Biedrība "Par latu, pret eiro" pieteiks referendumu lata saglabāšanai • IR.lv

Biedrība “Par latu, pret eiro” pieteiks referendumu lata saglabāšanai

138
Foto: Jānis Pipars, F64

 

Izveidota un piereģistrēta biedrība “Par latu, pret eiro”, kuras pārstāvji plāno jau tuvākajās dienās iesniegt Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) pieteikumu, lai panāktu tautas nobalsošanu jautājumā par lata kā nacionālās valūtas saglabāšanu, aģentūru LETA informēja biedrības pārstāvis Jānis Sils.

Biedrības dibinātājiem nav pieņemami, ka tik būtiskā jautājumā tautas viedoklis tiek ignorēts un pašreizējās likumdošanas normas faktiski nepieļauj iespēju tautai rosināt iniciatīvas par tādiem jautājumiem kā nacionālā valūta, saka Sils.

“Jautājums par nacionālo valūtu ir ne tikai dziļi principiāls un simbolisks, bet arī ekonomisks. Vairāku eirozonas valstu krīze, eirozonas vadības piedāvātie risinājumi, datu salīdzinājums par valstu attīstības iespējām laikā pirms iekļaušanās eirozonā un pēc tam ļauj apgalvot, ka Latvijas iekļaušana eirozonā būtu saimnieciski neizdevīga un atsevišķās jomās varētu izrādīties pat graujoša,” uzsver biedrība.

Biedrības dibinātāju vidū esot tādas sabiedrībā zināmas personas kā Atmodas laikā pazīstamais Konstantīns Pupurs, ekonomists un baņķieris Inesis Feiferis, Vides aizsardzības kluba līdzpriekšsēdētāja un dramaturģe Lelde Stumbre, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš, ekonomists Vilnis Zakrevskis, LU profesors, ekonomists Elmārs Zelgalvis, Lauku atbalsta asociācijas valdes loceklis Ivars Zorgenfreijs, lauksaimnieku aktīviste, biedrības “Tīru vidi nākotnē” dibinātāja Inese Bartuševica, zvērināta advokāte Krista Milberga, J.Čakstes demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības biedrības priekšsēdētājs Juris Putriņš.

Februāra sākumā vairāki sabiedrībā zināmi cilvēki nosūtīja vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, lūdzot atlikt valsts virzību uz eiro un rīkot tautas nobalsošanu par lata saglabāšanu vai aizstāšanu ar eiro. Vēstuli parakstīja jurists Aivars Borovkovs, mūziķis Kaspars Dimiters, žurnālists Roberts Klimovičs, valodnieks Jānis Kušķis, komponists Imants Kalniņš, students Edvards Ratnieks, bijušais ilggadējais ”Hipotēku bankas” vadītājs Inesis Feiferis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, kā arī vēl vairāki sabiedriskie darboņi.

Vēstulē tika kritizēta valdības un Saeimas rīcība, nerēķinoties ar iedzīvotāju viedokli, turpināt virzību uz eiro ieviešanu. “Lats ir ne tikai emocionāls Latvijas valstiskuma simbols, bet arī racionāls līdzeklis valsts rokās, ar kā palīdzību var īstenot tautsaimniecībā nepieciešamas reformas,” teikts vēstulē.

Tās autori norāda, ka arguments, ka Latvijas iedzīvotāji par eiro ieviešanu nobalsoja reizē ar balsojumu par iestāšanos Eiropas Savienībā, neiztur kritiku. Tas tiek pamatots ar referenduma par iestāšanos Eiropas Savienībā rezultātiem – par iestāšanos Eiropas Savienībā nobalsojuši vien 48% balsstiesīgo. Tāpat eiro pretinieki atgādina, ka daudzas Eiropas Savienības dalībvalstis joprojām turpina saglabāt savu nacionālo valūtu.

Eiro pretinieki vēstulē arī norāda uz valsts amatpersonu vājo ekonomisko argumentāciju par labu eiro ieviešanai un mēģinājumus neņemt vērā problēmas eirozonā, kas var radīt papildu problēmas un vairot nedrošību. Tāpēc vēstules autori prasa atlikt virzību uz eiro un sarīkot tautas nobalsošanu, kurā tauta pati izlems – saglabāt latu vai ieviest Eiropas Savienības vienoto valūtu eiro.

Latvija eiro ieviest plāno no 2014.gada 1.janvāra.

 

Komentāri (138)

lismanis 02.04.2013. 17.32

pret latu, par eiro.

+32
-5
Atbildēt

0

Rinalds Krûklis 02.04.2013. 19.37

Nu gan te troļļi auro pilna sparā!

TieProcenti un iemaksas/izmaksas u.t.t. ir vairāk tādi īstermiņa argumenti un ārkārtas situācijas sviras.

Kopumā no EUR iegūs uzņēmumi, kas ražo konkurētspējīgu produkciju Eiropas līmenī, Eiropas statuss jau šobrīd daudziem palīdz eksportēt gan uz Ķīnu, ASV un citām attālākām valstīm.

Zaudēs pārsvarā tie, kam patīk zvejot duļķainos ūdeņos.

+27
-3
Atbildēt

7

    Ieva Priedenfelde > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 21.40

    simba, tu saki, ka igauņi ir parazīti, jo negrib uzturēt izšķērdīgos grieķus? ha, pasaki to kādam igaunim.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 20.34

    simba –

    Vai tādu sistēmu nemēdz dēvēt par “piramīdu”?
    Katri nākamie divi klātpienācēji ar uzviju iemaksā naudu, ar ko kompensēt iepriekšējā dalībnieka radītās izmaksas, t.i., izsaimniekotos līdzekļus.:)

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 22.49

    simba, kas man ir pa brīvu?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 21.57

    simba –

    Zīle nolaidīgs? Nu ja, tāpat kā Gatis Kokins – arī viņš bija nolaidīgs, neapdomīgs un neuzmanīgs – jo cilāja pret-euro argumentus.
    Tāpēc viņa partijas biedri viņu sabāra acīmredzot par NOLAIDĪBU.:)

    Gatis Kokins 2013. gada 14. janvārī:
    “mani palūdza par EUR vairāk neizrunāties”
    https://twitter.com/GatisKokins/status/290861598581600257

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 19.45

    Axis:
    Tie procenti un iemaksas/izmaksas u.t.t. ir vairāk tādi īstermiņa argumenti un ārkārtas situācijas sviras.
    ==========================

    Un kā Jūs varētu apzīmēt “mīklainajā” Roberta Zīles atziņā pausto – kā īstermiņa argumentu vai kā gluži nenozīmīgu “ārkārtas sviru”?:)

    Roberts Zīle:
    “Ir grūti paskaidrot sabiedrībai, kā tas ir Igaunijā, kāpēc viņiem jāpalīdz grieķiem, kuriem minimālā alga ir augstāka nekā igauņiem vidējā.”
    http://www.ir.lv/2013/3/28/zile-netaisisim-latvija-mazo-krieviju

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Lee > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 21.45

    Jūsos dziļi sēž padomjlaiku domāšana. Viss par brīvu un nosacīti nodrošināts. Gluži kā par strīdu ar tiešmaksājumiem, nabadzīgā Latvija, kuru citiem jāapdāvina.
    R.Zīle noklusē un neizskaidro situāciju, tāpēc Jums rodas maldīgs priekštats. Tas no Eiroparlementa deputāta puses ir nolaidīgi, negribētos domāt, ka apzināti.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    Lee > Rinalds Krûklis 02.04.2013. 20.25

    Eirodeputātam neklātos izplatīt apšaubāmu informāciju. Iestājoties jebkurā organizācijā valsts pienākums ir piedalīties arī savu dalības maksu. Citādi sanāk tāda parazitēšana.

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

Ainārs 02.04.2013. 19.18

Man interesē, no kurienes šai biedrībai nāk finansējums? No Kabanova u.c., kas taisījās veidot lata aizstāvības biedrību? Vēl man interesē, vai šīs biedrības dalībnieki un sabiedriskie darboņi tur kontus latos vai eiro? Varu derēt, ka eiro, bet bļauj, ka jāturas pie lata. Bet lats jau ir piesaistīts eiro.

+26
-5
Atbildēt

5

    Sanšains > Ainārs 02.04.2013. 19.37

    laurazan –

    Jūsu pieredze liecina, ka nekad nekas nevar tikt veikts pārliecības dēļ – bez samaksas?:)

    +4
    -13
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Ainārs 02.04.2013. 19.42

    laurazan:
    Vēl man interesē, vai šīs biedrības dalībnieki un sabiedriskie darboņi tur kontus latos vai eiro? Varu derēt, ka eiro, bet bļauj, ka jāturas pie lata.
    ==================================================
    Tad nu gan arguments!

    Apmēram tāds:
    lai piedāvātu progresīvā nodokļa ieviešanu, piedāvātājam pašam brīvprātīgi jau gadiem ilgi valsts budžetā jāiemaksā tāda summa, kāda viņam būtu jāsāk maksāt pēc iespējamās nodokļa ieviešanas.

    +5
    -13
    Atbildēt

    0

    Ainārs > Ainārs 03.04.2013. 17.59

    Nav jau runa, ka biedrības darboņiem ir piedāvāti nez kādi samaksas miljoni, tomēr, lai konkrēti lobētu kādas intereses, nauda ir vienkārši vajadzīga, dāāaaa. Piemēram, pajautājiet Latvijas zemniekiem, kuri ir ļoti labi savu interešu aizstāvji ES iestādēs – viņi, piemēram, maksā biedru naudas. Vai šai lata biedrībai ir tikai biedru naudas pamatā, vai kas cits? Vienkārši esmu viesojusies vairākās lobiju organizācijās Briselē, kas lobē dažādu nozaru intereses, un domāju, ka man ir pietiekama pieredze, lai izteiktu savu viedokli, nevis tukši un ņirdzīgi uzbruktu citiem komentētājiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Ainārs 03.04.2013. 07.46

    Haris laurazan –

    Jūsu pieredze liecina, ka nekad nekas nevar tikt veikts pārliecības dēļ – bez samaksas?:)
    ______________________ Biedrība dikti atgādina Stendzenieka prožektu-“Es par sieru”‘.

    Tātad – par sieru.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Ainārs 02.04.2013. 19.27

    No Kabanova? Nē, tik prasti tādas lietas nedara un starpniekus saimnieks izvēlas uzticamus, nevis puņķainus dzērājus.

    +13
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu