No kurpju lāpstiņām līdz Dukuru sliecēm • IR.lv

No kurpju lāpstiņām līdz Dukuru sliecēm

5
Arnis Balodis (no kreisās), Elmārs Balodis un Māris Balodis. «Mūsu galvenie klienti — dažādu iekārtu ražotāji un mašīnbūves uzņēmumi, bet noieta tirgus ap visu Baltijas jūru.»

Viņu pirmais eksporta produkts bija metāla kurpju lāpstiņas. Pašlaik Liepājas uzņēmums AB Metal izgatavo tehnoloģiski sarežģītus izstrādājumus – detaļas vēja ģeneratoriem un pat slieces Latvijas skeletona izlasei

Uzņēmums AB Metal, tāpat kā 90.gadu beigās dibinātais METĀLmeistars, kas pieder Elmāram Balodim un viņa dēliem Mārim un Arnim, ir tipiski ģimenes uzņēmumi. Lai gan metālapstrādē tas nav ne tipiski, ne tradicionāli, ka vienas ģimenes locekļi, darbus īpaši nešķirojot, strādā savā uzņēmumā.

«Mēs noteikti neesam tradicionāli,» smejas Elmārs un tūlīt piebilst, ka tipiski tradicionāli domājoši cilvēki parasti nekļūst par uzņēmējiem. Ir jābūt drusku trakam, lai uzņemtos ar to saistīto atbildību un risku. 

Abi uzņēmumi, kuru kopējais apgrozījums pagājušajā gadā bija ap miljonu latu un kas ar darbu nodrošina 15 liepājniekus, atrodas līdzās Liepājas Olimpiskajam centram un pavisam netālu no ostas. Viņi ražo dažādas kompaktas, tehnoloģiski sarežģītas metāla detaļas vēja ģeneratoriem, kokapstrādes iekārtām, mašīnbūvei, pārtikas rūpniecības iekārtām un ķīmiskajai rūpniecībai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu