Labāk vēlu, nekā nekad? • IR.lv

Labāk vēlu, nekā nekad?

25
Foto: Jānis Saliņš, F64
Baiba Strautmane

17.septembra vēlēšanas parādīs, vai tā ir.

Ir diezgan skaidrs, ka parlaments bija jāatlaiž, bet ar dažiem „bet”… Tai bija jābūt 9.Saeimai tūlīt pēc t.s. Lietussargu revolūcijas. Tad, visticamāk, būtu izdevies izvairīties no Godmaņa valdības, kas krīzes pasludināšanu pakārtoja būvnieku nepieciešamībai pēc Gaismaspils un kurā ar starptautiskajiem aizdevējiem līguma nosacījumus sakomunicēja ministrs Slakteris.

Tad mēs nebūtu spiesti vairāku gadu garumā izlikties, ka Normunds Vilnītis ir normāls, kārtīgā konkursā sameklēts KNAB vadītājs (dzirdēts, ka tagad Stradiņa Universitātes studentiem būs jāapmaksā Vilnīša un viņa brigādes eksistence pasniedzēju kārtā). Tad mēs izvairītos no dokumentu viltotāju nonākšanas visaugstākajos tiesnešu amatos utt., utjp.

Ja Valdis Zatlers nebūtu ZOO sameklēts kaulu dakteris ar skeletu skapī, kurš sāk domāt tikai tad, kad kāds oligarhs nolēmis uzmest pašu (varbūt tas vīns nebija pietiekami dižciltīgs…), mēs, iespējams, savā ekonomiskajā un tiesiskajā attīstībā šobrīd būtu pāris soļus tālāk.

Bet esam tur, kur esam. No sirds nospārdījām guļošos AŠ2 un pie reizes arī visus pārējos. Tos, kurus vēl pirms deviņiem mēnešiem ievēlējām un priecājāmies par labi padarītu darbu, jo krievi nebija uzvarējuši.

Ir vērts atcerēties tos, kuri pērnā gada oktobrī prognozēja ārkārtas vēlēšanas jau pēc gada. Bija Ingūna Sudraba, kura pieļāva, ka kārtējā konsolidācija var detonēt. Bija Roberts Ķīlis, kurš sprieda, ka varas nespēja atrast efektīvu komunikācijas formu ar tautu var beigties bēdīgi. Bija Jānis Urbanovičs, kurš apgalvoja, ka parlaments ir neleģitīms, jo ievēlēts, naidojot „savējos” ar „svešajiem”…

Oligarhu temats neparādījās un neviens arī neuzdrošinājās cerēt, ka ārkārtas vēlēšanas notiks tik ātri. Runa bija tikai par to, ka tauta varētu saņemties izmantot savas jauniegūtās tiesības ierosināt parlamenta atlaišanu gadu pēc vēlēšanām.

Profesors Runcis toreiz prātīgi rezumēja, ka par ārkārtas vēlēšanām runā tie, kuri nav ieguvuši tik daudz, cik cerēja.

No šāda rakursa skatoties, ir skaidrs, ka ārkārtas vēlēšanas kā lielo iespēju centīsies izmantot Dzintara jaunieši, saskaņieši un tagad arī zatlerieši. Pēdējie piedevām jau tagad ļauj skaidri noprast, ka nekādi noteikumi uz viņiem neattieksies. Ir labi saprotams, ka Zatlera padarīšana par lokomotīvi par spīti paša Zatlera rosinātajam pretlokomotīvju principam ir izmisuma solis. Un tomēr – tas ir tikai vēl viens pierādījums šā politiķa spējai būt godīgam.

Bija ārkārtīgi vienkārši atlaist 10.Saeimu. To izdarīja latvieši un krievi, nabagi un bagāti, veci un jauni dažādu motivāciju vadīti cilvēki.

Būs daudz sarežģītāk ievēlēt 11.

Patlaban izskatās, ka latviešu vēlētājam kārtējo reizi būs jāizvēlas starp ne pārāk gudrajiem godīgajiem un blēdīgajiem profesionāļiem. Tikai šoreiz blēdīgo profesionāļu lomā būs nevis Šķēle un Šlesers, bet gan Kristovskis, Āboltiņa, Štokenbergs un Dombrovskis. Un, ja Vienotība vēl ilgi kavēsies ar konkrētu un pamatīgu pieļauto kļūdu izvērtēšanu, tad šāda attieksme būs pat zināmā mērā pamatota. Tai, protams, būs krēslu skaitā izmērāms rezultāts.

Nacionālo ideoloģiju partijām par labu nāks arī tas, ka gan ZZS, gan Vienotība, gan ZRP neizbēgami lavierēs ap jautājumu par krievu ņemšanu koalīcijā. Zatlera un Āboltiņas versijas par to, kas tad galu galā runāts dažas stundas pirms rīkojuma Nr.2 publiskošanas, liecina, ka racionāla saruna par to, vai tomēr nav pienācis brīdis apveltīt ar kādu varas daļu trešo daļu Latvijas pilsoņu, pirms šīm vēlēšanām mūs negaida. Tas savukārt liek domāt, ka cietēja auras apvītajam Nilam Ušakovam netrūks argumentu savu vēlētāju mobilizēšanai. Likumsakarīgi reaģēs arī Visu Latvijai! nometne.

Šobrīd grūti prognozēt, kas sagaida ZZS. Būtu kļūda par zemu novērtēt Lemberga resursus un meistarību savu vēlētāju uzrunāšanā. Vai Zatlera vēstījums par oligarhu postošo ietekmi būs gana izturīgs priekšvēlēšanu debatēs, uzzināsim tad, kad Zatlers sāks debatēt.

Bažas par to, kas beigu galā izrādīsies īstais ieguvējs un kam nākamā Saeima būs labāka par iepriekšējo, patlaban neļauj līdz galam baudīt vakardienas uzvaras saldo garšo…

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu