Tik daudz kukuļu, ka visus nespēj atcerēties • IR.lv

Tik daudz kukuļu, ka visus nespēj atcerēties

3
Saņemot kukuļus, Grieķijas Aizsardzības ministrija jau pirms desmit gadiem par 2,5 miljardiem eiro iepirka zemūdenes — tās jorpojām puspabeigtas stāv kuģubūvētavā netālu no Atēnām.

Izmeklētāji tīra Grieķijas korumpēto valsts pārvadi

Kad 2001.gadā Grieķijas aizsardzības ministra vietnieks Antonis Kants iebilda pret dārgu vācu tanku iepirkšanu, militārās tehnikas ražotāja pārstāvis pēc tikšanās piestāja amatpersonas kabinetā un uz sofas atstāja somu. Tajā bija 600 000 eiro skaidrā naudā. Drīz pēc tam kabinetā iegriezās arī citi tanku ražotāji, un vēlāk uz amatpersonas kontu pārskaitīja arī savus apsolītos kukuļus. Bijušajam virsniekam Kantam tolaik nemaz nebija galīgā teikšana, ko pirkt un ko nepirkt armijas vajadzībām. Taču korupcija Grieķijas valdībā bija tik izplatīta, ka pat ministra vietnieks piecos amatā pavadītos gados spēja tikt pie 14 miljoniem eiro.

Var teikt, ka grieķi jau ir pieraduši pie stāstiem par amatpersonu korumpētību. Taču pat viņi bija apstulbuši par mērogu, kad ziņās sāka parādīties fakti par Kanta nesenā aresta iemesliem. Līdz šim vēl neviens nebija tik plaši pavēris durvis un izgaismojis netīros darījumus Grieķijas Aizsardzības ministrijā. Vienā no pratināšanām bijušais ministra vietnieks pat vaļsirdīgi atzinās, ka saņēmis tik daudz kukuļu, ka vairs neatceras katra nelegālā darījuma detaļas.

No otras puses, daudzi grieķi tagad ir gandarīti, ka beidzot ir sākusies varas attīrīšana personām, kuras lielā mērā ir līdzvainojamas valsts novešanā līdz smagai ekonomiskai krīzei. Līdz šim par korupciju Grieķijā notiesātas tikai dažas amatpersonas, un viņi visi cietumā devušies klusējot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu