Rietumu frontē... tomēr pārmaiņas • IR.lv

Rietumu frontē… tomēr pārmaiņas

6
LTF delegācija un tautfrontiešu atbalstītāji trimdā 1989.gada aprīlī konferencē Kanādas pilsētā Gananokvē, kuru apmeklēja ap 100 latviešu no visas Amerikas, un tā bija milzu grūdiens intensīvākām attiecībām. No kreisās: Pēteris Cimdiņš, Uldis Grava, Dainis Īvāns, Ramona Umblija, Uldis Klauss, Arnis Kalniņš, Ilmārs Lazovskis, Ilmārs Bišers un Jānis Dripe.
Anita Brauna

LTF atbalsta grupas Rietumos dibināja liberāli noskaņotie tautieši, kuri nebaidījās no sadarbības ar «sarkano sabiedrību»

Pirmo sēklu trimdas latviešu sadarbībai ar Latvijas Tautas fronti iesēja mazpazīstama Kanādas latviešu organizācija LATS. Šī nelielā šūniņa, kuras pilnais nosaukums ir Latvian Art Trust Society un patiesā jēga – vākt naudu sadarbībai ar tautiešiem Latvijā, 1988.gada jūlijā izdeva brošūru ar sensacionālā Radošo savienību plēnuma referātiem.

Latvijā plēnuma materiālus turpinājumos drukāja Literatūra un Māksla, taču atsevišķam izdevumam «trūka papīra». Un te tas parādījās okeāna viņā pusē, ievadā prognozējot plēnuma «tālejošas sekas mūsu tautas turpmākā attīstībā». «Mums, Latvijas rakstniekiem, žurnālistiem, zinātniekiem, šis tautiešu žests deva milzīgu pašapziņu. Mēs sapratām, ka tie Kanādas tautieši, kuri patiešām izprot notikumu attīstību Latvijā visas Padomju Savienības un pasaules jaunās attīstības kontekstā, signalizē mums, ka latviešu inteliģences piedāvājums tuvināties tiek pieņemts,» grāmatā Latvijas Tautas fronte Rietumos raksta Jānis Peters.

Sadarbība ar trimdiniekiem gan nebija gluda, un līdz oficiālam Rietumu latviešu «jumta» organizāciju atbalstam LTF nonāca pakāpeniski. Kā izriet no grāmatā LTF Rietumos apkopotajām atmiņām, daļā ārvalstu latviešu sabiedrības klejoja aizdomu rēgs, ka LTF inspirējusi čeka un komunisti ar dziesmoto revolūciju taisās tautu apšmaukt. Tomēr laika gaitā LTF atbalsta grupas izveidojās visos lielākajos latviešu centros Eiropā, Ziemeļamerikā un Austrālijā, kurām bija milzīga nozīme Latvijas neatkarības idejas nešanā savās valstīs un praktiskā palīdzībā, gan apgādājot LTF ar sakaru līdzekļiem, datoriem un mašīnām, gan frontiniekus izglītojot, kalpojot par angļu mēli un dažkārt pat burtiski apģērbjot.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu