Vēlēšanām gatavi • IR.lv

Vēlēšanām gatavi

Zīmējums – Image creator
Baiba Kļava

Eiroparlamenta vēlēšanas jūnijā būs pirmās 13 gadu laikā, kurās valsts vairs neizmantos IT firmas Soaar pakalpojumus. Vēlēt varēs jebkurā iecirknī, taču balsis skaitīs manuāli

Mēnesi pirms Eiro­parlamenta vēlēšanām Centrālās vēlēšanu komisijas ēkā Vecrīgā valda rosība — pirmajā stāvā sapulcējies bariņš apmeklētāju, bet augšstāvā CVK darbinieki pieslēgušies videokonferencei. «Es teiktu — ir satraukums. Būtu ļoti dīvaini, ja nebūtu,» atzīst Kristīne Saulīte, kas aizvadīs pirmās vēlēšanas CVK priekšsēdētājas amatā. Tās būs arī pirmās, kopš CVK ārpakalpojumā vairs nepērk IT risinājumus, un valsts ir spērusi pirmos soļus savas vēlēšanu platformas izstrādei.

Iepriekš CVK, ko daudzus gadus vadīja Arnis Cimdars un vēlāk viņa līdzgaitniece Kristīne Bērziņa, par vēlēšanu norisei nepieciešamo IT sistēmu rīkoja iepirkumus, kuros regulāri uzvarēja viens pretendents — Soaar. Pirms pāris gadiem Valsts kontrole revīzijā norādīja, ka uzņēmums atrodas «monopola stāvoklī», piedevām — katrām vēlēšanām ir savs sistēmas modulis un valsts nevis ieguvusi tos īpašumā, bet tikai nomā.

Tiesībsargājošo iestāžu izmeklēšana noveda pie vairākiem kriminālprocesiem pret ilggadējiem CVK darbiniekiem un sistēmu nodrošinātāja Soaar valdes locekli Renāru Kadžuli. Aizdomas ir par iespējamu krāpšanu lielā apmērā.

Lai gan CVK par 2,1 miljonu eiro jau bija iegādājusies trīs sistēmas moduļus, tieši Eiroparlamenta vēlēšanu moduļa CVK īpašumā nav. To arī nepirks, jo valsts stratēģija tagad ir mainījusies. Nolemts, ka turpmāk vienotu sistēmu izstrādās Valsts reģionālās attīstības aģentūra. Turklāt no Soaar iepirktie agrākie moduļi izrādījušies nederīgi tālākai lietošanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu