Balsu skaitītājiem darbu atvieglos svītrkodi, vēlētājiem – lielāka druka • IR.lv

Balsu skaitītājiem darbu atvieglos svītrkodi, vēlētājiem – lielāka druka

32
CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars. Foto: Ieva Lūka, LETA
Dita Pabrika

Šogad vēlēšanu zīmes skenēs arī Rīgas, Liepājas, Daugavpils un Jelgavas iecirkņos

Šogad pašvaldību vēlēšanu zīmēs deputātu kandidātu vārdi būs drukāti lielākiem burtiem, toties mazāks būs rombiņš, kur ievilkt “+” zīmi kandidātam. Vēlēšanu zīmju ieskenēšanas metodi šogad izmantos vairāk pašvaldību – arī Rīgas, Liepājas, Daugavpils un Jelgavas iecirkņi -, bet zīmes ātrāk sašķirot ļaus katram kandidātu sarakstam piešķirtais svītrkods, par izmaiņām balsu skaitīšanā stāsta Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Sadarbība moderno tehnoloģiju izmantošanā ar pašvaldībām un skolām, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi, ļaus pašvaldību vēlēšanās ātrāk saskaitīt nodotās balsis par katru sarakstu, savukārt izmaiņas vēlēšanu zīmēs, proti, lielāki burti, bet mazāks rombs, zīmēs aizpilda “brīvos laukumus, ietaupa naudu un dabas resursus”, bet kandidātu saraksts kļūst pārredzamāks, uzskata Cimdars.

Viņš domā, ka neesot pamata bažām, ka šie jauninājumi biļetenos radīs pārpratumus un kļūmes. Tomēr, Ir.lv vaicāts, Cimdars atzīst, ka samazinātais rombu lielums vēlētājiem varētu radīt zināmu apjukumu, ja “+” zīme tiks ievilkta nepareizajam kandidātam. Tāpēc CVK vadītājs vēlētājus aicina uzmanīgi pārbaudīt sarakstu, pirms tajā tiek izdarītas kādas atzīmes. Ja balsu skaitīšanas komisijai radīsies aizdomas par neskaidru atzīmi, tā kopīgi izvērtēs un lems par balsojuma interpretāciju un kļūdas identificēšanu.

Pašas vēlēšanu zīmes lielums netiks mainīts – Rīgā joprojām tas būs A5 formāts, kas ir puse no standarta (A4) lapas izmēra, bet pārējās pašvaldībās mazāks – A6.

Daudzos vēlēšanu iecirkņos šogad darbosies jauna sistēma, kas nodotās balsis ļaus saskaitīt, izmantojot tehniskus resursus. Tāpēc katram kandidātu sarakstam noteiktajā pašvaldībā tiks piešķirts svītrkods, ar kura palīdzību automātiski sašķiros biļetenus.

„Datu apjoms ir milzīgs, kļūdīties ir iespējams, tāpēc tiek izmantota sistēma, ar kuras palīdzību uzreiz identificē radušās kļūmes,” par balsošanas rezultātu skaitīšanu informē Cimdars. Jau iepriekšējās vēlēšanās 320 iecirkņi izmantojuši biļetenu skenēšanas metodi, bet šogad sistēmu izmantos arī Rīgas, Liepājas, Daugavpils un Jelgavas iecirkņos.

Tehniski tas darbosies tādējādi, ka balsošanas kastēs iemestie biļeteni tiks ieskenēti un ar svītrkoda palīdzību, kas atradīsies katra biļetena apakšējā stūrī, automātiski sašķiroti pēc politisko partiju numuriem. Biļetenos izdarītās atzīmes komisija uzskaitīs, komisijas locekļiem kopīgi tās vērojot uz lielizmēra ekrāna – interaktīvās tāfeles vai ar projektora palīdzību. „Šāda apkopošanas sistēma saīsina darbam nepieciešamo laiku un rezultāti būs sagaidāmi daudz ātrāk,” skaidro Cimdars.

Savukārt balsošanas zīmju vērtēšanai izmantojamo tehniku – skenerus, projektorus vai interaktīvās tāfeles – gādās pašvaldība un skolas, kur atrodas vēlēšanu iecirkņi. Tā kā šis inventārs gan skolās, gan pašvaldībās ir koplietojams, tas neprasa papildu finansiālos līdzekļus, norāda Cimdars.

CVK informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa atgādina, ka vēl tikai dažas dienas – līdz 7.maijam – vēlētāji var pieteikt vēlēšanu iecirkņa maiņu pašvaldībuvēlēšanām. Iecirkni iespējams mainīt tās pašvaldības robežās, kur atrodas vēlētājam sākotnēji piešķirtais vēlēšanu iecirknis, vai uz pašvaldību, kur vēlētājam pieder likumā noteiktā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Savukārt partija “Vienotība” nupat nolēmusi iesniegt savu deputātu kandidātu sarakstu arī Nīcas novadā, kas ir starp tām septiņām pašvaldībām, kur par desmit dienām pagarināts sarakstu iesniegšanas termiņš, ziņo LETA. Pašvaldības, kurās pagarināts sarakstu iesniegšanas termiņš, ir Baltinavas novads, Naukšēnu novads, Nīcas novads, Pāvilostas novads, Rūjienas novads, Salacgrīvas novads un Skrundas novads. Sarakstus šajās pašvaldībās varēs iesniegt līdz 2.maijam.

Kā zināms, Latvijā pašvaldību vēlēšanas notiks 1.jūnijā.

 

Komentāri (32)

Anna Gaigule 01.05.2013. 11.30

Katrai balsošanas lapai ir jābūt unikālam identifikatoram ar noplēšamu daļu, kas paliek balsotājam. Skenēšanas rezultātam ir jābūt publiski pieejamam tīmeklī, tad katrs pats varēs pārbaudīt, ka viņa biļetens ir pareizi pieskaitīts.

+1
0
Atbildēt

0

Ieva Priedenfelde 30.04.2013. 15.00

Neticu balsu skaitīšanai. Kādi sistēmiski uzlabojumi ir veikti kopš Boldāna gadījuma?

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu