Rakstnieks Akuņins: “Pussy Riot” nepieciešams tiešs atbalsts • IR.lv

Rakstnieks Akuņins: “Pussy Riot” nepieciešams tiešs atbalsts

51
Trīs "Amnesty International" pārstāves Londonā protestē pret "Pussy Riot" iespundēšanu cietumā. Foto: AFP/LETA

Pankgrupas un demokrātijas aizstāvji aicina piektdien uz “Pussy Riot” atbalsta akciju pie Krievijas vēstniecības Rīgā

Situācija ar „Pussy Riot” lietas izskatīšanu tiesā patlaban prasa ne tikai virtuālu protestu internetā, bet arī pankgrupas atbalstītāju personisku klātbūtni. Tāpēc piektdien, kad tiesa trim grupas dalībniecēm nolasīs spriedumu, „nedrīkst neaiziet”, lai izrādītu personisku atbalstu, raksta pazīstamais krievu rakstnieks Boriss Akuņins. Viņš visus „Pussy Riot” atbalstītājus aicina ierasties pie Maskavas tiesas nama uz sprieduma pasludināšanas brīdi.

„Uz pulksten trijiem (pēc Latvijas laika – plkst. 14) es aizbraukšu uz tiesu. Arī daudzi citi gatavojas devirtualizēties, tāpēc es ceru (..) satikties ne tikai ar paziņām, bet iepazīties arī ar sev interesantiem cilvēkiem,” savā blogā ceturtdien raksta Akuņins.

Arī aktrise Čulpana Hamatova intervijā raidstacijai „Eho Moskvi” paziņojusi, ka redz jēgu satikties ar domubiedriem pie tiesas nama piektdien, ziņo “Newsru.com”. Viņa gan nav pārliecināta, vai šī akcija praktiski ietekmēs tiesas spriedumu. Tomēr jēga šādai attieksmes paušanai ir, jo tikai tā var cits citu un „Pussy Riot” atbalstīt, kā arī ieraudzīt tos cilvēkus, kuri ir līdzīgi domājoši.

Piektdien jau no agra rīta Maskavā notiek stihiskas akcijas pankgrupas “Pussy Riot” atbalstam, vēsta “Radio Brīvība”. Tā kāda jauniešu grupa “Pussy Riot” atribūtu – banku laupītāju maskas – uzvilkuši bronzas partizāniem Maskavas metro stacijā “Belorusskaja”. Jaunie cilvēki esot aizturēti.

Pie tiesas ēkas, kur tiks pasludināts spriedums “Pussy Riot”, piektdien jau norīkoti lieli kārtībsargu spēki. OMON vienības ar metāla barjerām jau slēgušas daļu ielas. Nožogojuma iekšpusē izvietoti vairāk nekā desmit policijas autobusu.

Jau ziņots – kamēr Latvijas mūziķi kavējas ar publisku atbalsta izteikšanu Krievijas skandalozajām pankgrupas meitenēm, nule kā savu atbalstu “Pussy Riot” publiskojis slavenais eksbītls Pols Makartnijs.

“Ceru, ka jūs paliksiet tikpat stipras un pārliecinātas par to, ka es, tāpat kā daudzi citi ļaudis, kuri (tāpat kā es) tic vārda brīvībai, izdarīs visu iespējamo, lai atbalstītu jūs un radošās brīvības principu,” slavenā mūziķa teikto savā lappusē sociālajā tīklā “Facebook” publicējis producents Aleksandrs Čeparuhins.

Makartnijs arī izteicis cerību, ka Krievijas varas iestādes ievēros vārda brīvības principu, vēsta portāls “Lenta.ru”.

“Mēs, apakšā parakstījušies, nosodām tiesas prāvu, kas apdraud vārda brīvību Krievijā un rada aizdomas par politisku izrēķināšanos ar māksliniekiem, kas neatbalsta valdošo režīmu. Mēs uzskatām, ka mēneši, ko sievietes ir pavadījušas pirmstiesas apcietinājumā un soda bardzība ir drakoniski soda veidi. Tiesiskā un demokrātiskā valstī mākslas pasākumi pat tad, ja apkārtējā sabiedrība tos uztver kā provokatīvus, nedrīkstētu novest pie apsūdzībām nopietnos noziegumos vai ilgiem cietumsodiem.”

Zem šiem interneta petīcijas teikumiem, kas nosoda Krievijas pankgrupas “Pussy Riot” tiesas prāvu un aicina atbrīvot mākslinieces, ceturtdienas priekšpusdienā bija parakstījušies vien 183 Latvijas iedzīvotāji. Skandalozajā tiesas prāvā, kas pievērsusi visas pasaules masu mediju un mākslinieku uzmanību, spriedumu nolasīs piektdien, 17.augustā. Tāpēc Latvijā šajā laikā – plkst. 14 – pie Krievijas vēstniecības students Armands Leimanis un politikas pētniece Linda Curika rīko “Pussy Riot” atbalsta akciju.

Taču Latvijā mākslinieki liekas neieinteresēti izpausties šādās politiskās un sabiedriskās aktivitātēs. Laikraksts “Diena” jau bija apkopojis Latvijas mūziķu un dziedātāju viedokļus par šo vārda brīvības tiesas prāvu, un secinājums bija bēdīgs – lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka “Pussy Riot” tiesa ir Krievijas iekšēja darīšana.

Arī atbalsta akcijas rīkotāja Linda Curika Ir.lv ceturtdien teica, ka necer uz lielu dalībnieku skaitu – viņa aicinājumus piedalīties izsūtījusi visām Latvijas radiostacijām, tviterī uzrunājusi māksliniekus, bet tam neesot sekojusi nekāda atbildes reakcija.

Jāatgādina, ka 17. augustā Maskavas apgabala rajona tiesa pasludinās spriedumu huligānismā apsūdzētajām trīs feministiskās pankroka grupas “Pussy Riot” dalībniecēm. Viņām draud trīs gadu ieslodzījums. Iebilstot pret tiesu varas izmantošanu politisko mērķu īstenošanā un vārda brīvības ierobežošanu Krievijā, vismaz 43 pasaules valstīs, arī Krievijā (Maskavā), ASV (Ņujorkā) un Lietuvā (Viļņā) notiks plaši atbalsta pasākumi apsūdzētajām “Pussy Riot” dalībniecēm.

Jau vēstīts, ka atbalstu “Pussy Riot” publiski paudušas tādas zvaigznes kā Madonna, Enija Lenoksa, Pīters Gebriels un daudzi citi mākslinieki.

“Pussy Riot” ir 2011. gadā dibināta feministu pankroka grupa, kas rīko provokatīvus koncertus un akcijas, lai vērstu uzmanību uz problēmām Krievijas politikā. Šogad 21. februārī grupas dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja provokatīvu akciju “Panku lūgšana “Dievdzemdētāja, padzen Putinu!””, kurā sabiedrība tika aicināta pievērst uzmanību Krievijas Pareizticīgās baznīcas ciešajām saitēm ar Krievijas politisko eliti un vēlēšanu leģitimitātei.

Latvijas aktīvisti aicina Latvijas iedzīvotājus izteikt atbalstu vārda brīvībai un tiesiskumam Krievijā, parakstot petīciju un piedaloties protesta akcijā.

Papildu informāciju iespējams iegūt šai akcijai speciāli izveidotajā mājaslapā vai iepazīstoties ar apkopojumu šeit

 

Komentāri (51)

parfume3 16.08.2012. 16.39

Mūsu mūziķiem ir svarīgākas lietas risināmas kā piemēram viņu gara darbu publiskā atskaņošana un atlīdzība par to…

+19
-2
Atbildēt

1

    mārtiņš meiers_ > parfume3 19.08.2012. 01.46

    Tikai varbūt vienreiz vajadzētu aizmirst par “pankroku”!
    Nu nav tas pankroks!
    Tā pat nav mūzika!!!!
    Tā bija performance. Man personiski nepieņemama! Baznīca nav vieta, kur ālēties lai arī kādi būtu nolūki un saturs!
    Taču, jā! trīs gadi par huligānismu nav samērīgi… :(

    0
    0
    Atbildēt

    0

tuba76 16.08.2012. 22.52

No intervijas ar Pussy Riot ceturto dalībnieci, kuru policija nedabūja rokā avots: (http://www.dn.se/nyheter/varlden/pussy-riots-aktioner-utmanar-putins-makt)

Tiesas gaitā prokurors raksturojis Pussy Riot kā zaimotājas un apgalvoja, ka viņas pazemo visus Krievijas ticīgos. Apsūdzētāja advokāts nosaucis feminismu par „nāves grēku”. Krievu ortodoksālās baznīcas runasvīrs paziņojis, ka grupa tiks sodīta „gan šajā dzīvē gan nākošajā” (vai ortodaksālā krievu baznīca tic reinkarnācijai? – V.)
-Viņi mēģina mūs padarīt par sātana pielūdzējām. Bet mūsu uzstāšanās ir politiska. Mēs nevēršamies pret reliģiju kā tādu, bet gan pret baznīcas vadību, saka Lena.
Mērķis bija patriarks Kirill, krievu baznīcas galva. „Kirill tic Putinam, kaut gan viņam būtu jātic Dievam” teikts tekstā.
Tas ir trāpījis jūtīgā vietā: 65-gadīgais patriarhs atklāti demonstrējis savu atbalstu Putinam pēdējo gadu laikā un cita starpā deklarējis, ka „demonstrēt pret varu ir bezdievīgi” (man tas atsauc vēsturē par vācu verdzības laiku Latvijā, kur mācītāji sludināja bauriem, ka kungs ir dieva vietnieks zemes virsū vai kas tml. – V.) Pussy Riots uzstāšanos katedrālē viņš saucis par „sātana darbu”.
….
Apsūdzētās atbild salīdzinot sevi ar ”trakajiem iekš Kristus”, veca krievu tradīcija, saskaņā ar kuru ”traki” mūki un mūķenes drīkstēja runāt patiesību un kritizēt varu, neriskējot saņemt sodu.
Starpība tāda, ka tagad pret šiem patiesības runātājiem vairs nav tolerances. Bet process ir izraisījis kritikas vilni pret baznīcu un Kirill, kāda nebija iedomājama vēl pirms gada. Ta ir gan par tuvajām attiecībam ar Putinu, minētiem kontaktiem ar KGB padomju laikā un dažiem personīgajiem ekscessiem.
Tā aprīlī, kad atklājās ka patriarhs nēsā Breguet pulksteni 200 000 kronu vērtībā (apm. 13000 ls). Pulkstenis tika retušēts no attēla baznīcas mājas lapā – bet joprojām bija redzams spoguļattēlā uz pulētā galda.
I domstolen har varken åklagaren eller domaren tagit Kirills namn i sin mun – och inte heller Putins.
Tiesā ne prokurors ne tiesnesis nav ņēmuši Kirilla vārdu mutē – arī Putina nē.
….
Lena atklāj arī, ka ir sagatavots jauns priekšnesums…

+14
-1
Atbildēt

6

    janazakovica > tuba76 16.08.2012. 23.45

    nevis trakajiem bet jurodivj radi Hrista..tadi bija ksenija no peterburgas ilja muromec kas savam ar bultaam sava pa bazicu kupoliem un vareja taisnibu pateikt caram skarbaa formaa tiesi sejaa un daudzi citi..rasiju umom ne ponjat..tapec iesaku ne analizet jums visiem loti talo pareizticibu un krieviju..no ka jus ta pat ne ko un ne kad nesapratisiet..jo jums labak butu izprotams trakais bez Kristus..nevajag kerties ar savu nebadzigo valodinu pie tukstosiem gadus veciem krievu val.jedzieniem..

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    disassociative > tuba76 17.08.2012. 14.26

    Šajā stāstā atslēgas vārds ir PR. no visām pusēm.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gliters > tuba76 17.08.2012. 10.28

    Nu re… Tātad varam vienoties, ka visā šajā stāstā atslēgas vārds ir “vara”.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Egitazz > tuba76 17.08.2012. 10.05

    bija kopošanas muzejā ar lācīšu kostīmiem, tādā veidā dodot mājienu uz partiju, kuras simbols lācis-nekādas reakcijās

    tad sekoja vistas bāšana makstī, stāvot blakus ar plakātiem “Путин сосет” – atkal nekā no varas.

    Nu tad meitenes saprata, ja jābliež smagāk, tā lai droši – un tas viņām izdevās ar uzviju.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

    tuba76 > tuba76 17.08.2012. 08.46

    Krustēv – nu ik dīvainus argumentus pret tiesībām paust savu viedokli nav nācies dzirdēt kopš skolas laikiem, kad vēsturē un literatūrā mācījāmies, ka vecos laikos latviešu valoda tika uzskatīta par pārāk nabadzīgu, lai tajā sacerētu literatūru.
    Bet varbūt vaina ir nevis valodā, bet atsevišķos indivīdos, kuriem vajadzētu pacensties labāk apgūt valodu un tās pielietošanu.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > tuba76 17.08.2012. 09.00

    Krustētiņ, Tu savu šizmātiķu mērkaķošanos (kaut kā kopīga mērkaķošanās ar Dimiteru Tev nepadevās) nemēģini saukt par ticību.
    Ja nu kāds vēl varētu provēt sevi dēvēt par Bizantijas( grieķu pareizticīgo) sekotāju moskovītu informācijas laukā, tad tie ir vecticībnieki. “Pravovēri” NEKAD nekas vairāk par konkrētās valsts varas( vienalga kādas orientācijas un kārtības) prezervatīviem nav bijuši, savukārt prezervatīvs nav nekas cits kā palīglīdzeklis bez savas gribas un plāna, to var izmantot un izmest.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

mariam 16.08.2012. 12.51

Nu, jāsaka, žēl, ka Latvijā tādi tie “mākslinieki”. Katrā ziņā, jauki, ka ir vismaz kādi dedzīgi ļaudis, kas gatavi savu atbalstu un solidaritāti izrādīt.

+15
-4
Atbildēt

4

    janazakovica > mariam 16.08.2012. 19.30

    un tiesi par Baznicas apganisanu vinam ari pienakas pec pilnas programas..

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

    marmed > mariam 16.08.2012. 17.06

    Vai tad PR ir grupa? viņiem ir bijis kāds koncerts? kāds disks? nevajag politiku jaukt ar mūziku. PR nav nekāda sakara ar mūziku, vienkārši politiska akcija, akcija pret Putinu. un tātad tiem kam nepatīk Putins atbalsta tāda veida akcijas, savukārt tie kam patīk Putins tie neatbalsta. Bet ir vēl cilvēki kuriem liekas nepieņemams tā ālēties baznīcā, un tie arī neatbalsta PR akciju. UN tieši par baznīcas pagānīšanu viņām arī pienākās pēc pilnas programmas!

    +8
    -14
    Atbildēt

    0

    boss > mariam 16.08.2012. 19.12

    >>traks_sunsxxx
    Ne ko pielikt, ne atņemt. 100% pievienojos.
    Es PR akciju neatbalstu tikai tāpēc, ka tā notika baznīcā, nevis tāpēc, ka man patiktu Putins.

    Ir svarīgi, kas aicina uz protestu. Arī Latvijas gadījumā ne jau katram protestēt aicinātājam pievienotos. Svarīga jau ir arī viņa ētiskā pozīcija.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > mariam 19.08.2012. 21.59

    ja viņas apgaaniijušas bazniicu , tad kas ir puuķins bazniicaa??? faktiski bazniicaa ienaacis saatans, taa ja miiliit , meičas protesteeja pret saatana ienaakšanu bazniicaa…

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu