Pozitīvā pieredze • IR.lv

Pozitīvā pieredze

2
Filips Birzulis

Nedēļas nogalē Salacgrīvā skanēs Baltijas valstīs lielākais mūzikas festivāls Positivus. Starp koncertiem zvejnieku pilsētas apkaimē var baudīt arī citus labumus

Veczemju klintis
Paskatoties uz Veczemju klintīm, varētu domāt, ka tā ir pastkarte no Grieķijas salām vai kādas Karību jūras valstiņas. Bet patiesībā ģeometriski perfektais krasta leņķis, smukie akmentiņi, jūra kā gleznā un, iespējams, pat zilas debesis atrodas Vidzemes akmeņainās jūrmalas ziemeļu galā. Varētu piekrist, ka šis ir Vidzemes krasta skaistākais posms. Te uzņemti skati latviešu mākslas filmām Nakts bez putniem un Ilgais ceļš kāpās. Tiem, kam skaitļi pie sirds, klintis ir 3-4 m augstas un 200 m garas, cauršūtas ar mazām aliņām. Apmeklētājiem jāsamaksā neliela ieejas maksa, un, piemaksājot vēl nedaudz, var izmantot piknika un ugunskura vietas vai uzcelt teltis. Ērtāku nakšņošanu var baudīt divus kilometrus uz ziemeļiem viesu namā Bērziņi.

No Tallinas šosejas jāgriežas pa kreisi apmēram 25 km pirms Salacgrīvas. Kempings Veczemju klintis, tālr.29464686. Viesu nams Bērziņi, tālr.29425352.

Lībiešu upuralas pie Svētupes
Reti kura upe var dižoties ar tik cēlu nosaukumu kā Svētupe. Bet senos laikos šī vieta tiešām ir bijusi svēta Metsopoles lībiešiem. Alās tās krastos ziedojumus nesa no 14. līdz pat 19.gadsimtam. 46 m garā Lielā upurala ir viena no garākajām Latvijā, bet Mazā upurala ir 19,5 m gara. 1973.gadā veiktajos arheoloģiskajos pētījumos te atrasts vairāk nekā 600 monētu un senlietu, Latvijas vecākais ieraksts (1664.gads), kā arī lietuvēna krusti, Jumja zīmes un citi maģijas simboli. Šī ir skaista un klusa vieta, un pat 21.gadsimta pragmatiķi te varētu sajust kāda dziļāka spēka klātbūtni. Pēc vēsturiskās ekskursijas var atveldzēties skaistajā pludmalē pie Svētciema, kur Svētupe ietek jūrā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu