Galerijā "Māksla XO" atklās Ginta Gabrāna izstādi "Fotosintēzes kapsula" • IR.lv

Galerijā “Māksla XO” atklās Ginta Gabrāna izstādi “Fotosintēzes kapsula”

32
Gints Gabrāns. Publicitātes foto

Izstāžu zālē tiks eksponēta gaisa necaurlaidīga, izolēta telpa, kurā ievietota aļģu kolonija

Mākslas galerijā “Māksla XO” no 7.februāra līdz 26.februārim būs skatāma latviešu mākslinieka Ginta Gabrāna personālizstāde “Fotosintēzes kapsula”, raksta aģentūra LETA. 

“Gabrāna pēdējo gadu izstādēs vienmēr tiek provocēta strīdīgā robeža starp mākslu un zinātni, taču pārkāpta netiek. Mākslinieks saglabā savu autora lomu, aizvien paturot jaunrades grožus savās rokās, iniciējot eksperimentus un izraisot procesus, kurus vada fizikāli lielumi, ” raksta mākslas zinātnieks Vilnis Vējš. Arī jaunākā Gabrāna personālizstāde “Fotosintēzes kapsula” skatītāju aicinās mākslas un zinātnes pasaulē. 

Izstāžu zālē tiks eksponēta gaisa necaurlaidīga, izolēta telpa, kurā ievietota aļģu kolonija. Tās fotosintēzei un augšanai izmanto apmeklētāju izelpoto ogļskābo gāzi, kā blakusproduktu radot skatītājiem nepieciešamo skābekli. Instalācija ir veidota kā dzīva sistēma starp aļģēm un apmeklētājiem. Telpā cikliski mainās gaisma, kā ieelpa un izelpa spoži balto gaismu nomaina ultravioletais spektrs. Dzīvas zaļās aļģes ultravioletā gaismā fluoriscē sarkanas. Jo vairāk izstādes skatītāju, jo vairāk tie piegādā aļģu dzīvībai nepieciešamo ogļskābo gāzi, tās vairojas un sarkanā fuoriscense kļūst spēcīgāka. Ja skatītāju nav, tās izolētā telpā nosmok un mirusī zaļā aļģu masa ultravioletā gaismā pārstāj fluoriscēt sarkana. 

Gabrāns 1994.gadā ir beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļu. Popularitāti viņš ieguva 2004.gadā ar starpdisciplinārā projekta – realitātes TV “Starix” – izpildījumu, par kuru saņēma “Hansabankas” grupas prēmiju par izcilu sniegumu laikmetīgajā mākslā. Ar darbu “Paraspoguļi” Gabrāns ieguva gan vietējo, gan starptautiska mēroga atzinību, 2007.gadā piedaloties 52.Venēcijas mākslas biennālē kļūstot par “Purvīšu balvas 2009” skatītāju balsojuma uzvarētāju.

Izstādes atklāšana 7.februārī plkst.17 Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu