Kinokrējums • IR.lv

Kinokrējums

1
Amerikāņu filma Zēna gadi par kāda zēna pieaugšanu uzņemta 12 gadu garumā
Kristīne Simsone

Berlīnes kinofestivāla spilgtākās filmas, ko vērts gaidīt arī Latvijā

Pagājušo sestdien noslēdzās Berlināle – pirmais no šāgada svarīgākajiem Eiropas kinofestivāliem. Filmu zvaigznes un citas prominences, kā ierasts, vairāk bija manāmas uz sarkanā tepiķa, nevis apbalvoto filmu sarakstā, jo Berlīnes kinofestivāls par savu galveno misiju nemainīgi uztur mazpazīstamāku filmdaru darbu izcelšanu. Žūrija, kuras sastāvā šogad bija gan Kventina Tarantīno iecienītais aktieris Kristofs Volcs, gan uzlecošā amerikāņu indie kino zvaigzne Grēta Gerviga un franču režisors Mišels Gondrī, ar balvām visdāsnākā bija tieši pret Āzijas kinodarbiem, apbalvojot trīs. Divas balvas, to skaitā galveno – Zelta lāci -, saņēma ķīniešu krimināldrāma film noir vēsmās Melnas ogles, plāns ledus (Black Coal, Thin Ice). Kopumā saistošākie un kvalitatīvākie kinodarbi bija skatāmi ārpus festivāla konkursa programmas, taču, lūk, daži izņēmumi.

Rindā pēc fon Trīra

Lai gan Larsa fon Trīra jaunākais garadarbs uz balvām nepretendēja, nevienai citai festivāla lentei nebija pa spēkam pulcēt tik garas skatītāju rindas kā Nimfomānei, pat neraugoties uz to, ka filma citviet Eiropā kinorepertuāros ir jau vairāk nekā mēnesi. Taču, apzinoties, ka fon Trīra filmas allaž ir skaļi notikumi un pats režisors pēc nu jau bēdīgi slavenajiem 2011.gada Kannu preses konferences izteikumiem par Hitleru atrodas mediju uzmanības centrā, ir saprotams, kāpēc Berlināles organizatori kinodarbu nolēma iekļaut festivāla programmā, arī samierinoties, ka netiek pie tā pirmizrādīšanas. 

Taču fon Trīrs un Nimfomānē spēlējošais aktieris Šaija Labafs (Shia LaBeuf) «parūpējās» par dažiem daudz apspriestiem notikumiem – režisors fotogrāfiem pozēja, demostrēdams Kannu kinofestivāla krekliņu ar uzrakstu «persona non grata», savukārt aktieris izcēlās ar bezgaršīgākiem izgājieniem, negaidīti izbrāžoties no preses konferences un pa sarkano paklāju promenēdams… ar tūtu galvā. Lai kāds bija šo aktivitāšu mērķis (ja tāds bija), filma, konkrēti – tās pirmā, garākā jeb «necenzētā» versija, bija viens no spilgtākajiem Berlināles kinodarbiem. Filma, ko no 7.marta varēs redzēt arī Latvijā, ir pašpasludinātas nimfomānes seksuālo pieredžu izklāsts. Tā, protams, ir skandaloza, jo erotiskā atklātība un nekautrie tuvplāni patiešām dod ieganstu šai filmai piedēvēt gandrīz vai pornogrāfisku raksturu. Taču šie kadri ir smalka provokācija, ko fon Trīrs ir prasmīgi savijis ar inteliģentu humoru, it kā demonstrējot, ka viņš var uztaisīt komēdiju par seksu – joprojām vienu no sabiedrības lielākajiem tabu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu