Gudri un skaisti • IR.lv

Gudri un skaisti

3

Šogad iznākušas grāmatas un mūzikas ieraksti, ko vērts dāvināt  Ziemassvētkos


Dzejniece Agnese Krivade iesaka daiļliteratūru
Reinis Runcis. Healja.
Ne tikai tādēļ, ka Reinim Runcim, dzejniekam «piespiedu kārtā», ir vajadzīgs jūsu atbalsts un šis ir viņa pirmais mēģinājums to pašam nopelnīt. Tādēļ, ka te ir daudz spožas gaismas, aukstas dzelzs un piesnigušu dārzu. Savdabīga vēsu krāsu valstība, kurā nav nekādas starpības, kurš no mums abiem guļ paralizēts. Izdevniecības Neputns grāmatnīcā Tērbatas ielā 49/51 cena Ls 3,50, citās grāmatnīcās – ap Ls 4,50.
Inga Gaile. Āda.
Šis ir stāsts par debesīm un zemi, kad tās tika radītas. Šis ir stāsts par zēnu un meiteni, kad tie bija viens otram. Par mūžīgo un triviālo. Fiziski un garīgi skaisti, turklāt šoreiz patiks arī tiem, kas dzeju nelasa. Ievai, starp citu, Ziemassvētkos ir vārdadiena. Izdevniecības Mansards mājaslapā cena Ls 2,70, citās grāmatnīcās – ap Ls 3,50.
Jāns Kross. Profesora Martensa aizbraukšana. No «īstajām grāmatām». Labi uzrakstīta, brīnišķīgi pārtulkota, ar zināmu vecmodīgu pamatīgumu, par vēsturi un cilvēka dzīves drāmu, kas notiek vilcienā no Pērnavas uz Valku. Īstā lieta garajiem vakariem. Turklāt ir pēdējais laiks atklāt igauni Krosu, lielu rakstnieku, kurš, izrādās, vienmēr mums bijis tepat blakus. Izdevniecības Atēna mājaslapā vai veikalā Blaumaņa ielā 16/18-21 cena Ls 8,50, citās grāmatnīcās – ap Ls 10. 

Ieva Zībārte, arhitekte un žurnāliste, viena no grāmatnīcas Lukabuka izveidotājām, iesaka mākslas un dzīvesstila grāmatas
David Lebovitz. Ready for Dessert.
Slavenā konditora un blogera Deivida Lebovica grāmata Ready for Dessert sākas ar šokolādes kūkām un caur kārdinošām fotogrāfijām ieved krēmu, cukura un miltu paradīzē. Tā ir saistoši aprakstīta desertu skola, kas derēs gan iesācējiem, gan pieredzējušiem pavāriem. Receptes nav sarežģītas, iznākums – satriecošs. Ls 27, nopērkama Lukabuka Riija Tērbatas ielā 6/8.
Agnese Kleina. Plānotājs Whimsicalagnesiga
. Plānotājs ir personiskā dzīvesstila grāmata. Šajā gadījumā autore paredzējusi vietu ne tikai lietotāja uzdevumiem un piezīmēm, bet arī saviem padomiem un intervijām ar Latvijā zināmām dizaina un modes personībām, kas mudina uz attīstību, individualitāti, dzīvesprieku. Patiks blociņu mīļiem, kas apčamda katru lapiņu. Ls 12, nopērkams veikalā Pērle Tērbatas ielā 65.
Justine Picardie. Chanel – Her Life ar Karla Lāgerfelda ilustrācijām. Starp citām Koko Šaneles biogrāfijām, kas tiek izdotas katru gadu, šī ir ievērojama gan ar autores ekskluzīvo piekļūšanu nepētītiem privātajiem arhīviem, gan ar Karla Lāgerfelda ilustrācijām. Privātās dzīves fakti te mijas ar mērķtiecīgas biznesa sievietes rokasgrāmatu. Izcila lasāmviela iedvesmojošām sievietēm un vīriešiem. Ls 34,50, nopērkama Lukabuka Opera Aspazijas bulvārī 3.

Pauls Bankovskis, rakstnieks, iesaka vēstures un memuāru grāmatas
Umberto Eko. Prāgas kapsēta.
Umberto Eko ir unikāls un ar savu talantu savos daiļliteratūras darbos savienot «augsto» ar «zemo» ir kļuvis par dzīvu klasiķi un savdabīgu grāmatiecības popzvaigzni. Jaunākajā romānā, ko tulkojusi Dace Meiere, viņš gaumīgi tiek galā ar tik novazātu un bēdīgi slavenu tēmu kā Ciānas gudro protokoli. Romāna lappusēs mēs ceļojam cauri gadu desmitiem un Eiropas valstīm, izsekojot tam, kāda būtu varējusi būt šī dokumenta vēsture. Eko apgalvo, ka visi citētie avoti esot īsti, izdomāts esot tikai galvenais varonis. Jāņa Rozes apgāda grāmatnīcās un mājaslapā cena Ls 9,95, citās grāmatnīcās – ap Ls 11.
Atis Klimovičs. Personiskā Latvija. Divdesmitā gadsimta stāsti
. Vēsture nav tikai politiķu lēmumi, karavadoņu apņēmība un vērienīgi laikmetu grieži. Vēsturi veido ikviena cilvēka dzīves mirkļi, personīgā pieredze un itin viss, kas no tā paliek pāri pēc tam. Grāmata Personiskā Latvija, ko izdevis apgāds Dienas grāmata, ir tieši šāda Latvijas 20.gadsimta vēsture – izstāstīta caur cilvēku likteņiem, dzīves gājumu. Grāmatu papildina arī dažādu laiku fotoattēli. Izdevniecības Dienas grāmata redakcijā Mūkusalas ielā 15 cena Ls 6,87, citās grāmatnīcās – ap Ls 9.
Walter Isaacson. Steve Jobs. Ja vien vispār var runāt par gada ievērojamākajām nāvēm, korporācijas Apple vadītāja un «tēva» Stīva Džobsa aiziešana mūžībā noteikti tāda bija. Ziņas par Džobsa veselības stāvokli nebija nekāds jaunums, taču diezin vai kāds spēja paredzēt, ka viņa nāve pienāks ātrāk nekā iPhone 5. Arī ziņas par topošo biogrāfiju nebija nekas slepens, taču laikam gan neviens nespēja pareģot, ka tās izdošanu steigšus vajadzēs pieskaņot bērēm. Taču nu jau tas viss ir tikai fons – fons stāstam par cilvēku, kas apstākļu sagadīšanās dēļ kļuva par leģendu. Jāņa Rozes apgāda grāmatnīcās un mājaslapā cena Ls 14,95.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu