Kaņepes kultūras centrā filozofam Sērenam Kirkegoram veltīti pasākumi • IR.lv

Kaņepes kultūras centrā filozofam Sērenam Kirkegoram veltīti pasākumi

26

“Kino Bize” pirmdienas vakarā varēs noskatīties dāņu kino klasiķa Karla T. Dreijera filmu “Vārds” 

Par godu filozofa Sērena Kirkegora tikko kā apritējušajai 200 gadu jubilejai Dānijas Kultūras institūts rīko vairākus pasākumus. To starpā 13. maijā no plkst. 18.30 Kaņepes Kultūras Centrā tiks svinēti Kirkegora grāmatas „Slimība uz nāvi” atvēršanas svētki, kuros būs arī etīžu teātra “Nerten”performance “Domātāja portrets”, bet vakara noslēgumā plkst. 21 turpat kinoteātrī “Kino Bize” unikāls 1955. gada Karla T. Dreijera filmas “Vārds” seanss. 

1849. gadā izdoto “Slimība uz nāvi” filozofs uzskatīja par vienu no saviem svarīgākajiem darbiem. Tajā Kirkegors iedziļinās izmisuma un grēku jēdzienos, mēģinot skaidrot dažas no tumšākajām cilvēka eksistences pusēm. 

Filma “Vārds” ir slavenā režisora Karla Teodora Dreiera viena no pazīstamākajām filmām. Filmas darbība norisinās 20. gadsimta sākumā kādā Dānijas lauku fermā. Tur dzīvo atraitnis Mortens, viņa dēls Mikaēls ar savu sievu un bērniem, kā arī pārējie divi Mortena dēli – Johanness un Anderss. Mikaēls ir laimīgs un apmierināts agnostiķis. Savukārt dēls Johanness, teoloģijas studiju laikā lasot Kirkegora darbus, ir sajucis prātā un uzskata sevi par Jēzu. Jaunākais dēls Anderss ir iemīlējies kādā meitenē, kuras ģimenē valda citi reliģiskie uzskati. Šis fakts nav pa prātam Mortenam, kurš pretojas dēla iespējamajai laulībai. Turklāt, Mikaēla sievas trešās grūtniecības laikā, rodas komplikācijas, un uz fermu tiek izsaukts ārsts, kurš šajā vidē ienes „tīra racionālisma” vēsmas. Šajā stāstā Dreiers pēta reliģiozitātes aspektus un to iespaidu uz cilvēkiem.

Filma tiks demonstrēta oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā. Ieejas maksa Ls 3. Vairāk informācijas www.kinobize.lv

Kaņepes kultūras centrs atrodas Rīgā, Skolas iela 15

Līdz maija beigām Latvijas Universitātes galvenās ēkas 2. stāva gaitenī līdz maija beigām var paskatīt Kirkegoram veltītu izstādi “Globālais dānis”

 

 

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu