Zālīte: Identitāti iespējams apdraudēt • IR.lv

Zālīte: Identitāti iespējams apdraudēt

54
Māra Zālīte. Foto: Evija Trifanova, LETA

Ar smadzeņu skalošanu šodien nodarbojas talantīgi cilvēki, teic dzejniece

Dzejniece Māra Zālīte gribētu, lai Latvijā būtu kāda ideoloģija, “nevis kā tagad – nekādas”, lai tā ir saistīta ar Latviju, dzimteni, latvietību kā vērtību.

To dzejniece saka piektdien publicētajā intervijā avīzē “Diena”. Turpat viņa arī uzsver, ka identitāti ļoti iespējams apdraudēt, “īpaši tāpēc, ka šodien smadzeņu skalošana ir talantīgāko cilvēku nodarbošanās”.

Zālīte uzskata, ka latviešu nācijas pastāvēšanas vienīgā jēga ir, ja tā spēj radīt sev unikālu identitāti, tas ir – kultūru. Tomēr, viņasprāt, nācijas jēga ir kultūrdaudzveidībā. “Unifikācija, kas mums brauc pāri kā buldozers, to iznīcina,” saka Zālīte.

Viņa nezina, kā Latviju ietekmēs emigrācija, taču Zālītei ir pārliecība, ka tieši Latvijai jābūt tai vietai, kur koncentrēties latviešiem, nevis Amerikā vai Īrijā. “Man ir sajūta, ka dzīvotspējīgākas ir tās kultūras, kurām ir saknes. Esmu pārliecināta, ka progresīvs modelis ir vietas kultūra,” saka Zālīte un turpina: “Nomadu kultūrā vērši un gani pazūd, vietas kultūra dod globālu pienesumu.”

Atgādinot, cik svarīgi ir nogrābt lapas savā sētā, nevis Parīzē, Zālīte teic, ka nākotnes kultūras modelis, visticamāk, būs jaukts. Un aicina domāt atbildīgi, jo “mēs jau nezinām, kā ietekmējam pasauli”.

 

Komentāri (54)

kristaps_drone 07.10.2011. 09.55

“Zālītei ir pārliecība, ka tieši Latvijai jābūt tai vietai, kur koncentrēties latviešiem, nevis Amerikā vai Īrijā” – tieši tā! Bet lai to panāktu, ir jānodrošina, lai Latvija būtu latviska, nevis atgādinātu krievijas guberņu. Diemžēl, kangars no zoodārza un SC grib tieši to otro, guberņas, variantu!

+15
0
Atbildēt

0

austrisv 07.10.2011. 09.16

Es jau vakar iedomājos, ka Mārai Zālītei būs jauna tēma rokoperas sižetam “Mūsdienu Kaupo”
Tēma vienkārši ideāla un laikmetīga,(21. gs )bez tam te nu redzama naudas vara un varas kāre par jebkādu cenu(draudi ar tankiem). tad nu gan mūsdienīga leksika no zatlera.
Mūziku varētu sarakstīt Zigmārs Liepiņš!!!
Jā , laiki mainās, bet tikumi , nē!
dažiem te nepatīk vārds Kangars, nu tad saku Kaupo, tas taču arī metās uz vienu roku ar ienācējiem un kļuva slavens pāri gs.

+13
-2
Atbildēt

1

    ilmisimo > austrisv 07.10.2011. 09.40

    ,,,rokoperas sižetam “Mūsdienu Kaupo”…
    _______________________________________________
    Liksim lībietim Kaupo mieru.

    Vodeviļa -daktera Kirchenšteina mantinieki.Ar pļaskām un prisvistiem.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 07.10.2011. 10.28

Būtu muļķīgi Zālītei pārmest iesaistīšanos Zatlera Likteņdārza pasākumā, bet katrā ziņā inteliģence tagad būs rezistenta pret jebkādu politiķu atbalstīšanu, jo izrādās, ka ejot par ko vienu, vēlāk var izrādīties, ka jādarbojas pret to, jo ne jau inteliģence maina savus uzstādījumus, bet politiķi maina domas.
Visiem, kas piedalījās Zatlera pasākumā, iesaku nekavējoties sazināties ar Zatleru un pateikt “Valdi, Tu dumš vai kā? Tu gāji pret oligarhiem, bet ieved Maskavas kolonnu Valdības ēkā? Ja ZRP neveido latvisku koalīciju, tad inteliģence veidos akciju “izvadi Zatleru no Saeimas”!”

+10
0
Atbildēt

1

    Zane Degro > Una Grinberga 07.10.2011. 14.01

    Nē, dumjš viņš nav, bet viegli uzpērkams gan. Atcerieties: kurš ir uzsācis noziedzības ceļu, tas apstājas vienīgi cietumā. Vienalga, vai tas ir slepkava vai kukuļņēmējs vai nožēlojams krāpnieks. Šis tautas apčakarēšanas plāns neradās pēc 28. maija Rīkojuma.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu