“Lūša lietā” ierosina izmeklēšanu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un izvairīšanos no nodokļiem • IR.lv

“Lūša lietā” ierosina izmeklēšanu par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un izvairīšanos no nodokļiem

36
Aigars Lūsis. Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Prokuratūra atjauno VID Finanšu policijas izbeigto kriminālprocesu, pārkvalificē pēc trīs papildu pantiem 

Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētā prokuratūra 6.februārī atcēlusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas lēmumu izbeigt kriminālprocesu par nepatiesu ziņu norādīšanu bijušā Tieslietu ministrijas parlamentārā sekretāra Aigara Lūša (Nacionālā apvienība) amatpersonas deklarācijā, noskaidroja “Ir”.

Līdz ar prokratūras lēmumu VID Finanšu policijai ir jāturpina izmeklēt pērn 31.oktobrī ierosinātais un 8.janvārī izbeigtais kriminālprocess pēc Krimināllikuma 219.panta otrās daļas – par nepatiesu ziņu norādīšanu lielā apmērā. Lūsis bija veicis apjomīgus darījumus saistībā ar maksātnespējīgo uzņēmumu “Peltes īpašumi”, daļa no tiem slēgti pēc viņa kļūšanas par valsts amatpersonu 2012.gadā, taču Lūsis neziņoja par tiem savā deklarācijā.

Papildus lēmumam par kriminālprocesa atjaunošanu tas kvalificēts vēl pēc trīs pantiem: pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas – par izvairīšanos no nodokļu nomaksas lielā apmērā, 195.panta trešās daļas – par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī 275.panta otrās daļas – par dokumentu viltošanu, žurnālu “Ir” informēja prokuratūras preses dienestā. Lūša komentāru par to “Ir” neizdevās uzzināt, jo viņš neatbildēja uz zvaniem un īsziņām.

“Peltes īpašumu” maksātnespējas process, kuru kopš 2011.gada administrēja Lūša agrākais kolēģis Māris Sprūds, saistīts ar miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā. Kā pērn oktobrī atklāja žurnāla “Ir” pētījums, dažādu darījumu virknes rezultātā “Peltes īpašumu” parādsaistības un dārgo zemi pārņēma firmas, kurās darbojās ar uzņēmuma administratoru Sprūdu saistīti cilvēki.

Uzņēmumam “Peltes īpašumi” maksātnespējas process ir visai sarežģīts. Šim uzņēmumam piederēja 10 miljonus latu vērta Ķīšezera piekrastes teritorija vairāku desmitu hektāru platībā. 2011.gadā uzņēmumam tika pasludināta maksātnespēja un par tā administratoru kļuva Sprūds. Savukārt Sprūda kolēģis, savulaik maksātnespējas administrators Aigars Lūsis par 3,2 miljoniem eiro no Kiprā reģistrēta uzņēmuma “Velven Limited” iegādājās prasījuma tiesības pret “Peltes īpašumiem”.

Kad Sprūds nolēma bez izsoles pārdot “Peltes īpašumi” zemi, par tās jauno īpašnieku kļuva a/s “Sužu pussala”. Par zemi “Sužu pussala” maksāja nevis ar naudas līdzekļiem, bet gan uzņemoties segt uzņēmuma “Peltes īpašumi” parādu pret “Velven Limited”, kurš savas prasījuma tiesības bija pārdevis Lūsim. Rezultātā “Peltes īpašumu” parāds tika gandrīz pilnībā dzēsts, bet par Lūša parādnieku kļuva jaunais zemes īpašnieks “Sužu pussala”. Vēlāk Lūsis parāda piedziņas tiesības pārdeva firmai “Empire Investment”, ko vada Sprūda dzīvesbiedre.

Savukārt “Sužu pussalas” valdes priekšgalā nokļuva jurists Oskars Ercens, kurš saistīts ar Sprūdu – kā “Ir” noskaidroja, zemesgrāmatā ir notariāli apstiprināta beztermiņa pilnvara, ar kuru Sprūds pilnvarojis Ercenu pārstāvēt viņu maksātnespējas procesos. Turklāt Ercens 2012.gadā vienlaikus sniedzis dokumentus gan kā “Peltes īpašumu” pilnvarotais pārstāvis, gan arī kā “Sužu pussalas” pārstāvis.

Visas šīs darījumu virknes rezultātā administratora Sprūda pārvaldītie “Peltes īpašumi” atbrīvojās gan no parādsaistībām, gan no zemes, un abus – gan parādu, gan vērtīgo zemi – pārņēma firmas, kurās darbojas ar Sprūdu saistīti cilvēki. Maksātnespējas administrācija saskatīja pārkāpumus Sprūda darbībās un uzdeva viņam informēt par tiem tiesu. Taču tiesa neatcēla Sprūdu no amata par pārkāpumiem, bet gan izbeidza “Peltes īpašumu” maksātnespējas procesu.

 

Komentāri (36)

dzeris49 26.02.2015. 08.18

Nav jau pirmā lieta, kas iierosināta pret NA ģenerālsekretāru, kaut, viņa nekaunība un pārliecība, ka viņš var elementāri krāpties, pat sevišķi neslēpjoties, un viņam par to nekas nebūs, izraisa apbrīnu, Latvijā blēži jūtas ļoti komforti.

Un vai pēc nelikumīgas lietas izbeigšanas kriminālprocess nebūtu jāsāk pret pašu VID finanšu policiju?

Šī vispār esot unikāla iestāde, kas pārvērsta par tādu kā privāto biznesu, jo, principā, katrs varot atpirkties no saviem “grēkiem”.

Un, paldies Ir, ja tas nebūtu sācis pētīt NA sponsoru Sprūda un Lūša darbošanos, mūsu “tieībsarg. struktūras”, protams, nebūtu šiem “godavīriem” pievērsuši nekādu uzmanību, Latvijā ar korupciju cīnās tikai žurnalistj, ne par velti šie abi pie Ir pieminēšanas čurājot pampersos karstu.

“Patriotu” partijā, tiešām, savākti “īstenie patrioti”, kas, bez jokiem, mīl šo valsti, kurā citā valstī varētu blēdīties tik viegli, kuru valsti varētu tik viegli apzagt, un tik viegli izvairīties no soda?

+19
-4
Atbildēt

5

    v_rostins > dzeris49 26.02.2015. 08.30

    dzēris49.

    Pampersu pieminēšana no veca staļinista, pederasta un fekāliju nesaturētāja, īstā laikā. Neaizmirsti mēsls, ka šeit nav Krievija un ECT tiesas lēmumi par safabricētām krimināllietām, nav tikai papīrelis ar ko atslaucīties.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Ciniķis > dzeris49 26.02.2015. 12.07

    Jā, vienotības ģenerālsekretārs ar savu naudas tubočku var mierīgi darboties tālāk.

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    v_rostins > dzeris49 26.02.2015. 08.50

    Par čekas maisu fanātisko sargāšanu pavaicā kremļa maukām, kleptokrātiem un pederastiem, ZRP(v) un to paģeļņikiem, SC. Paldies, ka atgadināji!

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 26.02.2015. 10.26

    Tieši tā! kurš tad nobalsoja pret šo atlieku publicēšanu?!

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    Ebenemezers-3 > dzeris49 26.02.2015. 08.44

    kaapeec nebuutiibaa nogruuda čekas maisus? atbilde vienkaarša , naaktu gaismaa kas ir muus partiju sponsori un to saimnieki, arii personu biograafijas , kuras iebiidiitas deputaatu saimee , šai psedoapvieniibai nav vairs tiira cilveeka ministru amatiem jo nevar saņemt pielaides valsts nosleepumiem , tas ir apsurds, bet šis partiju substraats valdiibaa 25 gadus.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

LoveLove 26.02.2015. 11.02

Pievienojos tiem, kuri saka paldies IR žurnālistiem par neatlaidību, profesionalitāti un sava pienākuma izpildi pret sabiedrību un valsti.

+16
-3
Atbildēt

0

Bet 26.02.2015. 09.41

Izskatās, ka īsta maksātnespējas administratoru mafija slēpjas zem NA lielajiem ideāliem. Veiklie darboņi- zin, kā izmantot latviešu ideālus savā labā.

Neko labu jau arī nevarēja gaidīt no vecajiem pāri palikušajiem tēvzemiešiem. Interesanti, ka NA līderi savulaik paņēma savā paspārnē izgāzušos vecos tēvzemiešus.

Interesanti arī tas, ka Dzintars tagad auklē bērnus un dzīvo zaļi!

kaut kā raisa tas viss aizdomas par kādu naudu tas viss?

+13
-3
Atbildēt

14

    v_rostins > Bet 26.02.2015. 10.40

    dzeris49

    Apvainots, plānprātiņ, nav pieķerts. LM un Citadeles afēras figuranti sen jau būs sadalīti atomos un to tuvinieki deklasēti, bet Lūsis un Sprūds strādās. Ka jau teicu pret safabricētām lietām strāda ECT tiesa.

    +1
    -14
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 26.02.2015. 10.00

    Bet

    Zaļi dzīvo čekistu piesmietais izdzimtenis, parādu, kopromatu un alkatīgu pastulbu bābu atkarīgais bijušais premļjaks. Par TECII 2. kārtu, LM un Citedeli vismaz kādam pus miljardam zagļu varzai vajadzēja ienākt, vai arī tie aritmētiku pat pusi dienas nav mācījušies. Interesanti, kāda dienesta pakāpe ir tā tagadējam čekas kuratoram, kas Briselē? Vajadzētu jau būt vismaz ģenerālim.

    +3
    -14
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Bet 26.02.2015. 10.32

    Bet, laikam jau neesi lasījusi KNAB ziņojumu par partiju ziedotājiem, kur izrādījās, ka tieši vienotība ir MNA partija :)))

    +4
    -15
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 26.02.2015. 17.27

    Bet

    Smagi ies tam Lūsim, ja ir ierosināta izmeklēšana pēc krimināllikuma pantiem…..

    ___________

    Notiesāt cilvēku nav tik vienkārši, kā čekas kājslauķiem, kleptokrātiem un pederastiem liegt ministram pieeju valsts noslēpumiem, tur viss ir jāargumentē un jāpamato.

    0
    -9
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 26.02.2015. 15.40

    maču-pikču

    “Streips teica, ZZS esot pērkamās prostitūtas. NA kopojoties ar ZZS….”

    _________________

    Normāls pidara, ZRP(v) eļektorata viedoklis.

    0
    -8
    Atbildēt

    0

    lno > Bet 26.02.2015. 15.28

    dzeris49. Labāk izlasi rakstu, kurš tevi droši vien iepriecinās, nevis muldi nejēgā: http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/549432-putina_nakamais_merkis_baltijas_valstis

    Lai kāda būtu TB, tā tomēr vienmēr brīdinājusi no Krievijas apgraudējuma, kad V un tās atbalstītāji augstprātīgi smīnējuši un gatavojuši vienošanos ar kremļa koalīciju, kam kulminācija bija Zatlera “vēsturiskā” vizīte.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Bet 26.02.2015. 11.50

    Džeri, vai tad tu atpalikušo skolā esi gājis? Pirms nedēļas runājām par Rasnaču, kas bīda Bordāna labojumus uz Saeimu. Tas tik apliecināja, ka vaina nebija labojumos, bet Bordāna jaundibinātajā partijā. Tev “aizmirstās” viss, kas nav izdevīgs!

    +4
    -12
    Atbildēt

    0

    v_rostins > Bet 26.02.2015. 12.44

    dzeris49

    nepastāv, passtāv godīgi un negodīgi administratori un cilvēki

    _____________

    Vai Haralds Velmers, kurš kopā ar ZRP(v) pidrillām atsavināja valstij ap pus miljarda vērto, stratēģisko LM un bez naudas atdeva to Krimas čekistu firmai, būs tas “godīgais”?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 26.02.2015. 15.17

    Nevis kļuvusi pērkama, bet, vienmēr tāda bijusi, par TBLNNK daļu viss sen zināms, VL daļa ir tikpat pērkama, tikai primitīvāka un vēl liekulīgāka.

    +8
    -3
    Atbildēt

    0

    maču-pikču > Bet 26.02.2015. 14.58

    Streips teica, ZZS esot pērkamās prostitūtas. NA kopojoties ar ZZS palikuši tikpat pērkami, ka tik štelles sabīdīt. Atkal Broka ar savu kafijas vārītāju izcēlusies.

    http://www.pietiek.com/raksti/zzs_ar_na_saskanojusi_brokas__kafijas_varitajas__iecelsanu_privatizacijas_agenturas_valde

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 26.02.2015. 11.56

    Protams, ka spiesti bīdīt, vadzis nu jau pilns, un spiediens no visām pusēm, bet, līdz šim, kavēja to bīdīšanu, cik varēja.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

    Bet > Bet 26.02.2015. 17.05

    NA fani, kā kaķis vienmēr krīt uz kājām, vienalga, ko tie maksātnespējas darboņi ir darījuši ar Lūsi un Sprūdu nelaulāto pāri priekšgalā!

    Smagi ies tam Lūsim, ja ir ierosināta izmeklēšana pēc krimināllikuma pantiem, 195 panta trešās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, pēc 218. panta otrās daļas par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un pēc 275. panta otrās daļas par dokumentu viltošanu!

    Jā un kā paskaidros Lūsis, kur ņēmis 3.2 miljonus EUR, lai veiktu tik lielus pirkumus!

    Ak, nabaga NA fani, un kad beidzot Lūsis atkāpsies no NA ģenerālsekretāra vietnieka amata? Mafiozo ne pa jokam!

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 26.02.2015. 11.44

    Tad jau V, laikam, to Dzintaru uzpirkusi, ka viņš liek augstā amatā sen zināmo blēdi Lūsi.

    Vispār, tāda “maksātnespējas partija” nepastāv, passtāv godīgi un negodīgi administratori un cilvēki, un, kaut kā, tos negodīgos visus savāc un aizstāv NA, un ieintersēta neko nemainīt arī NA, pat Bordānu tāpēc novāca.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > Bet 26.02.2015. 10.22

    NA paveicies ar elektorātu, tas ir, kā sieviete, kas mīl “ar ausīm” un saskata savā “iemīļotajā” tikai to, ko grib redzēt.

    V elektorāts savu partiju nemitīgi kritizē un lamā, kādreiz dzirdēji, ka kāds no NA vai ZZS kritizētu to savu NA vai ZZS, tgad arī – viens nop NA “spices” pieķerts liela mēroga noziegumā, un neviena NA atbalstītāja komentāra ( rostinu neskaitot, bet, rostins ir tāds “savdabīgs” NA atbalstītājs), kur visi palikuši, laikam, teikt, ka “godavīru” Lūsi “apmelo” nu jau ir neērti, bet, kritizēt savu partiju par to, ka tā priekšgalā liek liela mēroga blēžus, jādomā, katram skaids, kāpēc, nedrīkst?

    Tas jau vien ir kritērijs tam, cik adekvāta publika balso par katru partiju.

    Un NA elektorāts taču internetu, it kā, lasa (par ZZS elektorātu tas nav zināms, iespaids, ka viņi lasa tikai “atkarīgo”, ja jau balso par Puzes Betmenu).

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu