Varas saldme, reformu sūrums • IR.lv

Varas saldme, reformu sūrums

4
Radikālas izmaiņas veselības sistēmas finansēšanā bīdīja ministre Ingrīda Circene. Vienotība uz to sākumā noskatījās no malas, bet, kad Circenes idejas sastapās ar nopietnu pretestību, priekšlikumus noraka un ministri lūdza atkāpties.
Pauls Raudseps

Kas ar Vienotību noticis kopš iepriekšējām vēlēšanām

Valdim Dombrovskim savas trešās valdības laikā bija viens, visiem citiem pakļauts mērķis – panākt Latvijas uzņemšanu eirozonā. Kad akcepts no Briseles tika saņemts, mērķa vairs nebija, un valdība drīz pēc tam sabruka, parauta līdzi Zolitūdes traģēdijas gruvešos.

Pats Dombrovskis gan formāli palika amatā pietiekami ilgi, lai 2014.gada 1.janvārī neilgi pēc pusnakts atzīmētu šo svarīgo notikumu ar eiro naudaszīmes izņemšanu no bankomāta. Tomēr patiesībā viņš jau bija prom, un Vienotībai bija jāsāk dzīvot pēcdombrovska laikmetā, kas sākās ar partijā pēdējā brīdī uzņemtās Laimdotas Straujumas vadītu valdību, kuras galvenais mērķis bija novilkt laiku līdz vēlēšanām.

Visai pliekanas beigas stāstam, kuru ievadīja daudzu cerību rosinošās «tiesiskuma un reformu koalīcijas» izveidošana 2011.gada nogalē. Prezidenta Zatlera rīkojums nr.2 bija padzinis Šķēli un Šleseru no Saeimas, atstājis Lemberga ZZS opozīcijā, un jaunā valdība, atbrīvojusies no oligarhu tiešās ietekmes, solījās izmantot iespēju būtiski uzlabot valsts pārvaldes godīgumu un kvalitāti. Savā pirmajā darbības gadā jaunā koalīcija sasniedza gana daudz šajā virzienā, pieņemot gan likumu par īpašumu sākumdeklarēšanu, gan ierobežojot priekšvēlēšanu aģitāciju un partiju finanses, gan atceļot gandrīz visus slēgtos Saeimas balsojumus par valsts amatpersonām. Kā atzīst pretkorupcijas organizācija Delna, «tiesiskuma ziņā šis ir bijis viens no spēcīgākajiem Saeimas sasaukumiem». Darbības sākumā valdība spēja arī panākt politiski jutīgo, tomēr sociālā budžeta saglabāšanai svarīgo pensionēšanās vecuma pakāpenisku paaugstināšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu