Populisms atnācis • IR.lv

Populisms atnācis

4
Foto — Lauris Vīksne, F64
Pauls Raudseps

Viens no pasaules ietekmīgākajiem intelektuāļiem Īens Buruma (59) atzīst – dot reālu varu intelektuāļiem ir bīstami 

Īens Buruma ir viens no Amerikas un Eiropas ietekmīgākajiem žurnālistiem un esejistiem, kurš plaši rakstījis gan par Ķīnu un pārējo Āziju, gan par Eiropas problēmām ar musulmaņu imigrantu iekļaušanu sabiedrībā. Viņš nesen viesojās Rīgā, lai nolasītu trešo gadskārtējo Jesejas Berlina piemiņas lekciju. 

Kā nesenās demokrātiskās revolūcijas arābu pasaulē ietekmēs musulmaņus Eiropā? Vai tas nozīmēs, ka viņiem būs vieglāk pieņemt Rietumu kultūras un sabiedrības vērtības?
Ļoti grūti teikt. Tuvo Austrumu politikai noteikti ir ietekme uz Eiropas musulmaņu uzvedību, tomēr viņus nemotivē tās pašas lietas. Tuvajos Austrumos revolucionārā islāmistu politika bija sacelšanās pret sekulārām policejiskām valstīm un to korumpētajiem režīmiem. Eiropā tai musulmaņu mazākajai daļai, kuru piesaista revolucionārais islāms, tas liekas pievilcīgs citu iemeslu dēļ. Viņi jūtas atsvešināti, viņi meklē identitāti. 

Vai Rietumiem būtu jāuztraucas par islāma fundamentālismu, un vai būtu kaut kas jādara, lai novērstu tā nākšanu pie varas šajās valstīs?
Neesmu noraizējies. Varbūt man nav taisnība, bet šķiet, ka revolucionārais islāms nav pievilcīgs lielam cilvēku skaitam Tuvajos Austrumos. Musulmaņu brālības rīcība Ēģiptē to parāda – viņi cenšas sevi pasniegt kā mērenu spēku. Osamas bin Ladena tipa politikai ir ļoti mazas izredzes gūt plašu atbalstu. Taču jāprecizē – ja es būtu sekulārs, liberāls ēģiptietis vai pat turks, es būtu noraizējies par islāmisma ietekmi uz sabiedrību kopumā, uz iecietību pret uzvedību, kas netiek uzskatīta par pietiekami reliģiozu. Ir pamats par to raizēties. Taču man nešķiet, ka tas varētu radīt nopietnas problēmas Rietumiem. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu