Oficiāli publiskots augstākās izglītības programmu vērtējums • IR.lv

Oficiāli publiskots augstākās izglītības programmu vērtējums

21
Foto: Edijs Pālens, F64

Kopumā labākās eksakto zinību, vājākās – pedagoģijas studiju programmas

Augstākās izglītības padome (AIP) elektroniskā balsošanā nolēmusi publiskot studiju programmu vērtējumu, kas tapis Eiropas Sociālā fonda projektā un kura rezultātus žurnāls Ir neoficiāli atklāja pagājušajā nedēļā.

AIP vadītāja Jāņa Vētras parakstītā paziņojumā presei uzsvērts, ka projekta ekspertu darba rezultāti nav studiju virzienu galīgais vērtējums. Akreditācijas procesā ekspertu vērtējumiem tiks pievienoti augstākās izglītības iestāžu paskaidrojumi. Turklāt daudzas augstskolas jau uzlabojušas studiju programmas, balstoties uz ekspertu ieteikumiem. Tāpēc potenciālie studenti aicināti izvēlēties savām interesēm atbilstīgas studijas.

Vērtētās programmas sadalītas trijās grupās. Pirmajā grupā, apzīmētas ar I, ir kvalitatīvas un ilgtspējīgas programmas, otrajā – atzīme II – programmas, kuru ilgstošai pastāvēšanai vajadzīgi konkrēti uzlabojumi. Trešajā grupā ar atzīmi III ierindotas programmas, kuru “pastāvēšanas lietderība ir faktoloģiski pamatojami apšaubāma”, teikts AIP paziņojumā. Var secināt, ka trešās grupas programmas nav pietiekami kvalitatīvas un būtu slēdzamas.

Sarakstā ir programmas, kuras nav ierindotas nevienā grupā, bet vērtējuma ailē tām ievilkta svītriņa. Kā ir.lv paskaidroja AIP, šīs programmas nav vērtētas Eiropas Sociālā fonda atbalstītajā projektā “Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai”, jo augstskolas nav pieteikušas tās vērtēšanai. Vērtējamo programmu izvēle bija atkarīga no augstskolām, kuras vērtēšanai nav pieteikušas ap 200 programmu.

Latvijas Radio (LR), kurā šonedēļ jau izskanēja sižets par iepriekš neoficiāli publiskoto studiju programmu vērtējumu, šodien norādīja, ka saraksts pamatā sakrīt ar Ir aprakstīto. LR secina, ka kopumā labākās programmas ir eksaktajās zinātnēs, savukārt vājākās – pedagoģijā.

Visvairāk nekvalitatīvo programmu ir Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijai (RPIVA), Latvijas Universitātei (LU) un Starptautiskajai Praktiskās psiholoģijas augstskolai (SPPA), vēsta aģentūra LETA. Pēc ekspertu domām, kopumā 19 vadības, administrēšanas un nekustamā īpašuma pārvaldības, kā arī 12 izglītības un pedagoģijas studiju programmas uzskatamās par apšaubāmām. Līdzīgi par nekvalitatīvām uzskatāmas piecas tiesību zinātnes un četras psiholoģijas studiju programmas dažādās augstskolās.

Komentāri (21)

Una Grinberga 19.07.2012. 13.26

Skaties un brīnies, cik daudz labu studiju programmu, tikai nez kādēļ neviena augstskola pat nespēj pasaules 1000niekā iekļūt un skolu absolventi izvēlas studēt ārzemēs. Kurš veica studiju programmu auditu? Ar to, ka pavisam nekam nederīgās programmas tiek slēgtas vai pārveidotas, ir par maz, – vajag ievērojami uzlabot arī pārējās!

+5
-1
Atbildēt

0

ezis 19.07.2012. 16.26

diezgan bezjēdzīgs izskatās šis vērtējums.

manuprāt, vajadzēja ietvert vēl dažas svarīgas lietas:
1) cik daudz absolventu strādā savā profesijā;
2) cik labs ir mācībspēku sastāvs studiju programmai (profesori, docenti utt ne tikai pliki “lektori”).

un bez tā ir svarīgi, ka ir vietas kur ir labas studiju programmas, piem. tūrisma vadība, komunikācijas zinātne, bet nezinu vai tagad valstij sagrūst naudu šādās studijās, jo tās nerada nekādu pievienoto vērtību tautsaimniecībai atšķirībā no eksaktajam zinātnēm.

+4
0
Atbildēt

1

    dzintarz > ezis 19.07.2012. 18.43

    Manuprāt, ļoti svarīgs vērtējums! Ne velti Airopa samaksāja miljonu!

    Šoreiz Oozolingam paldies par tēmas uzkarsēšanu.
    Izrādās, ka slepeno izglītību var itin viegli atslepenot.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

janazakovica 19.07.2012. 12.52

kas nesamaksaja no augstakas izglitibas industrijas nakusam janim vetram ar komandu..kluva par slikto nekvalitativo un dabuja pa dibenu..tagat savukart gaidisim kartejo antinu atskaiti par so specigi objektivo zinojumu…ists bernu darzs.

0
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu