Putina kauja • IR.lv

Putina kauja

5
Karikatūra — Petar Pismestrovic
Pāvels Širovs

Pirmo reizi savā karjerā Vladimirs Putins ir spiests iesaistīties vēlēšanu kampaņā, lai gan viņa īstie konkurenti nav ierakstīti balsošanas biļetenos. Šoreiz vēl ne 

Lužņiku stadions Maskavā, 23.februāris. Pirmo reizi ne tikai šajā Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņā, bet vispār savas politiskās karjeras laikā Vladimirs Putins parādās saviem atbalstītājiem un viņus uzrunā. «Mēs lūdzam nemest aci «pāri dīķim», nešaudīties pa kreisi un uz malām, nenodot savu dzimteni, bet būt kopā ar mums, strādāt savas zemes un tautas labā, mīlēt to tāpat, kā mēs, – no visas sirds,» viņš uzrunāja klātesošos, kuri lielākoties atvesti uz mītiņu ar īpaši organizētiem autobusiem. Piesaucot padomju laikā populāro eifēmismu «pāri dīķim», galvenais 4.marta vēlēšanu favorīts liek saprast, ka par īstajiem pretiniekiem uzskata nevis tos četrus kandidātus, kuru vārdi būs ierakstīti balsošanas biļetenā līdzās viņējam, bet gan kādus vārdā nenosauktus ārzemju izcelsmes spēkus. Pēc policijas ziņām, stadionā sapulcējušies vismaz 130 tūkstoši cilvēku, bet neatkarīgie mediji atgādina, ka tā ietilpība ir ne vairāk kā 80 tūkstoši. Katrā ziņā ne jau šajā stadionā tiek izcīnīta vēlēšanu cīņa – lielā mērā tā ir jau izlemta. 

Jaunākie sabiedriskās domas pētījumi, kas publicēti nedēļu pirms vēlēšanām, rāda – tagadējam Krievijas premjerministram Putinam ir visas izredzes atgriezties prezidenta amatā, kuru atstāja 2008.gadā. Turklāt ir ticama viņa uzvara jau pirmajā vēlēšanu kārtā 4.martā, jo Putinu dažādās aptaujās atbalsta 53-66 procenti vēlētāju. Jaunāku datu vairs nebūs, jo Krievijas likumi aizliedz pēdējā nedēļā pirms vēlēšanām publiskot politiķu reitingus. Katrā ziņā Putinam ir krietns pārsvars, salīdzinot ar pārējiem kandidātiem. Komunistu līdera Genādija Zjuganova reitings nepārsniedz 14-16 procentus, Vladimirs Žirinovskis var rēķināties ar aptuveni desmito daļu balsu. Miljardiera Mihaila Prohorova un partijas Taisnīgā Krievija līdera Sergeja Mironova popularitātes rādītāji nesasniedz astoņus procentus. Pat ja Putins 4.martā negūs uzvarai nepieciešamos 50% un vienu balsi, otrajā kārtā, kurai būtu jānotiek 18.martā, viņam nebūs nekādu problēmu, jo tad jāgūst vienkāršs vairākums. 

Paši kandidāti gan apgalvo, ka visi šie dati ir nepatiesi. Runājot radio Kommersant FM ēterā, Zjuganovs saka – otrā kārta ir neizbēgama, ja vien 4.martā novērotāji stingri kontrolēs procesu un pilsoņu izvēle netiks masveidīgi viltota kā Domes vēlēšanās decembrī. Tam piekrīt oficiāli nereģistrētās kustības Solidaritāte pārstāvis Mihails Šneiders. Saskaņā ar šīs kustības veikto aptauju Putina reitings nepārsniedz 30%. Citiem vārdiem, opozīcija ir pārliecināta, ka 4.martā Putins var uzvarēt, tikai masveidā falsificējot rezultātus, ko viņa pretinieki sola šoreiz nepieļaut, mobilizējot aktīvistus novērotāju lomai. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu