Ārzemju mediji: Dombrovska palikšana amatā būtu svarīga • IR.lv

Ārzemju mediji: Dombrovska palikšana amatā būtu svarīga

32
Valdis Dombrovskis (no kreisās) un Ints Kalniņš vēlēšanu naktī. Foto: Kaspars Krafts, F64

Zatleram varētu būt izdevies sasniegt iecerēto mērķi “izjaukt biznesa un valdības tuvās attiecības”

Valda Dombrovska (Vienotība) palikšana premjerministra amatā būtu svarīgs pozitīvs signāls starptautiskajiem aizdevējiem un ārvalstu investoriem, uzsver ārzemju plašsaziņas līdzekļi, analizējot svētdien notikušo Saeimas vēlēšanu rezultātus.

ASV ziņu aģentūra “Associated Press” (AP) raksta, ka Zatlera Reformu partijas (ZRP) un “Vienotības” līderi gatavojas nekavējoties sākt sarunas par jaunās koalīcijas veidošanu, “lai atņemtu iniciatīvu “Saskaņas [centram, SC]” nākamās valdības veidošanā”, ziņo BNS.

“Analītiķi uzskata, ka abas partijas, domājams, atstās amatā premjerministru Valdi Dombrovski, un tas būtu būtiski svarīgs signāls starptautiskajiem aizdevējiem un investoriem, kuri vēlas garantijas, ka Latvija turpinās pildīt apņemšanās samazināt budžeta deficītu un veikt pasākumus, lai 2014.gadā varētu ieviest eiro,” uzsver AP.

Aģentūra arī raksta, ka, tā kā ZRP ir “zvērējusi” nesadarboties ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kuru AP raksturo kā populistisku, tad ZRP un “Vienotībai” ir tikai divas iespējas: veidot koalīciju “vai nu ar Krieviju atbalstošo “Saskaņu” vai ar Krieviju ienīstošo Nacionālo apvienību”.

AP arī konstatē, ka Valdim Zatleram varētu būt izdevies sasniegt iecerēto mērķi “izjaukt biznesa un valdības tuvās attiecības”, vēl prezidenta amatā atlaižot iepriekšējo Saeimu. “ZZS, kuru vada Zatlera niknākais ienaidnieks Aivars Lembergs, ietekme parlamentā noteikti samazināsies, un tā pirmo reizi deviņu gadu laikā pat var nebūt valdībā. Šlesera Reformu partija, kuru vada cits ietekmīgs politiķis un biznesmenis Ainārs Šlesers, ir saņēmusi tikai 2,4% balsu, un.. nepārvarēs piecu procentu barjeru” iekļūšanai Saeimā, raksta AP.

Arī Lielbritānijas ziņu aģentūra “Reuters” uzsver, ka jaunajā parlamentā vairs nebūs “divi no trim “oligarhiem””. “Pēc analītiķu teiktā, Dombrovskis un Zatlers var vērsties pie nacionālistu partijas [Nacionālās apvienības], lai izveidotu vairākumu” jaunajā Saeimā, raksta “Reuters”.

Savukārt “Saskaņas centru” “Reuters” raksturo šādi: “”Saskaņu” vajā aizdomas par Krievijas ietekmi, jo tai ir sakari ar [Krievijas] premjerministra Vladimira Putina partiju “Vienotā Krievija”. Tās ekonomiskā politika, kas paredz izdevumus sociālajām vajadzībām un eiro ieviešanas atlikšanu, arī ir pretrunā ar [pārējo] lielāko partiju [nostādnēm].”

Arī Francijas ziņu aģentūra “Agence France Presse” (AFP) uzsver, ka “maz ticams, ka “Saskaņai” izdosies izveidot koalīciju ar otro un trešo vietu ieguvušajām galvenā virziena partijām [ZRP un “Vienotību”], kuras ir nobažījušās par [SC] saiknēm ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu”.

AFP arī norāda, ka “cīņa pret korupciju un etniskā sašķeltība starp latviešiem un krieviem izvirzījās kā būtiski svarīgi jautājumi ārkārtas vēlēšanās šajā Baltijas valstī, kas cenšas izkļūt no dziļākās recesijas Eiropā”.

 

Komentāri (32)

mary75 18.09.2011. 10.53

Nu un kādas problēmas mūsu politiķiem, ja pat ārzemju prese saprot, ka problēmatiski veidot koalīciju ar SC, un Dombrovskim jābūt premjeram?
Droši, ka lielākā problēma atkal būs, kurās kuram krēsls pienākas.

+13
-1
Atbildēt

0

buchamona 18.09.2011. 11.04

Viss Zatlera rokās :) Ja pēc šīm vēlēšanām valdošā koalīcija izveidotos no ZRP+V+NA ar Dombrovski kā premjeru – Zatlers LV politikā sevi tiešām būs pierādijis vislabākajā nozīmē. Tik pat lielas iespējas viņam ir arī pierādīt tieši pretējo un, izveidojot koalīciju ar SC, pārvērst savu vārdu par lamu vārdu. Itkā vienkārša izvēle.
Tik pat liels pienākums pret vēlētāju šobrīd ir NA. Atliek vien cerēt, ka viņu ” jaunieši” saprot situācijas nopietnību un nesāks mētāties ar nepieņemamiem saukļiem. Nepatīk man tas fakts, ka vakar NA vēlēšanu rezultātus nesagaidīja kā vienota komanda. Tas nav labs signāls.

+9
0
Atbildēt

10

    piziks > buchamona 18.09.2011. 12.08

    Bronks, prātīgi… :)

    Ja nākamā valdība Vienotības līdzšinējā stilā turpinās eksportēt un izspiest no Latvijas darbaspēku, lielākā daļa izspiesto būs latviskais elektorāts un nākamās vēlēšanas pat nepārsteigs ar nepatīkamiem rezultiem: tie būs vienkārši likumsakarīgi. Tuvākās pāris nedēļas arī parādīs, vai nākamās Saeimas vēlēšanas būs jāgaida pilnus trīs gadus: pamatā tas būs atkarīgs no ZRP un Vienotības, kā arī abu galvenajiem finansu atbalstītājiem.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 18.09.2011. 11.49

    Ino. Pretrunas ir, manprāt – milzīgas, ja vien SC neatkāpjas no saviem pirmsvēlēšanu uzstādījumiem, piemēram, attiecībās ar SVF.Aizmirsu, kā to kundzi sauca, kura Krustpunktā pārstāvēja ZRP, bet viņas teiktajā es nesaklausīju tik bezcerīgu bildi, kādu Tu zīmē. Labi – ir jau mūsu – vēlētāju liktenis tāds – cerēt un ciest :)), bet neko darīt, jāpagaida vēl kādu brīdi, lai jau varētu kaut ko konkrēti spriest. Pagaidām mums te tāda zīlēšana sanāk :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > buchamona 18.09.2011. 11.17

    Ino.
    Sveiks!
    Kā Tev rezultāti?:)
    Paturpinot tavu domu… Zatleru finansē Stepanovs:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 18.09.2011. 11.08

    rinķī apkārt. Neaizmirsti, ka Zatlera partijā ir raiba kompanija. Ja Zatlers neveido koalīciju ar SC, Makarovs un vēl daži var mainīt frakciju.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    buchamona > buchamona 18.09.2011. 11.30

    Ino. Drīzāk jau piekrītu Tavam iepriekšējam komentam, kur Tu saki, ka, ja ZRP prioritāte ir mainīt Satversmi, tad viņi varētu izvēlēties koalīciju ar SC, taču tas būtu pilnīgā pretrunā ar ekonomikas nostādnēm, tādēļ, manprāt, maz ticams. Ok, japagaida vismaz līdz šodienas Krustpunktam, tad bilde kļūs skaidrāka :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 18.09.2011. 11.38

    riņķī apkārt. Vai Tu saskati pretrunu? manuprāt viens papildina otru. Man liekas, ka sāksies ilglaicīgs haoss, un mūsu oligarhus nenomainīs jauna politika, bet daudz varenāki oligarhi. Viss sākās naktī pēc iepriekšējām vēlēšanām, kad V uzspļāva saviem solījumiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 18.09.2011. 12.04

    rinķī apkārt. Es sapratu pretrunas starp maniem komentāriem. ja Zatlers nebūtu sācis runat par 67 balsīm,cerība būtu lielāka.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > buchamona 18.09.2011. 11.39

    Bronks. Rezultati būtu ciešami, ja ZRP neizrādīsies Trojas zirgs.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    BaleLiina > buchamona 18.09.2011. 12.50

    Tas ir labi! Tas signalizē par to, ka vecā LNNK/TB , kura jau sen irst pa vīlēm, un kurā (ar nedaudziem izņēmumiem) dominē `baķkas` iedibinātā morāle un paņēmieni, lēnām noiet no politiskās skatuves (pat senais parlamenta specs komponists Imants Kalniņš jau sajuta sviluma smaku un nomainīja politisko ancuku) un izkūst…

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > buchamona 18.09.2011. 11.13

    ZRP nenosaka dienas kārtību. Šo vēlēšanu iznākuma rozīne ir tā, ka 2 partijas nevar izveidot koalīciju un diktēt katra savas intereses.
    SC uzvara ir demagoģija, nekas vairāk. Uzskatot, ka SC vēlētājs ir etnisks, tad latviešu partiju pārsvars ir graujošs. SC ir savācis gandrīz visas PCVL balsis un daļu PLL, kur bija diezgan liels krievvalodīgo vēlētāju skaits.

    VIENĪGĀ VALSTS ATTĪSTĪBA IR ZRP+V+VL Tas būs signāls arī nepilsoņiem, ka vienīgais ceļš ir naturalizācija, nevis SC kādreiz atnesīs pilsonību uz paplātes.

    Ja Zatlers tagad izliksies, ka nezina kā SC balsojis par tiesiskumu kopā ar ZZS, tad ar viņu būs cauri.

    V uzskatu, ka ir paveicies, jo viņu laulība ar ZZS un raušanās pēc amatiem, varēja beigties ar lielāku pērienu:)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 18.09.2011. 12.10

Paskatījos rezultātus: kopumā prieks!
1) ZRP+V ir ieguvuši daudz lielāku ietekmi nekā tikai V iepriekšējās vēlēšanās – cilvēki apzinās, kāds ir pareizais valsts attīstības kurss – moderna un pašpietiekama ekonomika.
2) Neesmu NA fans, bet arī to lielāka ietekme nozīmē, ka viņiem būs jāsāk domāt vairāk par citām jomām nekā tikai par vēsturi un valodu.
3) ZZS un LPP – paldies, bet prihvatizācijas laiki ir beigušies.
4) SC – uzvarētāji? Paskaitījāt balsis? +2 tūkst. no teorētiski latviskā elektorāta salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām. Un tas ir viss, ko ar vēlētāju zombēšanu Rīgā un Latgalē var izdarīt? Jaunajam Finanšu ministram (ceru, ka tas būs Slava, ar lielu Vilka atbalstu, kurš tagad to situāciju itin labi saprot!) būtu pēdējais laiks pateikt Nilam “Eu, čomak, padomju laiki Rīgā ir beigušies!”

+6
-1
Atbildēt

2

    Una Grinberga > Una Grinberga 18.09.2011. 12.48

    @Bronks
    Vilks ir ļoti labs ministrs, bet priekš FM pietrūkst asuma un stingrības! Ļoti labs FM nepieļautu tādu neparedzēto izdevumu sadalīšanu, kā tas notiek tagad, kad to naudu sadala paredzētiem izdevumiem. EM amatā vajag kādu labu, godprātīgu uzņēmēju, kas saprot to drēbi no otras puses.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > Una Grinberga 18.09.2011. 12.35

    Dombrovskim ar Vilku jāpaliek savās vietās, pārējie tāpat bija nulles:)
    Tavs Slava ir pārāk liels teorētiķis, tāpēc tuvāks Ekonomikas ministrijai.
    TM Security galvenais IeM, lai var sev apsardzes licenci atgriezt:)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu