Savāda dāvana svētkos • IR.lv

Savāda dāvana svētkos

7
Publicistisko vienmuļību filmas veidotāji atspirdzinājuši ar jancīgu animāciju draiskas mūzikas pavadījumā.

KNAB ieteikums filmu 4.maija republika nerādīt pirms vēlēšanām bijis vietā

Jānis Domburs līdz ar tīmekļa avīzes Pietiek.com dibinātāju Lato Lapsu ir divi tautā iemīļotākie afēru un afēristu atmaskotāji. Lapsa savus drūmos Latvijas novērojumus 2005.gadā apkopojis ironiskā trīssējumu grāmatā Mūsu vēsture. 1985-2005, bet Domburs kopā ar Jura Podnieka studiju šais valsts svētkos tautai uzdāvinājis divas stundas garu melnās propagandas filmu 4.maija republika. Abas «vēstures» veltītas vienam un tam pašam laikam, tiem pašiem ļaudīm un tiem pašiem skandāliem.

Es filmas 4.maija republikas valsts svētku pirmizrādi piedzīvoju tieši «4.maija republikas» gados atjaunotā Doles tautas nama zālē. Kinoteātri nevar izslēgt kā mājas tālrādi vai aizvērt kā grāmatu, ja kaut kas šķiet par garu un primitīvi uzbāzīgu. No atmaskošanas Damokla zobena Dombura filmā patiešām nav izsprucis neviens, visus atjaunotās Latvijas Valsts prezidentus ieskaitot. Vienvirziena negatīvās informācijas un nelādzību sablīvējums, ja to visu ņem nopietni, nabaga skatītāju spiestin spiež uz bēdīgi slaveno «Mamikina jautājumu» – vai Latvijas Republika pati par sevi nav «vēstures pārpratums» – nu jau ar Dombura piekrišanu atbildēt apstiprinoši. Tāpēc laikam KNAB ieteikums filmu kā iespējamu priekšvēlēšanu aģitāciju nedemonstrēt pirms vēlēšanām bijis vietā. Kazi, pretējā gadījumā balsojuma rezultāti būtu citi, un Brīvības ielas kabinetā ar uzrakstu par vienu likumu un taisnību, iespējams, sēdētu vienīgās no Dombura ar mēslainu mietu pa vienu vietu nedabūjušās partijas Saskaņa priekšstāvji. Protams, filmas iespējamo ietekmi uz procesiem valstī nevajag pārspīlēt, ja tos 25 gadu garumā, kā vedina domāt filmas autori paši, itin nemaz nav mainījuši ietekmīgā atmaskotāja centieni. Bet varbūt ir? 

Jauki, ka Dombura publicistisko vienmuļību filmas veidotāji atspirdzinājuši ar jancīgu animāciju draiskas mūzikas pavadījumā. Epizode, kad Ministru prezidenta portreta rāmis uztūkst, tajā mēģinot iedabūt Aigara Kalvīša foto, Doles tautas nama pustukšajā zālē izraisīja pat smieklus. Atzīšos, ka arī es pēc filmas noskatīšanās nemaz nelauzīju galvu par man kā Augstākās Padomes LTF frakcijas deputātam izvirzīto apsūdzību ja ne valsts nozagšanā, tad vismaz vientiesībā, bet ilgi prātoju, kas ar to multiplikāciju domāts. Un, ja Domburs Latvijas radio paziņojis, ka tūlīt gatavs tiesāties, domāju, ka tiesāties ar viņu «jau rīt» drīzāk dosies multenes Si Si Dra ruksītim līdzīgais plikpauris, visa ļauna iemiesojums (ar «Emša portfeli») no 4.maija republikas animācijas, nevis kaut viens no reālajiem personāžiem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu