Kā pirmā formula • IR.lv

Kā pirmā formula

4
Aivars Helmuts Grabis dzimis Ķeipenē, bet kara laika bēgļu gaitas aizveda uz Brazīliju, kur viņš nodzīvojis 40 gadus.

Otrā lielākā rotatoru ražotne pasaulē mīt Salaspilī. Baltrotors valdes priekšsēdētājs Aivars Helmuts Grabis savulaik ir vadījis globālu milžu Siemens un Ford ražotnes, bet pirms vairākiem gadiem nolēma atgriezties Latvijā

Kad pirms trim gadiem Baltrotors toreizējam valdes priekšsēdētājam Sergejam Bataļinam piedāvāja noklausīties lekcijas par biznesa vadību un jaunākajām tehnoloģijām, viņš pēc iepazīšanās ar tēmām vaicāja: cik lektoru brauks uz Salaspili? Pasākuma organizētāji atbildējuši, ka viens. «Tas nevar būt! Viens cilvēks nespēj tajā visā orientēties,» atbildējis Bataļins. Organizētāji palikuši pie sava, ka var gan un lektoram esot visi nepieciešamie sertifikāti, kas apliecina viņa kvalifikāciju attiecīgajās nozarēs. «Jā, ar maniem sertifikātiem varētu noklāt veselu sienu. Neesmu nemaz skaitījis, cik to īsti ir – 30 vai 40,» tagad smejas Aivars Helmuts Grabis. Viņš bija tas, kurš lasīja uzņēmējiem lekcijas.

«Tad es gribu ar viņu tikties,» teicis Bataļins. Un abi vīri patiešām satikušies. Baltrotoram tas bijis grūts laiks – ražošanas apjomi kritušies, klienti pārgājuši pie konkurentiem. Valdes priekšsēdis pierunājis Grabi nākt strādāt par uzņēmuma attīstības vadītāju, un Helmuts (tā viņš parasti iepazīstina ar sevi) piekritis. Pirms pusotra gada Grabis stājies pie Baltrotora stūres, bet bijušais vadītājs Bataļins tagad strādā kuģubūvē Igaunijā.

Vispirms aptur ražošanu

Savu darbošanos jaunajā amatā Grabis sācis ar ražošanas apturēšanu. «Uzņēmums strādāja ar metālu. Es uz papīra lapas uzlīmēju dažādas metāla skaidas un vaicāju darbiniekiem, ko viņi par tām var pateikt. Pateikt neviens neko nevarēja, toties visi uz mani skatījās kā uz galīgi ķertu,» viņš smejas. Bet skaidas metālapstrādē esot tas pats, kas asinsanalīze medicīnā. Tās pasaka visu par tehnoloģiju, iekārtām, cik pareizi vai nepareizi metāls tiek apstrādāts. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu