Latvijā darbu sāk bijušās "Lenta.ru" galvenās redaktores Timčenko projekts "Meduza" • IR.lv

Latvijā darbu sāk bijušās “Lenta.ru” galvenās redaktores Timčenko projekts “Meduza”

9
Bijusī "Lenta.ru" galvenā redaktore Gaļina Timčenko. Foto no LTV

Oficiāli “Meduza” reģistrēts kā Eiropas medijs un pakļaujas Latvijas Republikas likumdošanai

Pirmdien darbu sācis bijušās tīmekļa izdevuma “Lenta.ru” galvenās redaktores Gaļinas Timčenko projekts “Meduza”, kas reģistrēts Latvijā, lai izvairītos no Krievijas varasiestāžu cenzūras, vēsta LETA.

Jaunajā vietnē ir pieci galvenie tematiskie ekrāni, starp kuriem var pārvietoties. Vietnē nebūs sadalījuma pa nodaļām vai rubrikām.

“Mēs jums atlasām pašas svarīgākās ziņas un veidojam labākos tekstus par to, kas notiek Krievijā un pasaulē. Mēs esam par informācijas izplatīšanas brīvību. Mēs ar riebumu attiecamies pret ierēdņu un lielā biznesa interesēm, ienīstam propagandu un fonogrammas, bet viedokļa žurnālistikas vietā piedāvājam faktu žurnālistiku. Mēs rakstām tikai par to, kas ir patiešām svarīgi,” norāda redakcija.

Portāls “Meduza.io” pieejams kā interneta vietne un arī kā mobilā lietojumprogramma. Uzrunā saviem lasītājiem vietnē paziņots, ka “mēs gribam, lai jūs izmantotu tieši mobilo lietojumprogrammu, jo tā ir ātrāk, ērtāk un, galvenais, uzticamāk. Sākot ar jauno gadu, mēs atklāsim arī citas iespējas, kā var lasīt un aplūkot “Meduza”.”

Interneta vietne tika atvērta 7.oktobrī, bet līdz 20.oktobrim pieejama bija tikai galvenā lapa ar īsu projekta aprakstu.

“Meduza” galvenā redaktore ir Timčenko. Projekta vadībā ir arī “Lenta.ru” speciālkorespondentu nodaļas bijušais vadītājs Ivans Kolpakovs un bijušais žurnāla “Afiša” produktu direktors Iļja Krasiļščiks. “Meduza” darbosies arī vairāki bijušie “Lenta.ru” darbinieki, kuri darbu pameta pēc Timčenko atlaišanas.

“Meduza” tiek dēvēts par bijušā Krievijas magnāta Mihaila Hodorkovska finansētu projektu, tomēr Timčenko norāda, ka ar bijušo “Jukos” vadītāju nav izdevies vienoties par līdzdalību projektā. Projektu finansē “investoru konsorcijs”, kura sastāvu redakcija neatklāj. Pēc Timčenko sacītā, investori nav saistīt ne ar medijiem, ne arī ar politiku.

Kā Timčenko norādīja biznesa žurnālam “Forbes”, Latvija par “Meduza” bāzes vietu izraudzīta tādēļ, ka “Latvijā tagad var izveidot neatkarīgu krievvalodīgu mediju izdevumu, bet Krievijā nevar”.

Kā iepriekš ziņoja biznesa portāls “Nozare.lv”, Timčenko Latvijā nodibinājusi kompāniju SIA “Medusa Project” un augustā sākusi pieņemt darbā redaktorus jaunam interneta medijam krievu valodā.

SIA “Medusa Project” reģistrēta 10.jūnijā ar 2800 eiro pamatkapitālu, liecina “Firmas.lv” informācija. Tā vienīgā īpašniece un valdes locekle ir Timčenko.

Kā skaidroja Kolpakovs, jaunā medija pamatideja ir lasītāju nodrošināt ar “informācijas izdzīvošanas minimumu. Tas būs izdevums par to, ko jums patiešām nepieciešams zināt”. Jaunajā medijā plānots vienuviet apkopot labākos un svarīgākos ziņu tekstus krievu valodā no visdažādākajiem avotiem, kā arī veidot savus autorrakstus, sacīja Kolpakovs.

“Oficiāli “Meduza” reģistrēts kā Eiropas medijs un pakļaujas Latvijas Republikas likumdošanai, kur mēs esam reģistrēti,” sacīja Krasiļščiks, skaidrojot, ka redakcijai ir daudz tehnoloģisku ideju, kā izvairīties no Krievijas mediju regulatora “Roskomnadzor” mēģinājumiem bloķēt pieeju izdevumam Krievijā.

Kā viens no šādiem risinājumiem ir projekta izstrādātā bezmaksas mobilā lietojumprogramma, ar kuras “bloķēšanu es pagaidām neesmu saskāries”, norādīja Krasiļščiks.

Redakcijas izvietošana Latvijā bijusi galvenokārt politisku iemeslu dēļ izdarīta “piespiedu izvēle. Neviens no mums nesapņoja par ātru emigrāciju”. Rīga sākotnēji nav bijusi projekta autoru pirmā izvēle – tā bijusi Berlīne. “Pēc tam izslēgšanas metodes ceļā palika Rīga. Iemeslu daudz: nodokļi, migrācijas likumdošana, cenas, pat laika josla,” sacīja Krasiļščiks.

Uz komentāru, ka krieviem paredzēta medija izveidošanu Latvijā daudzi varētu uztver ar “disidentisku nokrāsu”, Kolpakovs norādīja, ka mediju redakcijai ir tikai viena ideja – “tā ir brīvas informācijas izplatīšanas ideja”. “Tā ir piespiedu pārcelšanās. Mēs neesam nekādi disidenti, mums vienkārši nepatīk kompromisi tajā, kas skar mūsu profesiju. Mums nav nekādu ilūziju attiecībā uz Latviju – tur arī ir kaudze savu problēmu. Taču ir tā, ka Latvijā tagad var izveidot neatkarīgu krievvalodīgu izdevumu, bet Krievijā nevar,” norādīja Krasiļščiks.

“Meduza” redakcijā Rīgā strādās nedaudz vairāk par desmit cilvēkiem, taču tie visi nav bijušie “Lenta.ru” darbinieki. Izdevumam Maskavā vēl atradīsies speciālkorespondenti un komercdienests.

Timčenko žurnālam “Forbes” stāstīja par grūtībām, intervējot Latvijas krievvalodīgos žurnālistus darbam izdevuma redakcijā. Uz sludinājumiem atsaukušies vairāk nekā 150 pretendenti, no kuriem uz sarunām uzaicināti vairāki desmiti. “Man bija ļoti interesanti paskatīties uz Latvijas žurnālistiem, bet starp visiem kandidātiem bija, iespējams, četri cilvēki, kurus es būtu varējusi pieņemt darbā. Pamatā Latvijas krievvalodīgie pavisam nezina mūsu darba kārtību,” sacīja Timčenko.

Timčenko “Lenta.ru” galvenās redaktores vietu ieņēma no 2004. līdz 2014.gadam. Šogad martā viņa tika atlaista, jo publicēja materiālu, kurā bija ievietota saite uz interviju ar Ukrainas radikālo nacionālistu grupējuma “Labējais sektors” līderi Dmitriju Jarošu. Pēc Timčenko aiziešanas amatu labprātīgi pameta vairāki desmiti “Lenta.ru” darbinieku. Par jauno galveno redaktoru tika iecelts Aleksejs Goreslavskis.

Savukārt LTV interviju ar Timčenko varat skatīties šeit.

 

Komentāri (9)

Vita 21.10.2014. 08.59

Kremlini saņēmuši jaunu pavēli uzbrukumam – nu viņiem jāmērķē ne tikai uz latviešiem, bet arī krieviem – pie tam uz Krievijas krieviem. Man patīk pavērsiens. Līdz šim bija tik vienkārši atgremot lamas par vecās padomju laiku lamas par latviešiem. Būs interesanti.

+3
0
Atbildēt

0

andreis 21.10.2014. 07.47

ģērboņa zaglis drukā cik jaudas – tā ir laba zīme

+2
0
Atbildēt

0

ierados 21.10.2014. 08.02

“Starp citu, nekā baigi superīga tajā krievu disidentu portālā nav”
Beidzot atklājies, pridurok. Loģiski un cilvēcīgi, iespējams, esi viens, bet kalpojot putinopitekiem, tev jāiespringst un jāgvelž tās stulbības, ko tev uzraksta priekšā. Kāda mārrutka pēc tu te rejies, ja tur nekā nav?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu