VUGD sāk dienesta pārbaudi par piesārņojumu Ičas upē • IR.lv

VUGD sāk dienesta pārbaudi par piesārņojumu Ičas upē

33
Speciālās ugunsdzēšanas putas. Foto: Evija Trifanova, LETA

Vides dienests paliek pie uzskata – iespējamais atbildīgais par piesārņojumu ir VUGD

Lai izvērtētu ugunsdzēsēju iespējamos pārkāpumus par piesārņojumu Ičas upē, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) sākta dienesta pārbaude, aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.

Lai arī Valsts vides dienests norāda, ka piesārņojumā varētu būt vainojami ugunsdzēsēji, Kozlovskis aicina ar pārsteidzīgiem secinājumiem nesteigties. Spriežot pēc ugunsdzēsēju sniegtās informācijas ministram, mācībās izmantotās putas ir Eiropā sertificētas un VUGD tās lieto jau gadiem. “Varbūt, ka putās bija kāds brāķis,” uzsvēra ministrs.

Ministram nav intereses noslēpt kādus ugunsdzēsēju varbūtējos pārkāpumus, tāpēc viņš aicina vispirms sagaidīt Valsts vides dienesta gala atzinumu, VUGD pārbaudes rezultātus un policijas veiktās izmeklēšanas rezultātus. Ministrs arī atklāja, ka pagājušajā svētdienā LTV raidījumā “de facto” minētais ugunsdzēsējs, kurš stāstīja par piesārņojumu, “patiesībā nav nekāds ugunsdzēsējs”.

Valsts vides dienests (VVD) joprojām uzskata, ka iespējamais atbildīgais par piesārņojumu Ičas upē ir VUGD, LTV atzina VVD ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Aina Stašāne.

Stašāne stāstīja, ka par VUGD atbildību liek domāt tas, ka arī pēdējos saņemtajos ūdens un grunts analīžu rezultātos konstatētas tās pašas vielas, ko mācībās pie upes izmantojis VUGD. Glābēji gan apgalvo, ka viņu lietotās putas ātri sadalās.

Stašāne atzīmēja, ka galīgie secinājumi vēl tikai tiks veikti – VVD būs jāapkopo visa informācija un jāraksta ziņojumi par situāciju no piesārņojuma konstatēšanas brīža. Ziņojumā tiks norādīts arī par piesārņojumu atbildīgais.

Savukārt VUGD pārstāve Inga Vetere uzsvēra, ka VUGD gaida izvērstus ziņojumus no VVD. VUGD gan ir pārliecināts, ka nekādus pārkāpumus nav pieļāvis, jo mācībās izmantotās putas ir sertificētas un tiek izmantotas daudzviet Eiropā.

Par zivju masveida bojā eju Balvu novadā Ičas upē policijā sākts kriminālprocess. Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas inspektore Anastasija Laizāne teica, ka krimināllietā nozīmētas nepieciešamās ekspertīzes, policija turpina skaidrot notikušā iemeslus un apstākļus.

Ičas upē oktobra vidū tika konstatēta masveida zivju bojāeja, ko, iespējams, izraisījis toksisks piesārņojums. Piektdien, 1.novembrī, VVD ģenerāldirektores pienākumu izpildītāja Aina Stašāne informēja, ka jaunākie Ičas upes piesārņojuma analīžu rezultāti netieši liecina par VUGD mācībās izmantotās vielas iespējamu nopietnu ietekmi uz upes ekosistēmu.

 

Komentāri (33)

janazakovica 06.11.2013. 17.22

si situacija ir mazs modelis kas vispar notiek LR.

0
0
Atbildēt

0

kkristaps 06.11.2013. 16.28

Objektīvu slēdzienu šādās lietās var sagaidīt tikai un vienīgi no kādas neatkarīgas iestādes, nevis no iekšējās izmeklēšanas komisijas. Tās dienesta pārbaudes ir vienkārši smieklīga izvairīšanās no atbildības.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu