Prezidents aicina veidot plašāku un stabilāku koalīciju • IR.lv

Prezidents aicina veidot plašāku un stabilāku koalīciju

17
Valsts prezidents Andris Bērziņš ar kundzi Daci Seisumu balsoja 368.vēlēšanu iecirknī Amatas novada Drabešu pagastā. Foto: Lita Krone, LETA

Pirmais sarunu raunds ar partijām Bērziņam būs 28.septembrī

11.Saeimas vēlēšanu rezultāti nav pārsteidzoši, un tā ir vēlētāju izvēle, pēc kuras Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ir jāvadās un jārespektē, pieņemot lēmumu par premjera nominēšanu, svētdien no rīta LNT raidījumā “900 sekundes” uzsvēra prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne.

Viņa norādīja, ka prezidents arī aicina partijas veidot pēc iespējas plašāku koalīciju ar pārliecinošu vairākumu, ziņo BNS.

“Katrā ziņā prezidents gribētu un aicinātu partijas veidot pēc iespējas plašāku koalīciju, kas būtu stabilāka un kur arī lēmumu pieņemšanai šajā gadījumā būtu daudz stabilāki balsojumi,” uzsvēra Krapāne, norādot, ka vēlams, lai jaunajai koalīcijai nebūtu tikai nedaudz vairāk kā piecdesmit balsis parlamentā.

Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā “Labrīt, Latvija!” Krapāne arī informēja, ka pirmais sarunu raunds ar partijām Bērziņam paredzēts 28.septembrī.

Vienlaikus LNT, komentējot vēlēšanu rezultātus un balsotāju aktivitāti, viņa atgādināja, ka šajās vēlēšanās ir nedaudz zemāka pilsoņu aktivitāte nekā iepriekšējās, taču jebkurā gadījumā šis aktivitātes rādītājs ir tāds, no kura prezidents var izdarīt secinājumus, pieņemot lēmumus par premjera nominēšanu. Rezultāti gan nav pārsteidzoši un atbilst prognozēm, piebilda Krapāne.

“Jebkurā gadījumā tā ir vēlētāju izvēle, un līdz ar to prezidentam ir jāvadās un jārespektē vēlētāju izvēle,” viņa uzsvēra.

Tāpat viņa norādīja, ka šoreiz sagadījies tā, ka prezidentam nākamā nedēļā paies ANO Ģenerālās asamblejas pasākumos Ņujorkā. “Līdz ar to partijām ir nedēļa laikā, lai savā starpā uzsāktu konsultācijas,” uzsvēra Krapāne, atkārtoti norādot, ka prezidents aicinājis partijas pēc iespējas ātrāk un konstruktīvāk uzsākt konsultācijas, lai izveidotu valdību, kas tiešām ir spējīga nostrādāt visus trīs gadus.

Krapāne arī piebilda, ka naktī ar prezidentu par jaunās valdības veidošanu neviens runājis neesot, Bērziņš vēlēšanu gaitai un rezultātiem sekojis līdzi kā jebkurš iedzīvotājs – no mediju sniegtās informācijas.

 

Komentāri (17)

mary75 18.09.2011. 09.44

“… vēlams, lai jaunajai koalīcijai nebūtu tikai nedaudz vairāk kā piecdesmit balsis parlamentā”.
——————————————————
Tātad, koalīcija V, ZRP, NA Bērziņu neapmierina, tas šeit ir pateikts.
Būtu dīvaini, ja bijušais kompartijas funkcionārs, kurš kļuvis par prezidentu pateicoties tādiem pašiem funkcionāriem, domātu savādāk.
Nu tad redzēsim, kas būs premjera kandidāts, manuprāt, ja V, ZZS un NA nesāks ar ultimātiem, cīņui par krēsliem, utt., tad SC un ZZS nav nekādu cerību, bet, no mūsu politiķiem var sagaidīt visu.

+6
0
Atbildēt

4

    mary75 > mary75 18.09.2011. 10.17

    Var jau būt, kaut arī, Bērziņš nav tik nepieredzējis, lai nesaprastu, kā tiks uztverts jebkas, ko viņš pasaka, un tāpat vien plātītu muti.
    Nu to jau drīz redzēsim..

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > mary75 18.09.2011. 10.18

    vēl jau ir tāda shtellē kā mazākuma valdība/koalīcija. tieksim zagļzemnieki + krevu centrs:D tas mūžigajiem cietējiem un vaidētājiem sc pat ļoti labi derētu, jo savu nepējs reāli darboties varētu vienkarši izskaidrot ar šo mazakumu.
    bet kopumā, zinot situāciju un vairākuma izturēšanos pret opozīciju iekš Rīgas Dosmes, gribētu redzēt šo abus speku tupam aizbāztām mutītēm stūrīti…

    to markoni
    es būtu ļoti parstiegts, ja no ZRP tu pazītu mazāk politiķu, kā no krievzemes centra.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > mary75 18.09.2011. 10.31

    freifunkLV
    mani, tāpat kā Ozoliņu,(video) baida melnais kaķis…:)

    /SC netiek apspriests . tur nav jautājumu. tur ir viss klārs kā ‘4,12 rbļ’./

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > mary75 18.09.2011. 10.02

    Tā varētu būt arī tīri retoriska frāze bez zemtekstiem. Bet lai kā arī tas nebūtu, noturēt SC “ārpusē” būs arvien grūtāk…respektīvi- pieaugs prasības…vilciens aizgājis …kas nokavēts tas nokavēts un par visu maksāt nāksies mums dārgi…
    /ZRP arvien man kā tumša istaba ar melnu kaķi tajā, kurš jānoķer…/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 18.09.2011. 13.51

Bet to noteiks ievēlētās partijas, ne Valsts prezidents. Un te nu mēs saduramies ar jēdzienu “tautas vēlēts prezidents”. Tad viņam droši vien pilnvaras atļautu koriģēt arī koalīcijas izvēli Saeimā. Šodien to izlemj pašas partijas sarunās. Būtu traģiski ja SC būtu vēl vairāk balsu, tad no tās nevarētu izvairīties un “Varenās Krievijas” satelīts te noteiktu kārtību. Faktiski mēs jau tagad esam uz aizas malas. Tagad šajā sasaukumā faktiski izšķirsies mūsu valsts pastāvēšana un to deputātiem ir jāatceras katru mirkli. Es neticu ka Bērziņš uzdrošināsies nomainīt Dombrovski pret citu premjeru.

+2
0
Atbildēt

1

    Una Grinberga > Ilona Auziņa 18.09.2011. 14.29

    Bet to noteiks ievēlētās partijas, ne Valsts prezidents. Un te nu mēs saduramies ar jēdzienu “tautas vēlēts prezidents”.

    Pilnīgi piekrītu. Dažs labs Bērziņš atļaujas diktēt noteikumus. Nevajadzētu tā kā aizmirst, ka viņu ievēlēja SC+ZZS+PLL, kas ir guvusi sakāvi šajās vēlēšanās un līdz ar to ir arī vēlētāji ir netieši atņēmuši prezidenta mandātu Bērziņam. Es viņa vietā būtu kluss un maziņš!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 18.09.2011. 10.27

Prezidents aicina veidot plašāku un stabilāku koalīciju
========================================
Tad jau labi, V+ZRP+NA ir plašāka koalīcija par pašlaik esošo, bet deputātu vietu skaits acīmredzot būs tāds pats – 55.:) Pietiekami stabila.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu