Saeimas komisija iesaistās Latvijas Radio valdes konkursa norises konflikta risināšanā • IR.lv

Saeimas komisija iesaistās Latvijas Radio valdes konkursa norises konflikta risināšanā

18
Radio pults. Foto: Rūta Kalmuka, F64
Eduards Ozoliņš

Dulevska: sadarbībā ar esošo Radio valdes locekli Jāni Siksni bijušas nopietnas problēmas

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē trešdien tika skatīts jautājums par Latvijas Radio darbinieku atklāto vēstuli, kurā Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) aicināta rīkot jaunu konkursu uz Radio valdes priekšsēdētāja amatu.

Darbinieki vēstulē norāda, ka līdzšinējais process noritējis necaurspīdīgi un nedemokrātiski. Savukārt NEPLP pārmetumus noraida, jo konkurss noticis atbilstoši nolikumam.

NEPLP par radio nozari atbildīgais Dainis Mjartāns komisijas sēdē skaidrojot konkursa norises procesu, norādīja, ka tas atbilst likumam un saskaņā ar nolikumu konkursa rezultātā izvēlēti katra valdes locekļa atbildības jomai atbilstošākie pretendenti.

Savukārt Radio arodbiedrības pārstāve Mudīte Paegle sēdē uzturēja darbinieku vēstulē minēto, uzsverot, ka konkursa norisē neesot ievērots atklātums. Radio darbinieks žurnālists Aidis Tomsons izteicās, ka šajā gadījumā vēstule nenozīmē to, ka visi Radio darbinieki atbalsta līdzšinējo vadītāju, kā arī tā nav vērsta pret jaunievēlēto valdes locekli Aldi Pauliņu, bet gan esot bažas par konkursa procesu.

NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš gan iebilda, ka neesot skaidrs, kāpēc darbinieki par procedūru nav iebilduši jau tad, kad konkurss ticis izsludināts. Pieteikumu iesniegšana konkursam nozīmējot, ka nolikumam pretendenti piekrīt, tātad konkursa procesam piekritis arī līdzšinējais vadītājs.

Tikmēr NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska komisijas sēdē norādīja, ka līdzšinējā Latvijas Radio valdes locekļa Jāņa Sikšņa darbībā konstatēti nopietni finanšu un pārvaldības trūkumi – principā visos Radio kanālos.

Uz trūkumiem Radio vadībā komisijas sēdē norādīja arī klātesošā NEPLP Sabiedriskās konsultatīvās padomes priekšsēdētāja vietniece Eva Lūse, kura akcentēja konstatētās problēmas Latvijas Radio 5.kanāla darbībā, arī kontekstā ar topošo Latvijas Radio 6.kanālu, par ko Ir.lv jau rakstīja. Kā sēdē komentēja Lūse, LR5 nav izpildījis Sabiedrisko pasūtījumu apmēram 20 punktos no 40, tai skaitā par diasporu iesaisti, bērnu raidījumiem, darbību televīzijā un citiem.

Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants norādīja, ka runa šajā gadījumā ir par uzņēmuma vadību un konkurss pēc būtības nozīmē nevis atbalsta vai neuzticības izteikšanu līdzšinējai vadībai, bet gan spēcīgāko kandidātu izraudzīšanos starp visiem pretendentiem.

Komentējot procesu, komisijas loceklis deputāts Augusts Brigmanis (ZZS) izteicās, ka darbinieku vēstule raisa bažas un, ja NEPLP, ieceļot šādu valdi, domā panākt Sabiedrisko mediju apvienošanu, tad ZZS noteikti šādu koncepciju neatbalstīs.

Savukārt deputāts Boriss Cilēvičs (Saskaņa) komentēja, ka ir redzamas problēmas, tomēr jāievēro, ka NEPLP ir pilnībā neatkarīga institūcija un deputātiem vai Saeimas komisijai nav tiesību nekādā veidā iejaukties konkursa procesa norisē.

Deputāts Arturs Kaimiņš (LRA) izteicās, ka labi saprotot problēmu un aicināja apsvērt iespēju lemt par neuzticības izteikšanu atsevišķiem NEPLP loecekļiem. Viņš norādīja, ka tas nekādā veidā nav uztverams kā atbalsts līdzšinējam radio vadītājam, bet gan ir runa par procesu kopumā, tai skaitā arī kontekstā ar līdzšinējo NEPLP uzdevumu izpildi lietderīgā finanšu izlietojumā LR5 gadījumā.

Komisijas sēdes noslēgumā priekšsēdētaja Inese Laizāne (NA) norādīja, ka gadījumos ar valžu paplašināšanu un iecelšanu ir saprotamas darbinieku bažas, taču šoreiz komisija nav konkursa rīkotājs un nevar procesu ietekmēt. Laizāne aicināja NEPLP un Latvijas Radio jauno vadību turpmāk aktīvāk sabiedrībai un darbiniekiem skaidrot Radio notiekošo.

Pēc konkursa izsludināšanas Ir.lv jau vēstīja, ka eksperti norāda uz nepieciešamību lēmumu par Radio valdes locekļiem pieņemt caurskatāmā procesā.

 

Komentāri (18)

zanE. 14.01.2015. 15.10

….izrādās – vislielākās pretenzijas pret Siksni izrādījuši NA un ar to saistītie pārstāvji:

…Dulevska: “Sadarbībā ar esošo Radio valdes locekli Jāni Siksni bijušas nopietnas problēmas”….

….Eva Lūse, kurai no radio bija jāaiziet, jo nespēja norobežoties no savas partijas un sektas Pro-life….

…Inese Laizāne, kura norobežojas no jebkādas atbildības….

…pārmetumi par LR5 no šo personu puses izklausās pārlieku divkosīgi, zinot, kā NA dala naudu filmām, daudzbērnu karšu ieviešanai, mācību programmas izstrādei par “dzīvesziņu” utt. ….

…atliek piekrist komentētāja “frekvence” viedoklim: – “Vai tik tomēr nav tā, ka tagad tiek piemeklēti dažādi iegansti, lai attaisnotu dīvaino konkursa norisi un argumentu trūkumu par uzvarētāja izvēli? Neviens jau negribēs atzīt, ka uzvarētājs bija sameklēts pirms konkursa izsludināšanas, bet pats konkurss bija farss.”

+14
-5
Atbildēt

1

    Anonīms > zanE. 14.01.2015. 18.22

    Ak, jā, Dulevska taču jau reiz nāca klajā ar sensacionālu paziņojumu, ka Krustpunktā esot slēptā reklāma. Pēc tam pašai nācās atvainoties. Tikai interesanti, vai viņa apzināti izmet visādus apvainojumus vai to dara kādu neizprotamu jūtu vadīta.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 14.01.2015. 16.01

Jo tālāk, jo trakāk. Tagad izrādās, ka līdzšinējā vadītāja darbā ir bijuši būtiski pārkāpumi. Tikai, kur NEPLP bija iepriekš? Kāpēc par tiem nerunāja? Kāpēc nelika novērst? Varbūt tādēļ, ka tādu nemaz nebija, bet tagad jāpiemeklē atrunas? Interesanti, vai Dulevska-Cālīte spēj atbildēt par saviem vārdiem?

Brīnos tikai, ka IR.lv, ko ļoti cienu, nekritiski tiražē šos izteikumus. Vai tādēļ, ka tik ļoti cerēja uz Vitas Tēraudas nokļūšanu šajā amatā? Tērauda varbūt būtu labāka par Pauliņu, lai gan viņas vīzija arī nav plašāk zināma. Bet tas, ar kādu uzcītību notika atbrīvošanās no Sikšņa, arī rada daudz jautājumu.

+10
-2
Atbildēt

6

    Normunds > Anonīms 14.01.2015. 16.54

    Latvijas radio vairs nav iespējams klausīties, bet Jūs sakāt, ka Siksnis labs vadītājs. Sviests.

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 14.01.2015. 17.53

    Latvijas radio ir kļuvis līdzīgs Putina kanāliem – ir propaganda, ir tabu tēmas.

    +2
    -11
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 14.01.2015. 21.42

    Nē, tas neesmu es, bet dažas reizes esmu zvanījis gan, laikam divas.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Normunds > Anonīms 14.01.2015. 21.43

    Un nevis viss ir slikti, bet slikts ir tas, kas ir slikts.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    zanE. > Anonīms 14.01.2015. 18.05

    …e-hē….Normund, tad Tu esi tas, kurš vienmēr zvana uz Krustpunktiem un gaužas, cik viss ir slikti?!?…aktīvists!… :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    traductrice > Anonīms 14.01.2015. 17.14

    ja Normunds saka, ka Radio nav iespējams klausīties, tad, paldies dievam, ar Radio ir viss kārtībā!

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

frekvence 14.01.2015. 13.38

Kāpēc NEPLP pārstāvji līdz šim neko nerunāja par līdzšinējā radio vadītāja pārkāpumiem, tieši otrādi, stāstīja, ka nekādu pārmetum nav? Kā tad viņš vispār varēja konkursā tikt līdz trešajai kārtai, ja ir tik slikts vadītājs?

Vai tik tomēr nav tā, ka tagad tiek piemeklēti dažādi iegansti, lai attaisnotu dīvaino konkursa norisi un argumentu trūkumu par uzvarētāja izvēli? Neviens jau negribēs atzīt, ka uzvarētājs bija sameklēts pirms konkursa izsludināšanas, bet pats konkurss bija farss.

+10
-2
Atbildēt

4

    Normunds > frekvence 14.01.2015. 16.52

    Latvijas radio – Vienotības PR kantoris.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    Normunds > frekvence 14.01.2015. 21.40

    Ir pierādījumi – Liniņš tiešajā ēterā pirms vēlēšanām izlamāja visas partijas, turklāt rupjiem vārdiem, izņemot Vienotību. Neviena vārda par 3a portfeli. Neviena saturīga ridījuma par Šķēles – Vienotības nodokļu sistēmu, neviena nopietna diskusija par eiro, tikai propaganda. Kādus vēl pierādījumus?

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    frekvence > frekvence 15.01.2015. 00.43

    šajā gadījumā “saturīgs” un “nopietns” ir visai subjektīvi jēdzieni. Pieļauju, ka būs gana daudz cilvēku, kuri domā savādāk.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    frekvence > frekvence 14.01.2015. 18.00

    Jums tā šķiet, vai arī ir kādi pierādījumi?

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu