Asināt prātu krogā • IR.lv

Asināt prātu krogā

Muzikālās viktorīnas Melomaniaki spēles vakars. Foto no personīgā arhīva
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Erudīcijas spēles ir, iespējams, viens no veselīgākajiem veidiem, kā darba dienas vakarā iedzert glāzīti ar draugiem

Ceturtdienas vakarā Kaņepes Kultūras centrā apmeklētāju nav pārmērīgi daudz, ja neskaita vienu telpu, kas ir stāvgrūdām pilna. Tajā pie galdiņiem cieši, sadalījušies komandās, sēž apmēram četrdesmit cilvēku. Viņi uzmanīgi seko līdzi, paviršam vērotājam varētu šķist, ezoteriska satura tabulām, kas tiek projicētas uz ekrāna, bet vēl uzmanīgāk ieklausās mūzikas fragmentos, kurus ik pa brīdim atskaņo pie pults sēdošais spēles vadītājs. Kad tie pēc dažām sekundēm apklust, sākas aizrautīgas apspriedes par skaņdarba iespējamo autoru vai izpildītāju, jo laika nav daudz. Kad komanda nāk klajā ar atbildi, seko prieks vai vilšanās.

Tā noris viens no vismaz diviem muzikālas viktorīnas čempionātiem, kas pašlaik notiek galvaspilsētas kultūrvietās. Pēc formas tas ir kaut kas līdzīgs erudīcijas spēlēm televīzijā, tikai saturu veido mūzikas fragmenti, kuri jāatmin, un piedalīties šajās viktorīnās ir vienkāršāk. Nepieciešams tikai izveidot komandu un iemaksāt nelielu dalības maksu.

Krogus viktorīnas radušās pagājušā gadsimta 50. gados Lielbritānijā, krogu īpašniekiem meklējot veidus, kā piesaistīt klientus tradicionāli tukšākās stundās, un no turienes tās izplatījušās pa visu pasauli. Taču viktorīnu popularitāte īpaši pieaugusi pēdējos gados. Arī Latvijai šīs tendences nav gājušas secen, atzīst pašmāju pasākumu organizatori.

Sportiskais azarts

«Ideja par šo spēli man radās pirms desmit gadiem, kad to spēlējām divatā ar bijušo sievu. Tad pamēģinājām kopā ar draugiem Ziemassvētkos, un visiem ļoti patika. Vēlāk sāku strādāt bārā Mākonis un sāku to rīkot arī tur, visu laiku uzlabojot, cenšoties padarīt atraktīvāku un interesantāku, piedomājot pie dizaina un spēles laukuma,» stāsta viktorīnas Chancers vadītājs Intars Kirhners. Vēlāk sekoja pauze. «Pirms pāris gadiem atsāku to kustināt, cilvēku un arī bāru interese tiešām ir diezgan liela. Dalībniekus piesaista kopā būšanas iespēja, un tas ir arī izglītojoši. Esmu arī dīdžejs, daudz klausos mūziku un vienmēr cenšos iekļaut spēlē kaut ko jaunu un interesantu.» 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu