No Diršiem uz Pērlēm • IR.lv

No Diršiem uz Pērlēm

7
Rēzeknes novada Ilzeskalna Diršu ciemā ir piecas mājas. Par to, ka tie ir Dirši, neziņo neviena ceļazīme.
Ieva Alberte

Diršu sādžas nosaukums tās iedzīvotājam Osvaldam šķita nepiedienīgs, tāpēc viņš uzrakstīja Valsts prezidentam vēstuli ar ierosmi vietvārdu mainīt. Citi Diršu iedzīvotāji to nevēlas 

Beidzot Dirši ir pamanīti. Sādžu ar piecām mājām Ilzeskalna pagastā 20 kilometrus no Rēzeknes nedēļas laikā apmeklējuši divi mediji. «Caur Diršiem tagad uzzinās, ka ir tāds Ilzeskalna pagasts!» priecājas pagasta vadītāja Genovefa Gailuma. Viesus viņa gaidījusi – sarūpējusi vietējā keramiķa Pētera Gailuma māla darinājumus. Ilzeskalnā dzimis arī fotogrāfs Jānis Gleizds. «Nav nekādi Dirši!» komentē Genovefa. 

Ilzeskalna pagastā dzīvo 900 iedzīvotāju. Darbojas folkloras kopa, sieviešu koris Ilzeskalna draugi piedalījies Dziesmusvētkos, nesen arī viesojies Prāgā. Dienas centrā iespējams nomazgāties dušā, izmazgāt veļu. Pagasta centrā puiši taisa hokeja laukumu, drīz būs distanču slēpošanas pasākums. Darbojas kokogļu fabrika un gateris, divas spēcīgas zemnieku saimniecības. Pamatskola pirms pāris gadiem likvidēta. Lielākā problēma ir bezdarbs. Par to liecina sludinājumi pie ziņojumu dēļa: «Puisis meklē darbu! Var arī pa lauksamniecību.» «Iztīrīšu jūsu pļavas no krūmiem, sagriezīšu jums malku, izjaukšu vecos šķūnīšus, klētis utt.» 

Saku Genovefai, ka laukos ir arī profesionāli pabalstu prasītāji, kuri strādāt negrib, toties satelītšķīvis gan pie mājas būs, lielāks par stārķa ligzdu. Virtuvē atradīsies tēja paciņās, jo paši par slinku, lai pļavā salasītu. Genovefa piekrīt: drīzāk nāks pēc pabalsta, nekā iestādīs kartupeļus. Nupat kāds vīrs atteicies no zemes, lai tikai būtu maznodrošinātais – pagastā stājušies spēkā jauni pabalstu piešķiršanas noteikumi, kas paredz: ja īpašumā ir vismaz pieci hektāri zemes, pabalsts nepienākas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu