Krievijas kultūras ministrs Rīgā ieradies “daļēji personiska rakstura” vizītē (papild.) • IR.lv

Krievijas kultūras ministrs Rīgā ieradies “daļēji personiska rakstura” vizītē (papild.)

29
Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs (no kreisās) un Krievijas Federācijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis piedalās rakstniekam Valentīnam Pikuļam veltītās memoriālās plāksnes atklāšanas pasākumā pie nama Tērbatas ielā. Foto: Edijs Pālens, LETA

Par Krievijas Federācijas vēstniecības un Krievijas kara vēstures sabiedrības līdzekļiem atklāj piemiņas plāksni rakstniekam Valentīnam Pikuļam

Krievijas kultūras ministrs Vladimirs Medinskis vizītē Rīgā ieradies, lai apmeklētu gan festivālu “Zelta maska Latvijā”, gan piedalītos arī “Rīgas atbrīvošanas no fašisma 70.gadadienas” atzīmēšanā, vēsta LETA. Ministrs ar Latvijas kultūras ministri Daci Melbārdi (NA) nav ticies, jo šai vizītei Rīgā esot daļēji personisks raksturs un par to izlemts tikai pirms pāris dienām.

Preses konferencē sestdien Krievijas ministra vietniece Jeļena Milozorova skaidroja, ka starp Latviju un Krieviju ir noslēgts līgums kultūras jomā no 2013. līdz 2015.gadam, un visi šie ieplānotie pasākumi arī tiekot realizēti. Viņa atzina, ka 2014.gads ir bijis bagātīgs, ar daudziem kultūras notikumiem, un tāds pats solās būt arī 2015.gads, lai gan tam programma vēl nav izveidota.

Sestdien tika atklāta arī piemiņas plāksne Rīgā dzimušajam rakstniekam Valentīnam Pikuļam pie nama, kur viņš savulaik dzīvojis, Rīgā, Tērbatas ielā 93/95. Pasākumā piedalījās Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, Medinskis un rakstnieka atraitne Antoņina Pikuļa, vēsta portāls “Delfi.lv”. Plāksne atklāta ar Krievijas Federācijas vēstniecības un Krievijas kara vēstures sabiedrības atbalstu.

Valentīns Pikuļs dzimis 1928.gadā Ļeņingradā (patlaban Sanktpēterburga). 1962.gadā rakstnieks pārcēlās uz dzīvi Rīgā. Pikuļs sarakstījis ap trīsdesmit vēsturisko romānu un garo stāstu. 1990.gadā Pikuļs nomira Rīgā no sirdslēkmes.

Pastaigājoties pa Rīgu, Krievijas kultūras ministrs esot juties kā mājās – visi runājuši krieviski un smaidījuši, un, lai kā politiķi censtos situāciju mainīt, tieši kultūra situācijai palīdzot. Vērtējot Latvijas nacionālo kultūru, Krievijas ministrs norādīja, ka tā ir jauna. Vienlaikus viņš atzina, ka bērnībā esot izlasījis teju visus Viļa Lāča darbus, kuri viņu interesējuši, jo tie ierakstījās pasaules un Krievijas kultūras kontekstā.

Uz žurnālistu jautājumu, vai Medinskis nebaidās tikt iekļauts Latvijas “melnajā” sarakstā, ja tādā Krievijas puse ir iekļāvusi režisoru Alvi Hermani, ministrs ironizēja, ka viņš būtu liekams ne tikai “baltajā”, bet pat “zelta” sarakstā, jo uz Latviju tiekot vesta gan “Zelta maska”, gan “Jaunais vilnis”, “Jurmaļina” un citi pasākumi. 

Taču starptautiskais jauno izpildītāju konkurss “Jaunais vilnis” varētu tikt pārcelts no Jūrmalas uz Krieviju, sestdien, viesojoties Rīgā, sacīja Medinskis. Pārcelšanas iemesls varētu būt tas, ka Latvijas Ārlietu ministrija “melnajā sarakstā” iekļāvusi trīs Krievijas estrādes māksliniekus, ziņu aģentūrai TASS norādīja ministrs.

“Neko citu, izņemot izbrīnu, šis [Latvijas varasiestāžu] lēmums neizsauc, un tā visa rezultātā, visdrīzāk, tiks nodarīti nopietni zaudējumi Jūrmalas ekonomikai, gadījumā ja “Jaunais vilnis” nolems no turienes pārcelties. Tas jau ir tuvu šādam lēmumam, jo Krievijas mākslinieki šādas pļaukas necietīs,” sacīja Medinskis.

“Krievijā ir daudz brīnišķīgu vietu, uz kurieni “Jaunais vilnis” varētu pārbraukt, turklāt neko nezaudējot, bet tikai iegūstot,” piebilda ministrs. Krievijas Jaroslavļas, Kaļiņingradas un Krasnodaras apgabali paziņojuši, ka ir gatavi turpmāk rīkot līdz šim Jūrmalā notikušo festivālu.

Krievijas kultūras ministra Vladimira Medinska vizīte Latvijā bija viņa privāts brauciens, un tā arī jāvērtē viņa izteikumi, aģentūrai LETA sacīja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Eihenbaums norādīja, ka Medinskim nebija tikšanās ne ar vienu Latvijas amatpersonu, tomēr viņa vizīte uz Rīgu, no vienas puses, ir pati par sevi saprotama, jo Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta un Medinskis tiecas pēc kultūras.

ĀM pārstāvis arī sacīja, ka atsevišķi Krievijas kultūras ministra izteikumi vienā vai otrā vietā ir viņa zināšanu vai nezināšanu izpausme par Latvijas literatūru un kultūru, un lai tie paliek viņa paša ziņā.

(papildināta ar pēdējām 3 rindkopām)

 

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu