Deputāti ZRP pametuši “savstarpējās neuzticības dēļ” • IR.lv

Deputāti ZRP pametuši “savstarpējās neuzticības dēļ”

30
Indra Sprance

Rusiņš, Upenieks, Valainis, Junkurs un Siliņa līdzīgi kā Olšteins noliedz kādu uzņēmēju interešu pārstāvēšanu vai centienus pēc amatiem

Zatlera Refomu partiju (ZRP) pametušais Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis, Jānis Junkurs un Elīna Siliņa līdzīgi kā deputāts Klāvs Olšteins par galvenajiem aiziešanas iemesliem min savstarpējo neuzticēšanos, neskaidru lēmumu pieņemšanas procesu un neapmierinātību ar atsevišķām ZRP izvirzītājām ministru kandidatūrām.

11.Saeimas deputāts Jānis Junkurš Ir.lv sacīja, ka nolēmis no ZRP aiziet, jo partijā “nav demokrātijas, lēmumi tiek pieņemti šaurā lokā”. “Pirmais, ko es personiski sajutu, bija lēmums par iešanu koalīcijā ar Saskaņas centru. Iepriekš ar mums to neizrunājot, nesaskaņojot, tas tika paziņots piektdienas naktī. Ap kādiem diviem no rīta es saņēmu īsziņu, ka tāds lēmums ir pieņemts un tajā pašā laikā jau bija nodota šī informācija presei. Tāpat arī mūsu Ministru prezidenta amata kandidāta [Edmunda Sprūdža] virzīšana. Viņa kandidatūra netika apspriesta ne frakcijā, ne ar mums individuāli, bet tas pēdējais lielākais piliens bija ministru amata kandidātu virzīšana. Mums viņi tika prezentēti tikai tad, kad amati bija jau sadalīti ar “Vienotību” un Nacionālo apvienību,” pauda Junkurs, norādot, ka neesot bijis gluži tā, ka viņš ar domubiedriem pēkšņi pieņēmuši lēmumu par izstāšanos.

“Bija centieni jau ilgāku laiku, aptuveni mēnesi, risināt šos jautājumus partijas iekšienē, bet nekas nav mainījies,” sacīja Junkurs. Viņš noraidīja minējumus, ka deputātu grupa šādi rīkojusies kādu uzņēmēju interesēs vai, cerot uz amatiem. “Mums nav konkrētu nosacījumu, mēs vēlamies stabilu valdību, atbalstām to modeli, kāds ir izveidots šobrīd,” sacīja Junkurs. Viņš gan atzina, ka deputātu grupa “vienkārši sēdēt opozīcijā nevēlas”, tādēļ labprāt piedalītos koalīcijas veidošanas sarunās un labprāt arī pretendētu uz kāda ministra amatu, ja šāds piedāvājums no valdības veidotāja būtu.

Arī deputāts Jānis Upenieks Ir.lv sacīja, ka aiziešanas iemesls esot “savstarpējā neuzticība”. “Jau no pirmās dienas varēja just, ka lēmumi netiek pieņemti partijā un vēlāk ar mūsu balsīm vienkārši tiek manipulēts. Viens no tādiem gadījumiem bija, kad ZRP pieņēma lēmumu par sadarbību ar Saskaņas centru, neskatoties uz to, ka vēl dienu iepriekš frakcijas sēdē vairākums atbalstīja sadarbību ar Nacionālo apvienību,” pauda Upenieks. Viņš uzsvēra, ka vēlētājiem dotos solījumus centīsies pildīt, atbalstot ZRP piedāvātās reformas.

Deputāts Viktors Valainis Ir.lv sacīja, ka partija neesot ieklausījusies deputātos. “Es netiku uzklausīts. Ja mēs sanācām kopā un par kaut ko spriedām, radās iespaids, ka mēs varam runāt, bet neviens jau to tāpat neņems vērā,” sacīja Valainis. Viņš norādīja, ka iepriekšējā vienošanās bija, ka ministru kandidātiem ir jābūt cilvēkiem, kas ir guvuši vēlētāju uzticību, bet nu pēkšņi ārlietu ministra amatam tika virzīts vēlēšanās nestartējušais bijušais prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs un bijušais Kultūras ministrijas valsts sekretārs Daniels Pavļuts. “Mūsu pašu biedru iekšienē bija cilvēki, kuri varētu to darīt, bet viņu kandidatūras neguva atbalstu, ” sacīja Valainis, par piemēru minot Jāni Ozoliņu. Viņš iepriekš tika nosaukts kā iespējamais labklājības ministra amata kandidāts, taču ministriju sadales plāns paredzēja šīs nozares pārraudzību atdot “Vienotībai”.

Arī deputāts Gunārs Rusiņš Ir.lv sacīja, ka viņu neapmierinot “aizmuguriskie lēmumi”, ko pieņemot ZRP. “Mēs negribam balsot par kaķi maisā,” sacīja Rusiņš, norādot, ka deputāti esot “vienkārši nostumti malā”. “Es izstājos tieši tagad, lai nemaldinātu savus vēlētājus, jo, uz partiju ejot, es domāju, ka sastapšu tādus pašus atklātus cilvēkus kā es. Es pusotru gadu esmu bijis karā un zinu, ko nozīmē tāda lieta kā neuzticība, un man tas nav pieņemami,” pauda Rusiņš.

Savukārt Siliņa Ir.lv atzīmēja, ka viņai iebildumi pret ZRP esot “tādi paši kā pārējiem puišiem – savstarpējā neuzticēšanās un ilgstoša nedemokrātiska lēmumu pieņemšanas procedūra, arī tas, ka ar katru dienu radās arvien lielākas šaubas par to, ko es īsti pārstāvu”. Siliņa tā arī nevarēja atklāt, par ko tieši viņai esot aizdomas, taču šādā partijā viņa vairs nevēloties palikt. Vienlaikus deputāte uzsvēra, ka vēlētājiem doto solījumu pildīs, atbalstot Saeimā visus tos lēmumus, kas būs saistīti ar ZRP programmas izpildi.

Jau vēstīts, ka Klāvs Olšteins, Elīna Siliņa, Gunārs Rusiņš, Jānis Upenieks, Viktors Valainis un Jānis Junkurs svētdien izplatījuši paziņojumu medijiem, kurā informē par izstāšanos partijas, ņemot vērā “nedemokrātisko lēmumu pieņemšanu un savstarpējo neuzticēšanos”.”Uzskatām, ka partijā pastāvošie lēmumu pieņemšanas mehānismi ir klajā pretrunā ar pašas ZRP sludinātajiem godīguma, atklātības un līdzdalības principiem. Ja sākotnēji ZRP un tās programmu veidošanas process bija izteikti demokrātisks, ar daudzu profesionāļu piedalīšanos, tad šobrīd varu ZRP ir atklāti uzurpējusi šaura cilvēku grupa jeb tā dēvētais “partijas kodols”,” teikts sešu nu jau bijušo ZRP biedru paziņojumā.

Viņi apgalvo, ka ZRP iekšienē bez partijas valdes un jaunievēlētās 11.Saeimas deputātu frakcijas pastāv vēl kāds vai kādi publiski nezināmi varas centri, kuros pieņemtie lēmumi pēc tam uzspiesti pārējiem ZRP biedriem. Kā svētdien vakarā uzsvēra Olšteins, deputātu grupas aiziešana no ZRP nav organizēta uzņēmēju interesēs vai ar mērķi iegūt kādu amatu, bet gan, protestējot pret ZRP notiekošo.

Komentāri (30)

Andis 17.10.2011. 14.14

Varbūt esmu naivs, bet šis izklausās pēc patiesības.

+11
-4
Atbildēt

4

    irina_ivascenko > Andis 17.10.2011. 14.21

    Aha! Olšteina darīšana ar PATA AB ofšoriem tiešām liekas, kā “savstarpējā neuzticība”! Puisis tik godīgs, tik godīgs…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Andis > Andis 17.10.2011. 15.12

    TM Securities utml. joprojām ir baumu līmenis – kaut gan, iespējams, kādā brīdī paliks par patiesību. Taču tas neatceļ nevienu punktu šeit sniegtajā motivācijā aiziešanai no frakcijas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Nika > Andis 17.10.2011. 14.19

    Piekrītu. Izklausās diezgan ticami, ņemot vērā Zaglera līdzšinējo rīcību.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Andis 17.10.2011. 14.28

    Gatiņš: Un lielāko daļu nez kāpēc vieno TM SECURITY:)

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

ilmisimo 17.10.2011. 15.01

tikai Olšteinam vajadzēja to izdarīt pagājušonedēļ :D – būtu tautas varonis
__________________________________
un Zatlers būs tautas varonis vēlreiz, ja pats likvidēs savu prettankistu brigādi.

+5
0
Atbildēt

0

Ligiña Doniña 17.10.2011. 14.41

Izklausās pēc ļoti dabīgas reakcijas. ZRP ideāli ir tikai uz papīra.
Ja Zatlera daudzkodolu procesoram ir problēmas komunicēt ar lietotāju – vālētāju, nepārtraukti uzkaroties, tad varam tikai iedomāties kā šie kodoli komunicē ar saviem kolēģiem un vēl savā starpā.
Principā kārtējais iekšējais errors. Bet labs signāls ZRP kodoliem, ka, ja vēl mazliet un paliks vispār bez operetīvās sistēmas. :)

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu