Par Mugabi balsojuši 75 procenti vēlētāju (papildin.) • IR.lv

Par Mugabi balsojuši 75 procenti vēlētāju (papildin.)

10
Vēlēšanu biļetens Zimbabves vēlēšanās. Foto: AFP/LETA

89 gadus vecais Mugabe Zimbabvē valda jau 33 gadus

Zimbabves ilggadējā prezidenta Roberta Mugabes partija piektdien paziņojusi, ka Mugabe trešdien notikušajās prezidenta vēlēšanās, visticamāk, ieguvis 70% līdz 75% balsu.

Mugabes partija “Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība – Patriotiskā fronte” (ZANU-PF) paziņojusi, ka sākotnējie rezultāti liecina par Mugabes pārliecinošu izvirzīšanos vadībā.

Jau rakstīts, ka Zimbabvē trešdien notika vēlēšanas. Ka uzvarējis līdzšinējais prezidents Roberts Mugabe, ceturtdien paziņojusi kāda augsta ranga amatpersona Mugabes vadītajā partijā “Zimbabves Āfrikas nacionālā savienība – Patriotiskā fronte” (ZANU-PF).

“Mēs esam uzvarējuši šīs vēlēšanas. Mēs esam aprakuši MDC (Kustību par demokrātiskām pārmaiņām). Mums nekad nebija ne mazāko šaubu, ka mēs uzvarēsim,” ziņu aģentūrai “Reuters” pa telefonu pavēstīja Mugabes partijas biedrs, kurš vēlējās palikt anonīms.

Zimbabvē likums aizliedz pirms laika atklāt vēlēšanu rezultātus, un policija solījusi arestēt ikvienu, kurš šo likumu pārkāps, ziņo LETA/AFP.

MDC savukārt paziņojusi, ka nule kā notikušās vēlēšanas ir “milzīga krāpšana”. “Tā ir milzīga krāpšana. Zimbabviešus ir apkrāpusi ZANU-PF un Mugabe,” “Reuters” norādīja kāds augsta ranga MDC biedrs. Partija šodien plāno sasaukt ārkārtas sēdi.

Zimbabvē trešdien notika prezidenta, parlamenta un municipālās vēlēšanas, kurās kārtējo reizi uz valsts galvas krēslu pretendēja 89 gadus vecais Mugabe, kas pie varas atradies jau 33 gadus.

Mugabes sāncensis cīņā par varu ir Morgans Cvingirai, kurš tagad ieņem premjerministra amatu. 61 gadu vecajam Cvingirai šis ir jau trešais mēģinās pārspēt Mugabi cīņā par valsts galvas krēslu.

2008.gadā Cvingirai pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarēja, taču izstājās no sacensības pēc tam, kad Mugabes vadītās ZANU-PF rīkļurāvēju uzbrukumos tika noslepkavoti aptuveni 200 viņa atbalstītāju.

Šogad vēlēšanas kopumā noritējušas mierīgi un vēlētāju aktivitāte bijusi liela, ziņo organizatori. Lai viens no kandidātiem gūtu uzvaru jau pirmajā balsošanas kārtā, viņam jāiegūst vismaz 50% balsu, taču manipulāciju un uzticamu aptauju trūkuma dēļ vēlēšanu rezultāts ir grūti prognozējams.

Mugabes kritiķi pastāvīgi norāda, ka Zimbabves vēlētāju saraksti ir pilni ar “mirušajām dvēselēm”, kuras “sliecas balsot” par Mugabi un tā atbalstītājiem. Kā ziņo nevalstiskā organizācija “Research and Advocacy Unit”, vēl jūnijā no sešiem miljoniem balsstiesīgo, kas atrodami vēlētāju sarakstos, aptuveni miljons bija vai nu miruši, vai arī nedzīvoja iepriekšējā dzīvesvietā.

Kopš tā laika veikta vēlētāju pārreģistrācija, taču tāpat kā virkne citu demokrātisko reformu, par kuru īstenošanu tika panākta vienošanās pēc 2008.gada vēlēšanām, tā tika veikta sasteigti un juceklīgi.

Mugabe un Cvingirai ārvalstu spiediena rezultātā pēc pagājušajām vēlēšanām vienojās par nacionālās vienotības valdības izveidi. Tā rezultātā tika pieņemta jauna konstitūcija, taču daudzas citas reformas tā arī nav īstenotas.

Armija, policija un vēlēšanu komisijas joprojām atrodas Mugabes un viņa sabiedroto kontrolē, un, tuvojoties vēlēšanām, Cvingirai atbalstītāji, neatkarīgie juristi, nevalstiskās organizācijas un mediji, kā ierasts, tika pakļauti iebiedēšanas kampaņai.

Priekšlaicīgā balsošana, kas tika organizēta armijas un policijas vienībās, norisinājās haotiski, un daudzi karavīri nevarēja nobalsot, jo biļeteni nebija laikus nodrukāti. “Spriežot pēc haosa, kuram bijām liecinieki īpašajā vēlēšanu mēģinājumā, valsts dodas pretī vēl vienām viltus vēlēšanām, kuru rezultāts neatspoguļos tautas gribu,” atzīst politikas analītiķis Filips Rasaraji.

Rietumvalstu novērotājiem un žurnālistiem ir liegts sekot vēlēšanu norisei, taču afrikāņu novērotāji par gatavošanos balsošanai līdz šim izteikušies visumā atzinīgi. “Domājam, ka viņi tiks galā,” atzinusi Āfrikas Savienības novērotāju delegācijas priekšsēdētāja Nkosazana Dlamini-Zuma.

Tikmēr ASV jau brīdinājušas, ka tās varētu pastiprināt sankcijas pret Harari, ja vēlēšanas nebūs godīgas, lai gan citas valstis izrāda maz vēlmes apstrīdēt balsošanas iznākumu un atgriezties pie starptautiskajām sankcijām. Eiropas Savienība (ES) paziņojusi, ka paļausies uz Zimbabves kaimiņvalstu, īpaši Dienvidāfrikas Attīstības Kopienas (SADC) novērotājiem.

Mugabe jau iepriekš rietumvalstu sankcijas centies pasludināt par neokoloniālu sazvērestību, kas esot vainojama Zimbabves ekonomikas sabrukumā, kurš piedzīvots pēdējo desmit gadu laikā.

Lai gan visi runā, ka šīs ir Mugabes pēdējās vēlēšanas, analītiķi norāda, ka tās varētu būt pēdējās arī Cvingirai, kurš kopš 1999.gada vadījis Kustību par demokrātiskām pārmaiņām (MDC).

(papildināta ar jaunāko informāciju)

Komentāri (10)

ligakalnina 01.08.2013. 11.25

Kādreiz šo valsti sauca par Dienvidrodēziju, un tā bija plaukstoša un bagāta valsts.
Kamēr nepanāca to nacionālo neatkarību, atņēma baltajiem īpašumus, un, vairākumu, padzina.

+4
-1
Atbildēt

1

    ilmisimo > ligakalnina 01.08.2013. 16.04

    dzeris49 Kādreiz šo valsti sauca par Dienvidrodēziju,….
    ________________________

    ….. vai dzeri49,vai,vai!!

    Tu jau te mocies kā Ians Smits” ekzailā”. Likteņa brāļi.

    Mierinājums- Smita ciešanas ir garākas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 02.08.2013. 16.56

Kas tiek vainots Zimbabves vēlēšanu rezultātu viltošanā:
http://www.theindependent.co.zw/2013/08/02/israeli-agents-rig-results/

+1
0
Atbildēt

0

Kristīne 01.08.2013. 13.11

Šie to mierīgi varēja paziņot arī pirms vēlēšanām…

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu