Galerijā "Māksla XO" atklās Ivetas Laures izstādi "Reikjavīkas stāsti" • IR.lv

Galerijā “Māksla XO” atklās Ivetas Laures izstādi “Reikjavīkas stāsti”

28
Ivetas Laures darbs izstādē "Reikjavīkas stāsti". Foto no galerija mājas lapas

Izstādes ideja radusies strādājot mākslinieku rezidencē Islandē

Ceturtdien, plkst.17 galerijā “Māksla XO” tiks atklāta Ivetas Laures darbu izstāde “Reikjavīkas stāsti”, raksta aģentūra LETA. 

“Reikjavīkas stāstu” ideja māksliniecei radusies Islandē, pusotru mēnesi dzīvojot un strādājot starptautiskā mākslinieku rezidencē. “Reikjavīkā satiku dažādus cilvēkus, lielākoties māksliniekus. Kopā pavadītais laiks un sarunas mani ļoti iedvesmoja un neatstāja manas domas vēl ilgi pēc atgriešanās Latvijā. Radās vēlēšanās iemūžināt šo pieredzi mākslas projektā,” stāsta Laure. Ieceres pamatu veido literārs teksts, kas lasāms īpaši izdotā stāstu burtnīcā. Tas atspoguļo to, ko māksliniece piedzīvojusi un varbūt vienkārši iztēlojusies, notikumus, kas atsaukuši atmiņā sen pagājušus laikus un raisījuši visdažādākās asociāciju virknes, ko gribējies materializēt vizuālās mākslas darbos. Taču, kā uzsver māksliniece, tie nav burtiska stāstu ilustrācija. Objektu un stāstu skaits nesakrīt, arī to tēli brīvi ceļo un viesojas viens otra pasaulē. “Stāstījums ir par pavisam parastiem cilvēkiem, par viņu dzīves ceļiem, mērķiem, sapņiem. Tas ir skats uz pagātni, šodienu, nākotni un nezaudē aktualitāti, ejot laikam. Tajā ir daži informatīvie slāņi, no kuriem mani īpaši iepriecina pasaulslavenu Latvijas mākslinieku klātbūtne. Tas savādā veidā liek sajust, ka viss ir iespējams arī katram no mums. Stāstu varoņi un stāstītāji ir dažādu tautību cilvēki, taču viņu domas un sajūtas ir saprotamas skatītājiem Latvijā un pasaulē,” norāda izstādes autore. 

Laures darbi galerijā “Māksla XO” būs skatāmi līdz 3.februārim. 

1962.gadā dzimusī Laure veido kolāžas, asamblāžas, vides objektus, “ready-made” objektus, strādā interjera dizaina un lietišķās grafikas jomās. Darbos viņa izmanto rūpnieciskās pārstrādes materiālus – tipogrāfijas papīra lokšņu atgriezumus, kartonu, koku, metāla plāksnes. Materiālā viņa nav ierobežota, tāpēc viņas darba posmi ir nepārtraukti mainīgi – gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Laure 1997.gadā beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļu un Vizuāli plastiskās mākslas meistardarbnīcu. Viņa ir Rīgas Mākslas skolas pedagoģe. Izstādēs Laure piedalās kopš 1989.gada, ir aktīva izstāžu un simpoziju dalībniece. Māksliniece sarīkojusi vairākas personālizstādes Latvijā un ārzemēs un guvusi atzinību, piedaloties radošajās darbnīcās Zviedrijā, Islandē un Somijā. Viņas darbi atrodas publiskās kolekcijās – Starptautiskajā Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā un Austrijas Valsts kancelejas mākslas kolekcijā Vīnē.

Vairāk informācijas galerijas mājas lapā

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu