Lielāks par likumu • IR.lv

Lielāks par likumu

3
Foto — LETA
Anita Brauna

Viņš var ignorēt tiesas lēmumus, valsts augstākās amatpersonas nodēvēt par durakiem un mazattīstītiem, bet uz tikšanos ar pasaules biznesa grandiem ierasties pludmales kreklā un treniņbiksēs. Un tomēr jau piecpadsmito gadu Leonīds Loginovs vada Rīgas ostu. Kur slēpjas viņa spēks? 

Sākotnēji igauņi jutās droši – Latvija ir Eiropas Savienības dalībvalsts un nevar tā vienkārši aiztaisīt ciet savu tirgu. To viņi 2010.gadā mēģināja paskaidrot Leonīdam Loginovam, bet par atbildi saņēma ieskatu politikas ķēķī. 

«Viņš man teica, ka neviens nezina ostas likumu – viņš to ir radījis, un tikai viņš to spēj saprast,» atceras Igaunijas velkoņu uzņēmuma PKL padomes priekšsēdētājs Reins Tontsons. «Viņš man stāstīja, ka veselu nakti sēdējis ar savu juristu un rakstījis Rīgas brīvostas likumprojektu. No rīta viņi ar likumprojektu un naudu devušies uz  Saeimu, un tad likums ātri pieņemts. Ir ārprātīgi to iedomāties mūsdienās, bet tā viņš man to aprakstīja.» Rīgas brīvostas likumu Saeima pieņēma 2000.gada martā Andra Šķēles valdības laikā. Loginovs esot Tontsonam nosaucis arī summas, ar kurām «apmeklēja Saeimas frakcijas», taču igauņu uzņēmējs tās vairs neatceras. «Viņš smējās, jo nauda bija tik maza.» 

Igauņi kļūdījās – Loginova likumi Rīgas brīvostā izrādījās spēcīgāki par ES regulām, un PKL Latvijas meitasuzņēmumu no brīvostas izmeta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu