Sabrūk vēlēšanu monopols • IR.lv

Sabrūk vēlēšanu monopols

Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Baiba Kļava

Ilggadējais vēlēšanu e-risinājumu nodrošinātājs figurē vairākos kriminālprocesos aizdomās par krāpšanu, un viņa firmas kontos arestēti 1,25 miljoni eiro. Tikmēr vēl nav skaidrības, kā pēc pusgada tiks nodrošināts elektroniskais balsotāju reģistrs Eiropas Parlamenta vēlēšanās

Firmas Soaar izstrādātās sistēmas ļauj vēlēšanās reģistrēt kandidātu sarakstus, elektroniski skaitīt balsis un apkopot rezultātus. Firma ir ilggadēja Centrālās vēlēšanu komisijas iepirkumu uzvarētāja, taču pirms gada šī labi ieeļļotā sistēma uzkārās. KNAB aizturēja CVK priekšsēdētāju Kristīni Bērziņu un firmas īpašnieku Renāru Kadžuli.

Aizdomās par 2021. gadā CVK organizētā iepirkumā notikušu krāpšanu lielā apmērā, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un dokumentu viltošanu KNAB pērn novembrī sāka kriminālprocesu pret 10 personām un lūdza Saeimu atstādināt Bērziņu no amata.

Neilgi pirms tam Ir izpētīja, ka CVK jau gadiem ir atkarīga no šī privātā uzņēmuma, kas nodrošina vēlēšanām nepieciešamos e-pakalpojumus — būdams monopola stāvoklī, tas arī diktēja cenu. Uzņēmums 11 gadu laikā bija ieguvis 81% no visas CVK iepirkumu naudas — saņēmis 19 pasūtījumus par 4,5 miljoniem eiro, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja dati. Turklāt aizdomas par negodprātīgu pasūtījumu iegūšanu radīja arī uzņēmēja draudzīgās attiecības ar bijušo CVK vadītāju Arni Cimdaru.

Tagad Soaar valdes loceklis Renārs Kadžulis pirmo reizi gatavs atbildēt uz Ir jautājumiem, ļaujot labāk saprast, kā notika darījumi, kuros izmeklētāji saskatījuši noziegumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu