Pakalpojumi cenu pieaugumu paātrinās • IR.lv

Pakalpojumi cenu pieaugumu paātrinās

37
Bārmenis darbā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Pēteris Strautiņš

Par patēriņa cenu izmaiņām 2014.gada jūnijā

Tagad jau var rezumēt patēriņa cenu attīstību pusgada laikā pēc eiro ieviešanas un jāatzīst, ka inflācija bijusi zemāka nekā domāja pat daudzi eiro ieviešanas atbalstītāji.

Jūnijā gada inflācija pavisam nedaudz, par 0,1 procentpunktu pieauga salīdzinājumā ar maiju, taču ar šo soli tikai atgriezās aprīļa līmenī jeb 0,7%. Pret iepriekšējo mēnesi cenas pieauga par 0,3%. Taču pieaug kontrasts starp preču un pakalpojumu cenu dinamiku. Pēc preču cenu stabilizācijas aprīlī to dinamika atkal slīd deflācijas zonā, jūnijā preces maksāja par 0,2% lētāk nekā pirms gada. Turpretim pakalpojumi bija jau par 2,9% dārgāki, turklāt tikai mēneša laikā to cenas pieauga par 0,6%.

Tas ir likumsakarīgi pie tik strauja algu kāpuma, kāds Latvijā ir šogad. Pirmajā ceturksnī bruto algas pieauga par 7,7% un tas nevar neietekmēt to pakalpojumu cenas, kuru izmaksu galvenā sadaļa ir algas un kur ir grūti palielināt ražīgumu. Tipiski piemēri ir frizētavu, kā arī kafejnīcu un restorānu pakalpojumi, kuru cenas jūnijā pieauga par apmēram 5% gada griezumā. Frizētavu pakalpojumus jau iepriekš izmantoju kā piemēru eiro ieviešanas ietekmes ilustrēšanai, jo te augšupvērsta ietekme bija skaidri redzama, un tagad ir interesanti salīdzināt, kas noticis dažus mēnešus vēlāk.

Šo pakalpojumu cenas jau pērn pamazām tiecās augšup, vidēji mēnesī pieaugot par 0,4%. Eiro ieviešanu frizieri ar prieku izmantoja cenu noapaļošanai uz augšu, gada pirmajos mēnešos tām kopā augot par 3,3%. Taču pēc tam par sevi atgādinājusi konkurence un 2.ceturksnī cenas vairs pieauga tikai par 0,3%. Maijā cenas pat nedaudz pazeminājās. Acīmredzot daļa tirgus dalībnieku saprata, ka viņi ir pārāk aizrāvušies un klienti sākuši balsot ar kājām.

To redzot, var tikai nopūsties, ka par ekonomiskajiem procesiem pie mums tiek runāts kā par nepārvaramas varas izpausmēm un ārējo spēku nebeidzamām manipulācijām ar daudzcietušajiem „vienkāršajiem” iedzīvotājiem.

Tā tas bija arī, runājot par eiro ietekmi uz cenām. Tas, kas patiesībā noticis tikko aprakstītajā piemērā un kas notiek daudzās līdzīgās situācijās ikdienā, ir eleganta saspēle starp pircējiem un pārdevējiem, meklējot abpusēji izdevīgu kompromisu. Tirgus spēkiem nodrošina, ka visi ir daudzmaz apmierināti ar saviem ieguvumiem un izmaksām.

Ir skaidrs, ka kopumā pakalpojumu cenas augs, strauji augošā ekonomikā vienkārši tas nevar būt citādi. Savukārt preču cenas arī turpmāk mainīsies nedaudz.

Tas saistīts galvenokārt ar eirozonas ekonomikas perspektīvām, kas pēdējā mēneša laikā ir jūtami pasliktinājušās. Eiropas Centrālā banka ir arvien vairāk norūpējusies par ilgstoši pārāk zemas inflācijas risku, taču ar tās rīcībā esošajiem instrumentiem būs ļoti grūti cenu kāpumu paātrināt. Zemā galapatēriņa preču inflācija eirozonā lielā mērā noteiks arī norises Latvijā, jo precēm ES valstu robežas nav liels šķērslis.

Preču ražotājiem iespējas paaugstināt cenas tātad būs ierobežotas gan mājas, gan galvenajos eksporta tirgos un algu pieaugums būs jākompensē ar ražīguma paaugstināšanu vai peļņas maržu samazināšanos.

Vidējā termiņā tiek sagaidīta eiro kursa krišanās, taču drīzāk lejupejošas būs arī enerģijas un citu izejvielu cenas dolāru izteiksmē, līdz ar to spēcīgs augšupvērsts cenu spiediens no importa puses joprojām nav gaidāms. Ja šīs prognozes piepildīsies, vismaz nebūs jātiek galā ar situāciju, kad pārdošanas cenas nemainās, bet iepirkumu cenas kāpj uz augšu. Atliks vien pielāgoties algu kāpumam Latvijā, kas būtībā nozīmē – tu nedrīksti attīstīties lēnāk nekā caurmēra uzņēmums tavā nozarē un tirgū, kas var būt pilsēta, valsts vai plašāks reģions.

Autors ir DNB bankas ekonomikas analītiķis

 

Komentāri (37)

Ieva Aile 09.07.2014. 00.53

Kur,ellē,ir tas algu pieaugums???Cilvēki vairs nevar samaksāt par elementārām lietām,jau ūdeni sāk mājām nogriezt.

+3
-1
Atbildēt

1

    efeja60 > Ieva Aile 09.07.2014. 21.54

    Ušakovs pielika ūdenim un kanalizācijai klāt 25%, atkritumu izvešanai, neatceros cik, bet Vienotība pielika elektrībai 40%. Protams lielākie cietēji būs algu saņēmēji, ja arī ko algām pieliks, to apēdīs SC+Vienotība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

emb_riga 09.07.2014. 13.38

Labs raksts.Visam piekrītu.Priecē pakalpojumu cenu pieaugums.Aldziņas mums Latvijā mazas,lai tik aug,vismaz cilvēkiem kāds stariņš gaismas tuneļa galā.

0
-3
Atbildēt

1

    Ieva Aile > emb_riga 10.07.2014. 08.27

    Kaut kāda dīvaina sakarība…es ar savu plāno maciņu pie friziera,a tur priekšā cenas oioioi…Tad jau labāk staigāt ar gariem matiem un pie friziera neiet nemaz un remontu mājai taisīt pašam…

    0
    0
    Atbildēt

    0

efeja60 08.07.2014. 20.27

Latviešu darbaspēks bēg no Latvijas, būs vēl trakāk.

+2
-5
Atbildēt

4

    v_laivins > efeja60 09.07.2014. 11.08

    Tas tāpēc, ka viena daļa, kas spētu izveidot savu uzņēmumu, neuzņemas risku. Laviešu nācijai tās ir vēl krievu okupācijas sekas, jo gaišākie prāti tika varmācīgi izsūtīti, bija spiesti aizbēgt vai tika nogalināti.Tie, kas šeit esam palikuši,esam jau ar izmainītu mentalitāti- cik ļoti mums patīk SC. Gandrīz jābrīnās, ka spējām izveidot savu valsti.Jācer, ka Ukrainas krīze atvērs acis lielai daļai tautiešu, kā arī Latvijas ukraiņu, kuriem diez vai vajadzētu SAEMAS vēlēšanās atbalstīt partiju,tikai krievu valodas dēļ un pievērt acis uz viņu lieldraugiem Kremlī.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > efeja60 09.07.2014. 15.29

    Darba ņēmējs arī ir uzņēmējs, kurš pārdod savu darbu. Ārzemēs radinieks strādāja celtniecībā, sakrāja naudu un nopirka fermu. Latvijā darba ņēmējs nevar sakrāt nekam, jo Vienotība uzskata , ka visi valsts izdevumi ir jāapmaksā darba ņēmējiem.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > efeja60 09.07.2014. 15.30

    Tā, ka vilbur, nevis gēni ir pie vainas, bet valdības polika.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > efeja60 09.07.2014. 15.33

    Bet Vienotība vēlas, lai latvieši domātu, ka gēni pie vainas un tāpēc nekas nav maināms, tāpēc tādi vilburi te zombē tautu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu