Dombrovskis sola Medvedevam respektēt LG privatizācijas līgumu • IR.lv

Dombrovskis sola Medvedevam respektēt LG privatizācijas līgumu

29
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (no kreisās) tikšanās laikā ar Krievijas premjerministru Dmitriju Medvedevu. Foto: Valsts kanceleja

Pārrunās pieaicināts arī kompānijas “Gazprom” prezidents Aleksejs Millers

Premjers Valdis Dombrovskis (V) un Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs šodien tikšanās laikā pievērsušies Latvijas gāzes tirgus liberalizācijas jautājumam, un Latvijas premjers solījis respektēt ar “Latvijas Gāzes” (LG) privatizācijas līgumu valsts uzņemtās saistības, vēsta LETA.

Šī jautājuma pārrunāšanas iniciatore bijusi Krievijas puse un pārrunās pieaicināts arī kompānijas “Gazprom” prezidents Aleksejs Millers,stāstījis premjers. Dombrovskis sarunā uzsvēris, ka Latvija respektē tās saistības, kuras ir uzņēmusies ar LG privatizācijas līgumu, un ir gatava konstruktīvām sarunām ar LG akcionāriem, lai atrastu sabalansētu un pārdomātu risinājumu.

Jau ziņots, ka Latvijas valdība vēl nav izšķīrusies par kādu no gāzes tirgus liberalizācijas modeļiem, ko no mūsu valsts prasa Eiropas Savienības (ES) direktīvas. Problēmas rodas, jo ES prasa gāzes tirgus liberalizāciju vēl pirms LG monopolstāvokļa beigām, kas privatizācijas līgumā paredzēts 2017.gadā. Ekonomikas ministrijai ir uzdots turpināt padziļināti analizēt dažādu risinājumu priekšrocības un trūkumus.

Tikšanās laikā galvenā uzmanība pievērsta ekonomiska rakstura jautājumiem un abu valstu potenciālajai sadarbībai dažādās jomās, piemēram, transporta nozarē apspriestas iespējas attīstīt Rietumu-Austrumu dzelzceļa koridoru, bet lauksaimniecības jomā runāts par produkcijas noieta tirgus jautājumiem, piemēram, par dzīvo cūku eksporta atsākšanas iespējām, kas tika pārtraukts, kad vietām Latgalē tika konstatēta saslimstība ar cūku mēri.

Kopumā vērtējot tikšanos ar Medvedevu, Dombrovskis atzina, ka saruna bijusi ļoti konstruktīva. Latvijas politiķis pauda cerību, ka tā dos turpmāku stimulu abu valstu sadarbības attīstībai. “Jāatzīst, ka ekonomiskā sadarbība pēdējā gada laikā ir labi attīstījusies. Pašreiz būtu svarīgi šo pozitīvo dinamiku noturēt,” sacīja Dombrovskis.

Par abu valstu politiskajām attiecībām tikšanās laikā neesot runāts, jo galvenās bijušas ekonomiskās attiecības.

Dombrovskis tikšanās laikā uzaicinājis Krievijas premjeru apmeklēt Latviju. “Medvedeva kungs bija atvērts šim uzaicinājumam,” uzskata Dombrovskis, taču viņš nevarēja nosaukt konkrētu laiku, kad Medvedevs varētu ierasties Latvijā, jo šāda vizīte prasa rūpīgu sagatavošanos, lai būtu piepildīta ar saturu.

 

Komentāri (29)

Sanšains 05.04.2013. 20.20

Nez, ar šo tagad viss kārtībā?

2012. gada 6. decembrī:
“Eiropas Savienība apsūdzējusi Krieviju par Pasaules Tirdzniecības organizācijas principu neievērošanu. Eiropas Komisijas tirdzniecības komisārs brīdinājis, ka gadījumā, ja abām pusēm neizdosies panākt risinājumu sarunu ceļā, Brisele ir gatava konfliktu risināt juridiskā ceļā. Vienlaicīgi gan tiek atzīts, ka Eiropas Savienībai Krievija ir ļoti nozīmīgs tirdzniecības partneris.

Pēc 19 gadus ilgām iestāšanās sarunām Krievija par Pasaules Tirdzniecības organizācijas dalībvalsti kļuva šā gada 22.augustā, apņemoties pildīt visus organizācijas izvirzītos nosacījumus. Tika prognozēts, ka līdz ar iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā, padziļināsies arī ekonomiskās attiecības Eiropas Savienības un Krievijas starpā. Taču pagaidām, tā vien liekas, ka sadarbība neattīstās gluži tā, kā iecerēts.”
http://www.latvijasradio.lv/zinas/raksts.php?id=55176&gr=0

+12
0
Atbildēt

3

    dzintarz > Sanšains 06.04.2013. 10.14

    Mazliet “off-topic”, bet tagad – Kipras krīzes gaismā beidzot varam oficiāli redzēt ko vietējie Parex glābēji un valdības pļurzaķi var atļauties slēpt līdz pat nožēlojamakajiem meliem, kā darbojas pļurzaķvalstu vadoņi un ko vērti ir pļurzaķvalstu žurnaļugas…

    http://www.welt.de/wirtschaft/article114986653/Gazprombank-Chef-soll-Geld-abgezogen-haben.html

    Protams, mūsu bezgodmaņi dievosies, liegsies un pie savu vecāku un bērnu dzīvībām apzvērēs, ka Latvijā nekas tāds nav noticis un nevar notikt!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Sanšains 06.04.2013. 11.19

    interesants materiāls , vienīgi piezīmei informācijas avots – komunistu avīze :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    piziks > Sanšains 05.04.2013. 23.22

    Kad un kur bija pamats cerēt, ka šis beidzot bus tas starptautiskais līgums, ko KF respektēs?! Vai tādi ticošie idioti vēl ir dzīvi? Vismaz Austrumeiropā un pospadomju teritorijās? Par franču un itāļu komunistiem iluziju, protams, nav.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 05.04.2013. 20.16

Intersanti būtu zināt, kādi motīvi bīdījuši tos, kas parakstījuši to privatizācijas līgumu, kārtējo, kas noliek valsti tik neizdevīgā situācijā, un garantē LG, Gazproma piedēklim, tik ideālus apstākļus līdz 2017 gadam, jautājums, dabiski, retorisks.
Izskatās, Dombrovska valdība, kārtējo reizi, dabūs atbildēt par citu grēkiem, un nostādīta diezgan neapskaužāmā situācijā.
Vispār, visa tā runāšana priekš muļķīšiem, ka, lūk, viss ir jāprivatizē, jo tikai privātais nu būs tas efektīgais saimnieks, ir galīgi garām, sen zināms un pierādīts, ka efektivitāte atkarīga nevis no ipašnieka, bet gan no kompānijas efektīgas pārvaldīšanas, un tam ir simtiem piemēru.
Privatizēt tik augstu peļņu nesošas kompānijas, kā LG, kuras peļņa, ja nemaldos, iepr gadu bija ap 20 milj., dabiski, nebija neprāts, bet gan korupcija, labi vēl, ka socialdemokrāti, kad tai partijai vēl bija reāla ietekme, neļāva Šķēlem privatizēt Latvenergo, un, neskatoties uz visu viņu negatīvo kopējo darba rezultātu, gods viņiem par to un slava.
Kaut, kā parasti, no otras puses , ja Latvenergo būtu privāta kompānija, kas to piespiestu maksāt par to OIK un “zaļo” enerģiju tiem biznesmeņiem, par kuru “biznesu” katru mēnesi maksājam visi?
OT gan rakstīja, ka tie, kam tās problēmas jārisina, izliekas, ka problēmas nav, Saeima, piemēram, it kā iepērkot elektrību no Igaunijas, jo tā ir lētāka, tātad, maksās Šķēles un npārējiem “zaļās enerģijas” ražotājiem tie, kas to nevarēs izdarīt.
Neesmu pārbaudījis, bet, nešķiet, ka “tēmeklis” melotu.

+10
-2
Atbildēt

7

    ligakalnina > ligakalnina 05.04.2013. 20.55

    zanE – nu gan tu melo, nu nekad neticēšu, ka tādu līgumu varēja noslēgt vispatriotiskākās partijas vispatriotiskākie pārstāvji, nu par Zīli galīgi neticu, viņš taču tagad “ciets, kā miets” pret Gazproma monopolstāvokļa pagarināšanu, nu vienīgais ar “mugurkaulu”.
    Bet, varbūt aizmirsis, ka pats piedalijās līguma slēgšanā, nu gadās, ko lai dara.
    Kaut, no otras puses, viss var būt, TB jau bija Šķēles un pārējo oligarhu mūžīgie “jaunākie izpalīgi” par drupačām no īsto sasimnieku galda, ko tiem atmeta, bet, viņiem jau daudz nevajag, tāpat, kā patreizējai NA, paknābā tur, paknābā te, un, skaties, jau paēdis, un arī uz mājām ko aizstiepis, ak tie mūsu “patriotiskie” zvirbulēni, kovārnēni un vārnas ar to skaļo “patriotisko” ķerkšanu un kladzināšanu, viens ar ķērkšanu novērš uzmanību, otrs, pa to laiku, “kārto ģelas”, sagādā barības krājumus, nu tāds kolektīvs bizness!

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 05.04.2013. 20.42

    Eirobirokrāti rada arvien lielāku nepatiku pret labu ideju – ES, sava neadekvātuma un korumpētības dēļ.
    Vienūgā cerība, ka Latvija un pārējās valstis akli nesekos tām muļķībām.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    piziks > ligakalnina 05.04.2013. 20.50

    Dzeri, kāda vella dēļ melot, ja ar ziņu par konkrētajiem Enefit klientiem bija minēts vairākos portālos, vēl vairāk — tādu pirceju esot jau kopskaitā ap 1200, ne tikai Saeima. Varu Tev atgādināt, ka — vai nu VD, vai finministrs AV — arī par AirBaltic pilotu paslēpšanu Kiprā teica: normāls bizness. Un, ja Tu uztraucies par LG privatizēšanu, tad padomā, kur LV butu ņēmusi tomer tos līdzekļus, ko LG tagadējā formātā tomēr ir izdarijusi. Un, ja Tu turpini uztraukties par to, kurs privatizēja LG, iesaku neaizmirst, cik gadā pelna LMT, ko ik pa laikam jau vairākas reizes gribējuši pardot valdibas twix — premjers VD un finministrs AV.

    Un, ja Saeimas elektribas pirkšana no igauņiem valdībai ir gana labs biznesa un nodoklu optimizācijas piemērs, tad kādēļ pilsētās privātīpašniekiem dažādiem paņēmieniem neļauj ierīkot savas katlumājas, lai butu patiesa ekonomija, kas, protams, kaitētu tādiem lielražotājiem un siltumtrašu apkaimes sildītājiem ka “Rīgas siltums” utml.?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 05.04.2013. 22.15

    “nekad neticēšu, ka tādu līgumu varēja noslēgt vispatriotiskākās partijas vispatriotiskākie pārstāvji”
    ===
    Liecies mierā, progresīvs līgums, monopolstāvokli nododam krieviem un vāciešiem, kam vienmēr ir rūpējusi bauru labsajūta.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 05.04.2013. 22.39

    dzeris49 zanE – nu gan tu melo, nu nekad neticēšu, ka tādu līgumu varēja noslēgt vispatriotiskākās partijas vispatriotiskākie pārstāvji
    ————-
    Tiešām neatceries, ko tavas partijas TP līderis Šķēle darīja? Skumji… nemaz jau tik daudz gadu nav pagājis… :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 05.04.2013. 20.38

    Ar privatizācijām ir visādi. Mazāk jau gan laikam jāiespringst par to, kur īpaši daudz vairs nevar darīt. Mani nedaudz satrauc šis stāsts:
    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/adijans-briest-eiropas-meroga-prihvatizacija-14001185

    PS. “dabisko” (vai ne tik ļoti) monopolu privatizāciju derētu beigt deklarēt par mērķi vismaz tiktāl, cik runa ir par infrastruktūru (dažnedažādi sadales tīkli, vadi, ceļi u. tml.), jo parasti šāda veida sistēmas praktiski nav dublējamas un tātad nemaz nevar piedalīties kaut kādā konkurences cīņā.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 05.04.2013. 20.45

    ….Dzeris…Tev ir iespējas pajautāt A.Šķēlem (MP), G.Krastam (EM) un Robertam Zīlem (FM) par valstij neizdevīgā līguma slēgšanu….protams, R.Zīle nevēlas atcerēties tās dienas notikumus un cenšas izvairīties no atbildes…

    ….bet…

    ….Robert, Tu taču ļoooti labi atceries, kā tas viss notika….nu jau Tu varētu pastāstīt….it īpaši, ja tagad centies uzdoties par pravieti….

    +13
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu