Valdība virza Osipovu apstiprināšanai ST tiesneša amatā • IR.lv

Valdība virza Osipovu apstiprināšanai ST tiesneša amatā

20
Sanita Osipova, Foto: LU fotoarhīvs
Indra Sprance

ZZS pret LU Juridiskās fakultātes profesores kandidatūru vairs neiebilst

Lai arī Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) iepriekš uzstāja uz konkursa organizēšanu Satversmes tiesas (ST) tiesneša amata kandidāta atlasei, ZZS otrdien valdības sēdē neiebilda pret Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesores Sanitas Osipovas virzīšanu apstiprināšanai.

ZZS priekšsēdētājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Raimonds Vējonis valdības sēdē vien lūdza protokolā atzīmēt, ka ZZS uzskata par nepieciešamu turpmāk kandidātus šim amatam izvēlēties konkursa kārtībā. Valdība uzdeva tieslietu ministrijai izvērtēt iespējas atbilstošām izmaiņām.

Uz jautājumu, kādēļ ZZS mainījusi nostāju, Vējonis žurnālistiem atbildēja izvairīgi. Viņš norādīja, ka valdība ņēmusi vērā ZZS aicinājumu izvērtēt iespējas turpmāk kandidatūras augstiem amatiem meklēt konkursa kārtībā. Uz jautājumu, vai ZZS atbalstīs Osipovas apstiprināšanu tiesneša amatam arī Saeimā, Vējonis atbildēja: ” Ministri ir atbalstījuši šo kandidatūru, tā kā tas ir jautājums, kura Saeima par to lems. Deputātiem ir brīvais balsojums, katrs no deputātiem dara tā kā uzskata par vajadzīgu.”

ZZS Saeimas frakcija otrdien izsūtījusi paziņojumu medijiem, kurā norāda, ka  Vējonis ir neizpratnē par Valsts prezidenta Valda Zatlera šodien LNT raidījumā “900 sekundes” teikto, ka problēmas ar  Osipovas apstiprināšanu ST tiesneša amatā ir ZZS mēģinājums ietekmēt tiesu varu. Vējonis skaidroja, ka ZZS, “tāpat kā lielākā sabiedrības daļa, vēlas būt pārliecināta, ka šim nozīmīgajam Satversmes tiesas tiesneša amatam ir atrasta vispiemērotākā kandidatūra ar atbilstošu izglītību un akadēmisko pieredzi”. “Vai tiešām Latvijā ir tikai viena piemērota kandidatūra uz vakanto ST tiesneša amatu? Vai gadījumā, ja Osipovas kandidatūru izvirzītu nevis Vienotības ministrs, bet gan ZZS, prezidents šodien nerunātu par to, ka ST tiesnešus nepieciešams izvēlēties atklāti – konkursa ceļā?” norāda Vējonis.

Jau vēstīts, ka iepriekš ZZS nesolīja atbalstu Osipovai, norādot, ka kandidāts šim amatam ir jāatlasa konkursa kārtībā. “Tagad sanāk, ka Štokenbergs aizgāja uz Latvijas Universitāti, parunājās un izvirzīja Osipovu, kāpēc tad ne kādu citu no kādas citas augstskolas?” iepriekš Ir.lv pauda Vējonis. Viņš norādīja, ka jau iepriekš ST tiesnešu virzīšanas procesā bijušas bažas, vai kandidatūras nevirza kādi politiskie spēki, tāpēc “šobrīd vajadzētu šīs šaubas kliedēt.” Viņš arī noraidīja kritiku par to, ka ZZS vēlētos vilcināt tiesneša apstiprināšanu vai iecelt kādu ZZS tīkamu kandidātu, norādot, ka valdes lēmums ir izraudzīties pretendentu šim amatam konkursa kārtībā.

Savukārt “Vienotības” pārstāvji uzsvēra, ka Osipovas kandidatūru “virzīs uz priekšu” neatkarīgi no ZZS nostājas.

Kā vēstī aģentūra LETA, pērn aprīlī par priekšzīmīgu, godīgu un radošu amata pienākumu pildīšanu Osipova tika apbalvota ar TM III pakāpes Goda zīmi.

1968.gadā dzimusī Osipova no 1986.gada līdz 1991.gadam ir studējusi Latvijas Valsts universitātes Juridiskajā fakultātē, bet no 1992. līdz 1997.gadam turpinājusi studijas LU Juridiskās fakultātes doktorantūrā, pilnveidojot savas zināšanas tiesību zinātnes tiesību teorijas un vēstures apakšnozarē, liecina LU interneta mājaslapā pieejamā informācija.

1998.gadā Osipova ieguvusi doktora grādu tiesību zinātnēs un kļuvusi par LU Juridiskās fakultātes docenti, bet 2001.gadā – par LU Juridiskās fakultātes asociēto profesori. Kopš 2006.gada Osipova ir LU Juridiskās fakultātes profesore un Tiesību teorijas un vēstures katedras vadītāja.

 

Komentāri (20)

dace_ampermane 28.06.2011. 12.59

Nu ko? Izskatās ka pēc Zatlera runas šorīt TV ZZS atkal noraustījās. Liekas ka Dr.Zatlers ir atradis labas zāles pret nelaimēm. Davvvaaaaiii Valdi parādi tiem komuņjāgām Kuskinu mamu!!!!

+8
0
Atbildēt

1

    dro > dace_ampermane 28.06.2011. 13.04

    Nu paskatīsimies, ko Zatlers rādīs Kuskina mātes miesīgajiem dēliem:))

    0
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 28.06.2011. 16.16

Ak tad – tā saucamais – “brīvais” balsojums būs ZZS? Vai ar SC jau saskaņots? Tiem arī laikam “brīvais”? Tad jau mums atkārtojas Prezidenta vēlēšanu scenārijs?
Nekas, vēl viena cūcība pret valsti, ko pieminēt pirms vēlēšanām.

+5
0
Atbildēt

2

    marčiks > ievuliitis 28.06.2011. 16.37

    Jā, “brīvais balsojums” ir riktīgi labs izgudrojums! :) Vai tad nebija prieks noskatīties, kā prezidenta vēlēšanās brīvie prāti garīgas apskaidrības rezultātā par Valsts prezidentu ievēlēja Lemberga stipensionāru?

    Tad jau redzēsim, bet nepavisam nebrīnītos, ieraudzījis kārtējās 40 balsis par un 55 “brīvo” pret…

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    lindapastare > ievuliitis 28.06.2011. 20.46

    Domāju, ka šoreiz ievēlēs Osipovu – bez variantiem. Zatlers paņēma ZZS aiz olām tā pamatīgi.

    Lūk, Vienotība, ko jums jau sen vajadzēja darīt – atklātība un lietu saukšana īstajos vārdos ir viena ellišķīgi laba padarīšana. Spēļu teoriju mācieties!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

elinaliepina 28.06.2011. 12.58

Nu tad beidzot aplauzās!
Dombrovski, varbūt sen jau tā vajadzēja?

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu