Galerijā "Alma" atklās Daigas Krūzes izstādi "Slēpnis" • IR.lv

Galerijā “Alma” atklās Daigas Krūzes izstādi “Slēpnis”

33
Daigas Krūzes glezna "5 sekunžu pieskāriens"

Izstādē būs skatāmi astoņi jauni lielformāta un vairāki mazi darbi

No 11.februāra līdz 2.aprīlim galerijā “Alma” (Rūpniecības iela 1) skatāma mākslinieces Daigas Krūzes personālizstāde “Slēpnis”.

Izstādē būs skatāmi astoņi jauni lielformāta un vairāki mazi darbi. Nosaukums norāda uz darbu divējādo raksturu: jautrību un skumjām, vērīgo un trakulīgo, nopietno un rotaļīgo, lielo (gleznu iespaidīgais formāts) un sīko (deminutīva lietojums gleznas nosaukumā – „Lāča smiekliņi”). Cits slēpjas aiz cita, kārtu kārtām, skaņu skaņām, gluži kā vārdi Ninas Simonas dziesmā “Ain’t Got No/I Got Life”, kas mākslinieci iedvesmoja izstādes tapšanā.

Kā rakstīts izstādes anotācijā, Krūzes darbi pārstāv neoekspresionisma virzienu gan vizuāli (spēles aspekts, viegla ironija par glezniecības monumentalitāti, kustība, ritms), gan idejiski (tie valdzina ar savu iekšējo emocionalitāti un brīvību, pretstatītu minimālismam un prāta konsturētajam funkcionālismam) – es gleznoju par iedomāto slēpni cilvēkā, kurā ir saasināta dzirde, tauste, uztvere. Kad sajustais uzbur tēlus un iztēlē izveido savu pasauli. Kā izskatās smarža, pārlūzuša zariņa troksnis vai kustība…

Lai iegūtu palsu matējumu pamatkārtai, Daiga Krūze audeklam klāj pāri zīdpapīra kārtiņa, virspusē pastozi, pārliecinoši platas otas triepieni mijas ar akvareliskiem klājumiem un ar nevainojamu precizitāti ievilktām pāris līnijām.

Daiga Krūze ir viena no spilgtākajām latviešu jaunās paaudzes māksliniecēm. 2011. gadā viņae tika nominēta Honkongā un Londonā dibinātajai Eiropas Mākslas balvai (The Sovereign European Art Prize) . 2008. gadā izvirzīta Purvīša balvai par izstādi “Kontaktpersona” Rīgas mākslas telpā. Pirmo personālizstādi “100% vilšanās” māksliniece sarīkoja 2004. gadā ( kopā ar Krišu Salmani ) , tūlīt pēc Latvijas Mākslas akadēmijas beigšanas.

Daigas Krūzes darbi atrodas Valsts Mākslas muzeja un Hangar (Austrija) kolekcijās.

 

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu