Krievija Ukrainas dēļ vēršas pret EP deputāti • IR.lv

Krievija Ukrainas dēļ vēršas pret EP deputāti

25
EP deputāte Rebeka Hārmsa. Foto: AFP/LETA

Krievija EP deputātes Hārmsas neielaišanu valstī skaidro ar iekļaušanu “melnajā sarakstā”

Pagājušajā nedēļā pirmo reizi Krievija atteicās ielaist valstī kādu Eiropas Parlamenta deputātu – tā bija “zaļo” frakcijas vadītāja Rebeka Hārmsa. Viņa esot iekļauta Krievijā nevēlamo personu sarakstā saistībā ar Eiropas Savienības (ES) noteiktajiem ierobežojumiem virknei Valsts domes deputātu, paziņojis Krievijas vēstnieks ES Vladimirs Čižovs.

Hārmsai pagājušajā ceturtdienā robežsargi Maskavas Šeremetjevas lidostā paziņoja, ka viņa pasludināta par nevēlamu personu un viņas atkārtots mēģinājums iekļūt valstī būtu krimināli sodāma darbība, ziņo LETA/AFP. Līdz ar to Hārmsa, kura ir Vācijas pilsone, bija spiesta ar lidmašīnu atgriezties Briselē.

ES piektdien nosodīja Harmsas neielaišanu Krievijā, kura gatavojās Maskavā apmeklēt tiesas sēdi sagūstītās Ukrainas lidotājas Nadeždas Savčenko lietā. Kā paziņoja ES diplomātiskā dienests preses pārstāvis, Hārmsa pirms ceļojuma bija sazinājusies ar Krievijas varasiestādēm.

Pati Hārmsa intervijā Dw.de teica, ka iemesli viņas neielaišanai Krievijā ir tas, ka Krievijas varas iestādes un tiesas nav ieinteresētas, lai viņa īstenotu savus plānus Krievijā, proti, Hārmsa kopā ar Krievijas un Polijas pilsoniskajiem aktīvistiem gatavojās sekot tiesas prāvai pret Ukrainas armijas lidotāju Savčenko. „Lieta tāda, ka Maskavai nepatīk, kad kāds uzmanīgi seko politiskajām tiesas prāvām,” teica Hārmsa.

Vēl viena problēma, kāpēc likti šķēršļi Hārmsai, pēc viņas domām, ir tā, ka Eiropas Savienībai un Krievijai ir atšķirīgas pozīcijas par Ukrainas tiesībām izvēlēties savu turpmākās attīstības ceļu un pašnoteikšanos. „Un vēl domāju, ka tās ir manas regulārās Ukrainu atbalstošās uzstāšanās, kā arī tas, ka es saucu lietas to īstajos vārdos, kad runāju par to, kā Krievija rupji pārkāpj starptautiskās cilvēktiesību normas un pastāvošās vienošanās. Domāju, ka tādu tiešu pozīciju Krievija nevēlas dzirdēt,” teica Hārmsa.

Savukārt Čižovs teicis: “Daži uzdod jautājumu, kāpēc šie [melnie] saraksti nav publiski, nav nodoti atklātībai. Nu, tāda ir mūsu prakse šajā gadījumā. Ja Hārmsas kundze vai viņas pārstāvji būtu vērsušies pie manis vai maniem darbiniekiem, mēs būtu viņiem ieteikuši atturēties no brauciena.”

Krievijā neesošā caurredzamība attiecībā uz ”melnajā sarakstā” iekļautajiem cilvēkiem ir nožēlojama un pretrunā starp Briseli un Maskavu noslēgtā vīzu režīma garam, savukārt teicis ES pārstāvis.

Hārmsas birojs paziņoja, ka saskaņā ar tā rīcībā esošo informāciju tā bija pirmā reize, kad Krievija ir atteikusies ielaist valstī EP deputātu.

 

Komentāri (25)

putekliic 29.09.2014. 09.11

Loģiski. Kremlim ir tikai vai nu vasaļi vai ienaidnieki. Tas attiecas kā uz atsevišķām personām, tā arī iz veselām valstīm. Draugu nav. Iņemot varbūt pāris diktatorus Āfrikā un Latīņamerikā un dažus valstiskus veidojumus Klusajā okeanā.

+6
0
Atbildēt

1

    Dina > putekliic 29.09.2014. 12.01

    Maldies, čalīt. Tie ir kā reize jeņķi un eiropieši, kuriem puse pasaules ir teroristi. Un arī teicienu – „mums nav draugu. Ir tikai intereses” izdomāja nebūt ne krievi.

    Nav ko velt no slimās galvas uz veselo. Savas Nato čurātāju bāzes pa visu pasauli ir izmētājuši, rožu revolūcijas rīko un visādu šlaku bandītus atbalsta kā reize Rietumi nevis Krievija.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

dro 29.09.2014. 09.51

fretka. Mūsu laime mūsu brētliņos:)

+6
0
Atbildēt

2

    ligakalnina > dro 29.09.2014. 10.11

    Pēc viņa izrunāšanās Latvijai ir pilnas tiesības iekļaut Dolgovu nevēlamo personu sarakstos.

    Bet, tas stipri saasinātu attiecības ar Krieviju, un Latvija to negrib, saprotams, iemesls ir arī “brētliņas”, tātad, tūkstošiem darbavietas, eksports, utt., atbildīga valdība, tomēr, nedrīkst rīkoties emocionāli, tai jārēķina, vai mīnusu pēc tāda lēmuma nebūs vairāk, kā plusu, un jādomā arī par ekonomiku, nevis tikai par politiku.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > dro 29.09.2014. 15.40

    dzeris49

    Bet, tas stipri saasinātu attiecības ar Krieviju, un Latvija to negrib

    _________________

    Nevar būt tādu iemeslu, lai tie atturētu ierādīt krievam viņam pienākošos vietu, pie parašas. Lai kā jobanie lopi: Dombrovskis, Pabriks, Rinkēvičs neizlaizītu krievam pašus attālākos anāla kaktiņus, Krievijas zemās pirktspējas dēļ tā atteiksies ne tikai no šprotēm, bet arī daudz nepieciešamākām precēm.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 29.09.2014. 09.50

Citur raksta, ka Hārmsa ieradusies Krievijā ar diplomātisko pasi, bet tik un tā nav ielaista.

Bet Latvijā nesen ar diplomātisko pasi ieradās Krievijas Ārlietu ministrijas “īpašais pārstāvis cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma jautājumos” Konstantīns Dolgovs un netraucēts nešķīsti izrunājās “tautiešu saietā”.

Latvijas Ārlietu ministrs Rinkēvičs (Vienotība) tikai noplātīja rokas.

+8
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu