Pašvaldību vēlēšanās būs jaunas caurspīdīgas urnas • IR.lv

Pašvaldību vēlēšanās būs jaunas caurspīdīgas urnas

6
Vēlēšanu kastes. Foto: CVK
Lote Lārmane

Visām pašvaldībām vienādās vēlēšanu urnas valsts budžetam izmaksāja 35 tūkstošus latu

Pašvaldību vēlēšanās tiks izmantotas jaunas vēlēšanu urnas, kas šopavasar iepirktas par 35 tūkstošiem latu. Jaunās kastes atšķirībā no iepriekšējām būs caurspīdīgas un daudz drošākas, Ir.lv skaidro Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

CVK ar šo iniciatīvu nākusi klajā pēc vēlētāju un vēlēšanu komisiju izteiktajām raizēm, ka urnas ir novecojušas. CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars uzskata, ka urnu iepirkšana ir labas pārvaldības projekts un tas nenozīmē, ka CVK uz katrām vēlēšanām pirks jaunas urnas.

Komisijas informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa Ir.lv skaidro, ka iepriekš vēlēšanu kastes sagatavoja katra pašvaldība pati – tās bija ļoti atšķirīgas. Vietām vēlētāji sūdzējās par šķirbām urnās un to slikto kvalitāti. Dažviet urnas bija gandrīz vēsturiskas, taisītas no ozolkoka. Bērziņa norāda, ka jauno urnu iegādei līdz ar to caurskatāmību un drošību bija svarīgs arī vienāds dizains.

CVK priekšsēdētājs Cimdars, atbildot uz jautājumu, vai tas ir CVK pienākums – iegādāties jaunas vēlēšanu urnas pašvaldību vēlēšanās, atbildēja, ka „nav tā, ka gluži viss ir ierakstīts pienākumu sarakstā”.

Pēc viņa vārdiem, sagaidīt, ka pašvaldības iegādāsies vienādas un mūsdienīgas vēlēšanu kastes, esot nereāli. Tas, ka urnas ir pašvaldības īpašums, ir izplatīta prakse visur Eiropā. Tomēr bieži, lai kastes visur būtu vienādas, tieši valsts ir tā, kas tās vai, piemēram, vēlēšanu kabīnes iepērk un tad nodot pašvaldībai.

Vēlēšanu urnas, kuru kopējās izmaksas ir 35 tūkstoši latu, CVK iepirka šogad februārī. Konkursā par vēlēšanu kastēm piedāvājumu sniedza tikai viens pretendents – SIA „Interlux”, bet drošības plombu izgatavošanai pieteicās SIA „Interlux”, SIA „Data J&S” un SIA „Protective Seals Solutions”. Pēdējā piedāvājums bijis lētākais un šajā pozīcijā uzvarējis, Ir.lv informē Bērziņa.

Kopumā vēlēšanu iecirkņiem tika iegādātas 1000 lielās urnas, kuru izmaksas, ieskaitot PVN, ir Ls 15 718 jeb Ls 15,72 par vienu urnu. Savukārt 2000 mazās urnas izbraukumiem pie vēlētājiem kopā ar PVN izmaksās Ls 19 336 jeb Ls 9,67 par vienu urnu.

Jaunās urnas ir viegli caurspīdīgas, tām ir īpaši veidotas drošības plombas ar numuriem. Plombas esot daudz “uzticamākas” par iepriekš lietotajām drošības uzlīmēm, turklāt plombas var atvērt tikai ar vāka palīdzību. Urnas esot viegli pārnēsājamas un uzglabājot aizņem salīdzinoši maz vietas. Urnu ietilpība ir aptuveni 80-90 litru lielajām un 30-40 litru mazajām. Kā skaidro Bērziņa, šāda veida vēlēšanu kastes Eiropā un pasaulē tiek ļoti bieži lietotas.

Kāpēc tieši šādas vēlēšanu kastes izvēlētas, CVK priekšsēdētājs pamato, ka, apmeklējot dažādas izstādes, noskaidrojies, ka tieši šīs vēlēšanu urnas ir vispopulārākās un arī no drošības viedokļa visefektīvākās. Cimdars norāda, ka par urnu izgatavošanu samaksāts teju uz pusi mazāk nekā, pasūtot tās no starptautiskajiem preču izplatītājiem.

Jauno vēlēšanu urnu salīdzināšana ar pārtikas kastēm nebūtu korekta, uzskata Cimdars. Atšķirīgas tās padara kastes specifiskais vāks ar atveri biļetenam un nodrošinājums kastes ciešai noslēgšanai.

Cimdars arī norāda – ja urnas pašvaldību nolaidības dēļ tiks bojātas, pašvaldību pienākums būs sameklēt vietā „ne sliktāku”, kas atbilstu visām vēlēšanu urnu prasībām – tām jābūt neizjaucamām, ar aizvērtu vāku, droši noslēdzamām u.c.

 

Komentāri (6)

oktaavs 25.05.2013. 12.51

Kad būs caurspīdīgi kandidāti ?

+2
0
Atbildēt

0

Aleksejs Dimitrovs 26.05.2013. 12.21

Konkursā par vēlēšanu kastēm piedāvājumu sniedza tikai viens pretendents – SIA „Interlux”
Caurspīdīgi būtu arī īpašnieki vienīgajam piedāvātājam un tā sakari ar idejas bīdīdītājiem par jaunu kastu nepieciešamību.

+1
0
Atbildēt

0

ilmisimo 24.05.2013. 17.20

Pašvaldību vēlēšanās būs jaunas caurspīdīgas urnas
____________________
Lai neaizēno Puķina un Urbanovica portrejas?

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu