ES aizrāda ASV – izspiegot draugus ir nepieņemami • IR.lv

ES aizrāda ASV – izspiegot draugus ir nepieņemami

47
Foto: EPA/LETA

Pēc ziņām par iespējamo ASV specdienestu veikto izspiegošanu ES sākta drošības pārbaude

Izspiegojot Eiropas Savienības (ES) institūcijas, Savienotās Valstis varētu būt pārkāpušas uzticību, kas var novest pie nopietnas politiskās krīzes, pirmdien paziņojušas Eiropas amatpersonas. Arī Vācijas un Francijas mediji pirmdien vēsta – izspiegot draugus ir nepieņemami – un pieprasa ASV sniegt oficiālu skaidrojumu.

“Ja tā ir patiesība, ka amerikāņi izspiegojuši savus sabiedrotos, tad tam būs politiskas sekas,” aģentūrai AFP atklāja kāds avots ES. “Tas tālu pārsniedz nacionālās drošības vajadzības. Tā ir uzticības pārkāpšana, un mēs esam kaut kā nopietna sākumā,” norādīja anonīmais avots.

Izskanot ziņām par iespējamo ASV specdienestu veikto Eiropas Savienības (ES) institūciju izspiegošanu, Eiropas Savienības iestādēs visā pasaulē sākta drošības pārbaude, pirmdien pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāve Pija Ārenkilde-Hansena.

“Ņemot vērā [izskanējušos] apgalvojumus, [Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels] Barrozu devis rīkojumu atbildīgajiem Komisijas dienestiem ārpus kārtas veikt visaptverošu drošības pārbaudi,” skaidroja Ārenkilde-Hansena, piebilstot, ka visās ES institūcijās regulāri tiek veiktas pārbaudes, lai nodrošinātu, ka tajās nav uzstādītas noklausīšanās ierīces. Vienlaikus EK pārstāve mudināja Savienotās Valstis sniegt paskaidrojumus par izskanējušo informāciju, ziņo LETA/AFP.

Kāds cits avots atklāja, ka ES augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone lūgusi ASV valsts sekretāru Džonu Keriju pēc iespējas ātrāk ieviest skaidrību šajā lietā, lai gan Kerijs izteicies, ka iegūt informāciju par citām valstīm nav nekas neparasts.

Savukārt ES tieslietu komisāre Vivjena Redinga ieņēmusi stingrāku nostāju, norādot, ka gadījumā, ja mediju ziņotais izrādīsies patiesība, var tikt apdraudētas pagājušā mēnesī sāktās sarunas par tirdzniecības līgumu starp ASV un ES, kas radītu pasaulē lielāko brīvās tirdzniecības zonu.

Vācijas izdevums “Der Spiegel” svētdien, atsaucoties uz slepeniem dokumentiem, vēstīja, ka ASV izlūkdienesti izspiegojuši arī ES oficiālās institūcijas gan Briselē, gan Savienotajās Valstīs.

Informācija par ASV spiegošanas programmām atklātībā nonāca, pateicoties bijušajam ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) līgumdarbiniekam un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehniskajam darbiniekam Edvardam Snoudenam, kurš slepenos dokumentus nodeva laikrakstu rīcībā.

ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) programma PRISM tika izveidota 2007.gadā un kopš tā laika ir ievērojami paplašinājusies. PRISM dod iespēju NSA un ASV Federālajam Izmeklēšanas birojam (FIB) sekot līdzi personas klātbūtnei globālajā tīmeklī, analizējot videomateriālus, fotogrāfijas un e-pastus. Tiek veikta arī telefonsarunu noklausīšanās.

Lai viestu skaidrību par PRISM apmēriem un to, kā tā ietekmē ES pilsoņus, jūlijā plānota ASV un ES darba grupu tikšanās. Arī Eiropas Parlamentā (EP) jaušama neapmierinātība ar ASV, un zaļie pat ierosinājuši bloķēt ASV piekļuvi Eiropas banku datiem. Līdz šim ES izspēlē diplomātisko kārti, bet tā domā arī par daudz praktiskāku pieeju, norādīja anonīmie avoti.

 

Komentāri (47)

dro 01.07.2013. 17.47

Ak kungs:) Ka tik naivi IR lasītāji, nepārsteidz, bet, ka ES vadītāji tēlo naivas Turgēņeva laika jaunavas, tas nu gan man pārsteigums:):):)

+11
-3
Atbildēt

0

Aivars Krauklis 01.07.2013. 18.12

Nu neticu, kas tāda muļķība notika bez Baltā nama ziņas vai pat iniciatīvas. Ja plaisa Atlantijā paplašināsies, daļai Eiropas valstu var piemesties vieglas iesnas, visādi franči pat sajūsmā palēkās, bet Baltijai tā būtu katastrofa. Ne velti mums draudzīgajā kaimiņvalstī aiz sajūsmas jau iet vaļā tādas svistopļaskas, ka Kremļa torņos zvaigznes vibrē.
Vai tiešām visā prezidentēšanas laikā neatradās neviens specdienestu profesionālis, kurš savam prezidentam apgaismotu ābeces patiesību – tā darīt nedrīkst! Jo iekrišana ir tikai laika jautājums un sekas nekad neatsver ieguvumus. Negadījies Snoudens ar visu dīvaino ceļojumu uz Maskavu, atrastos citi asandži vai kāds draudzīgs specdienests nopludinātu ziņas pa tiešo, ja nu nevarētu īstajā brīdī aizsegu samontēt. Tas, ka amerikāņiem ir problēmas ar darbinieku mutes turēšanu, zināms jau kopš 40tajiem gadiem, bet tik muļķīgi bāzt savu degunu sabiedroto kūtspakaļās – līdz tam bija jāizaug.
Ja Latvijā par prezidentu tiek kārtējais Rumpis Uzvārdiņš, tā ir tikai mūsu nelaime. Ja ASV jau labu laiku nespēj par prezidentu izvirzīt neko labāku par Obamu… tā arī ir mūsu nelaime, bet ne tikai mūsu.

+8
-2
Atbildēt

10

    Sanšains > Aivars Krauklis 02.07.2013. 09.46

    J.Biotops –

    Pilnīgi piekrītu. Vienīgi, manuprāt, tā amerikāņu “muļķība” nebūs pārejošs fenomens, uz ko mēs varētu cerēt. Un turklāt ASV kļūst arvien vājākas un pret Eiropu vienaldzīgākas. :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Aivars Krauklis 01.07.2013. 21.23

    lno ======= Nesāksies karš starp Eiropu un ASV, lai kā to gribētu Putins:)

    lai kā to gribētu Putins, super ace, linu minc, viehdoklis un indrānu eža

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 01.07.2013. 23.33

    lai kā to gribētu Putins, super ace, linu minc, viehdoklis un indrānu eža
    —————————-
    Viņi būs pirmie, kas iemuks pagultē, ja nu jebkāda jezga sāktos :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 02.07.2013. 09.32

    Ino – „…karš starp Eiropu un ASV…” tiešam nesāksies, un lasītpratējiem pamanāms, ka mans dziedājums bija par ko citu. Ja amerikāņu muļķības dēļ citās NATO valstīs uzplauks tāds pats antiamerikānisms, kā Francijā un citā „progresīvajā sabiedrībā” , tad pat vismazākās cerības uz 5.panta solīto drošību (kas i tagad nav diez ko diženas) varēsim uzrakstīt uz mīksta papīra. Brālīgās kaimiņvalsts dokumentos jau ierakstītas ilgas pēc brīža, kad ar Latviju varēs rīkoties kā ar Gruziju 2008. Jāsagaida tikai, līdz NATO toni nosaka Olans un līdzīgie. Amerikāņu nespēja izvirzīt līderus (atceramies, kādi bija Obamas konkurenti) Latvijai ir bīstamāka, kā dažu nolīgtu vai brīvprātīgu supermaču aktivitātes.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    BaleLiina > Aivars Krauklis 01.07.2013. 20.39

    Drusku pielabots: ikviena valsts baidās dot patvērumu Snoudenam… Ka amerikāņu izlūkdienesti māk ar poloniju rīkoties tikpat labi kā viņu krievu kolēģi, varat nešaubīties…

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aivars Krauklis 01.07.2013. 20.38

    lno –

    Piekrītu. Nav šaubu, ka spiego visi, kuri vien spēj. Jādomā, ka, piemēram, ķīniešiem tādu snoudenu nav galvenokārt tāpēc, ka ķīnieši, tāpat kā krievi, prot rīkoties ar poloniju, un attiecīgie “speciālisti” to labi apzinās.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    janis17 > Aivars Krauklis 01.07.2013. 21.14

    Volodja jau piešķīris politisko patvērumu :)))
    Restarts. tā teikt :))

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Aivars Krauklis 01.07.2013. 20.47

    Haris. Snoudens jau ir Ķīnas provokācija, kā atbilde ASV “apvainojumiem” par tās hakeru darbībām. Tagad Singapūra paziņojusi, ka viņu atpakaļ nepieņems. Ja ieradīsies, tad cietums…

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Aivars Krauklis 01.07.2013. 20.44

    Jā, gan prot arī amerikāņi, tomēr acīmredzot starp amerikāņu “speciālistiem”, tāpat kā viņu populācijā vispār, daudz ir tādu, kuri par pilnu ņēmuši “liberāļu” balstīto anti-patriotisma un nihilisma ideoloģiju un, jāsaka, arī praksi. Ņēmuši par pilnu tik lielā mērā, ka par savu ādu aizmirst.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > Aivars Krauklis 01.07.2013. 20.17

    Biotops. Nu nevajag uzņemt šo notikumu tik traģiski – Izseko visi visus vai tie draugi vai ienaidnieki. Nesāksies karš starp Eiropu un ASV, lai kā to gribētu Putins:) ASV izdos visu informāciju, kuru pieprasīs ES saistībā ar notikušo. Slepeno dienestu darbība reti tiek atmaskota. Snoudens pats pavisam nesen – 2009. gadā paziņoja, ka vajag apšaut New York Times žurnālistus, kuri atklāja, kā Izraēla izspiego Irānu, par nacionālās drošības apdraudējumu bet tagad kļuvis taisnības cīnītāju.
    Neviena valsts negrib dot patvērumu Snoudenam, vienīgā cerība esot Venecuēla. Varbūt tās jaunais prezidents atradīs vietu savā lidmašīnā:)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

oktaavs 01.07.2013. 19.24

Kāda veida informācija tiek spiegota ? Ja ekonomiskā un rūpnieciskā, tad ar to nodarbojas pat draudzīgās kaimiņvalstīs.
Savstarpējā militārā ? NATO alianses ietvaros ? Tad bez komentāriem…Tad kantoris jaklapē ciet.
Personīgā ? Ko Klauss naktī stāstīja Džūlijai ? Un ko ?
Ja pa lielam, tad ASV ir vienīgā vara, kas spēj savaldīt visādu šrēderu un berluskoņu nodevēju mīlestību pret naftas pumpētāja režīmu. Un tas ir pats galvenais.

+6
-2
Atbildēt

1

    Sanšains > oktaavs 01.07.2013. 20.35

    Diemžēl šī savaldošā vara sevi ir sašāvusi abās kājās – gadu desmitiem notikusī krāsaino imigrācija un rūpniecības/tehnoloģiju atdošana aziātiem.

    Nupat pirmajai kājai konstatēta arī gangrēna – nupat taču amnestēja tos miljonus nelegālo imigrantu.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu