Nosauc aptaujā noteiktās 10 izcilākās Latvijas personības • IR.lv

Nosauc aptaujā noteiktās 10 izcilākās Latvijas personības

48
Jānis Stradiņš - viens no 10 izcilniekiem. Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Topā inteliģence, sportists un kultūras mecenāti

Latvijas Institūta (LI) un televīzijas kanāla “History” rīkotās aptaujas laikā noskaidroto desmit izcilāko personību Latvijas zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā vidū ir komponists Raimonds Pauls, dzejniece Māra Zālīte, akadēmiķis Jānis Stradiņš un bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, šorīt intervijā LTV1 rīta raidījumā pavēstīja Latvijas Institūta vadītāja Karina Pētersone.

Desmit izcilāko personību vidū ir režisori Alvis Hermanis un Jānis Streičs, dzejnieks Jānis Peters, hokejists Artūrs Irbe, kā arī uzņēmēji un kultūras mecenāti Ināra un Boriss Teterevi, vēsta aģentūra LETA.

Šodien LI un televīzijas kanāls “History” svinīgā ceremonijā sveiks desmit izcilākās personības Latvijas zinātnē, kultūrā, sportā, politikā un uzņēmējdarbībā, informēja “History” sabiedrisko attiecību konsultante Tija Ezeriņa. Tās noteiktas aptaujā no 100 kandidātiem, par kuriem portālā “Delfi.lv” balsoja gandrīz 5000 iedzīvotāju.

Aptauja ir rosinājusi paraudzīties apkārt ar redzīgākām acīm un apzināt cilvēkus, kuru devums ir nozīmīgs katram Latvijas iedzīvotājam, LTV1 norādīja LI direktore Karina Pētersone, piebilstos: ”Par ikvienu no sarakstā minētajām personībām varam ar lepnumu stāstīt visai pasaulei.”

Rezultāti bija atkarīgi no balsotāju izvēles un žūrijas vērtējuma. Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra skaidroja, ka žūrijā bija pārstāvēti dažādu darbības jomu un vecumu cilvēki – Vētra, Pētersone, Ezeriņa, laikraksta “Diena” sporta žurnālists Māris Zembergs, portāla “Delfi” nacionālo un biznesa ziņu redaktors Jānis Bagātais.

Vētra pauda gandarījumu, ka žūrijas locekļu vidū valdījusi diezgan liela vienprātība par to, kuri no aptaujā iekļautajiem ir pelnījuši izcilākās personības titulu. Viņš atklāja, ka zināmas grūtības radušās, izvēloties izcilākos Latvijas uzņēmējus, taču žūrijas locekļi izlēmuši kā galveno kritēriju ņemt vērā katra konkrētā komersanta devumu sabiedrībai.

Izcilnieku saraksts veidots, ņemot vērā viņu reputāciju, devumu tautsaimniecības izaugsmē, konkrētas nozares izveidē vai attīstībā, inovāciju ieviešanā un Latvijas tēla pozitīvas publicitātes veidošanā.

Komentāri (48)

silvija_vitina 22.07.2014. 10.13

Kopš Peters juniors startē jeģinaja rossija atbalstītāju pulciņā kā galvenais mušpapīrs latviešu balsu ķeršanai, man pret uzvārdu Peters ir zināms “atsalums”, maigi izsakoties.

+18
-4
Atbildēt

8

    ligakalnina > silvija_vitina 22.07.2014. 10.37

    Vai tad, ja tas dēls ir, kāds ir, būtu jānoliedz tēva nopelni?

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > silvija_vitina 22.07.2014. 12.55

    Varbūt, labāk, pats, īsumā, izstāsti?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > silvija_vitina 22.07.2014. 14.18

    ——-

    Visi zina par “pīlādzīšu” un “ēlertiešu” patiesajiem nolūkiem:

    “Tas, ka anketā biju atzīmējis savu iesprucienu komunistos 80. gadu vidū, jādomā, tika saprasts pareizi – grāvu tos no iekšpuses, kas, kā zināms, ir visbīstamāk.” http://www.diena.lv/latvija/politika/ka-es-stajos-partija-s-14063694

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    ILZE > silvija_vitina 22.07.2014. 18.32

    Bet

    segvards- piladzis. daudzi to zina!

    ______________

    Kļičku “klukste”, arī.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    elinaliepina > silvija_vitina 22.07.2014. 12.41

    Dzerīt, sameklē vienu vecu “Rīgas Laika” numuru, kur uz vāka uzlikts Petera (tēva) portrets ar visai interesantu niansi – pīlādža zariņu pie deguna. Paplašini savu erudīciju un noskaidro, ko tas zariņš īsti simbolizē. Varbūt tad par tēva nopelniem izteiksies rezervētāk…

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 22.07.2014. 14.07

    segvards- piladzis. daudzi to zina!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    ILZE > silvija_vitina 22.07.2014. 10.51

    dzeris49

    Vai tad, ja tas dēls ir, kāds ir, būtu jānoliedz tēva nopelni?

    ______________

    Protams, jo ābols no zirga tālu nekrīt.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 22.07.2014. 10.57

    es neko nenoliedzu. Saku, atsalums pret uzvārdu. Turklāt, gribi vai nē, bet vērtības ieaudzina ĢIMENĒ. Nav jau tas juniors nekāds bārenis vai ielas bērns.

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 22.07.2014. 12.57

Šī “aptauja” noteikti ir ārkārtīgi vērtīga, jo to veidoja Latvijas institūts, ko vada Pētersone. Ja atmiņa neviļ, viņa savulaik bija smuki fizētā tantiņu mīluļa Anatolija Valerjānoviča sekretāre, kad tas ieņēma pskp Latvijas filiāles ideoloģiskā sekretāra amatu. Vēlāk Anatolijs Valerjānovičs viņu vilka līdzi arī 4. maija republikas laikā. Bet nosauktie uzvārdi ir tādi, kas publikai pirmie nāk prātā, ja uz sitienu kaut ko tādu pajautā.

+10
-1
Atbildēt

0

austrisv 22.07.2014. 09.07

Teterevi tiesam izcilas personibas!!!

bet, R. Pauls, “ziedojis” tacu Krajbankai visus savus ietaupijumus,un tad ta vina aizvainota runansana, ka citi vainigi pie vina nespejas tikt gala ar finansem.

Ja, un Hermanis ari izcila personiba un VVF tapat! Nav jau brinums, ka locemelim nepatik, jo VVF uzreiz jau pateica, kadi kremlim merki pec olimpiades! izradijas 100% taisniba, kas nepatik kremliniem. Nu nedabus klremlis Ukrainu- nedabus!

+12
-4
Atbildēt

9

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu