Pabalstu "iesaldēšanas" atcelšana var prasīt vēl 50 miljonus • IR.lv

Pabalstu “iesaldēšanas” atcelšana var prasīt vēl 50 miljonus

21
Rūta Kalmuka, F64

LM: Sociālā budžeta ierobežojumus varētu atcelt, ja pieaugtu ekonomikas aktivitāte

Ņemot vērā pašreizējo situāciju sociālajā budžetā, Labklājības ministrija (LM) pašlaik neredz iespējas turpmākajos pāris gados atcelt pabalstu ierobežojumus, aģentūrai BNS pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Ja pabalstu ierobežojumi tiktu atcelti, tad 2013. un 2014.gadā sociālajā budžetā būtu jāmeklē papildu līdzekļi vairāk nekā 50 miljonu latu apmērā. Pagarinot ierobežojumus līdz 2014.gada beigām, LM lēš, ka speciālajā budžetā būtu iespējams ietaupīt līdzekļus 25,83 miljonu latu apmērā 2013.gadā un 26,42 miljonu latu apmērā 2014.gadā.

“Mēs apzināmies, ka jelkāda pabalstu ierobežošana neveicina nodokļu maksātāju uzticību sociālās apdrošināšanas sistēmai. Diemžēl pašreizējā ekonomiskā situācija un tendences liecina, ka turpmākajos pāris gados sociālais budžets strādās ar deficītu, līdz ar to mēs patlaban neredzam iespējas atcelt ierobežojumus. Par pabalstu izmaksu ierobežojumu atcelšanu varētu runāt, ja paaugstinātos ekonomikas aktivitāte, kas samazinātu bezdarba rādītājus, palielinātu nodokļu maksātāju skaitu un veicinātu nodokļu ieņēmumu pieaugumu,” uzsvērusi labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS).

LM norāda, ka ierosinājums pagarināt pabalstu ierobežojumu termiņu līdz 2014.gada beigām valsts budžeta grozījumu paketē tika iekļauts pēc starptautisko aizdevēju prasības parādīt sociālā budžeta ilgtspējas pasākumus.

Jau vēstīts, ka Valsts prezidents Valdis Zatlers pēc opozīcijas pieprasījuma ceturtdien apturēja Saeimā pieņemto sociālo pabalstu likumu publicēšanu uz diviem mēnešiem, līdz ar to Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ir jārīko parakstu vākšana par šo jautājumu. Iepriekš Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā nolēma pabalstu ierobežojumus saglabāt līdz 2014.gada beigām. Par to nobalsoja 52, pret bija 34, bet atturējās viens deputāts. Ierobežojumi attiecas uz maternitātes un paternitātes, slimības un bezdarbnieku pabalstiem.

Komentāri (21)

bebiekste 16.04.2011. 01.55

Hmm, kārtējais jautājums, kas skar budžetu, bet Satversmē rakstīts:

73. Tautas nobalsošanai nevar nodot budžetu un likumus par aizņēmumiem, nodokļiem, muitām, dzelzceļa tarifiem, kara klausību, kara pasludināšanu un uzsākšanu, miera noslēgšanu, izņēmuma stāvokļa izsludināšanu un tā izbeigšanu, mobilizāciju un demobilizāciju, kā arī līgumus ar ārvalstīm.

Prasās pēc šī Satversmes panta precizējuma.

+9
0
Atbildēt

0

tocelovskis 15.04.2011. 19.59

Par to parakstīsies un referendumā balsos tikai tie, kam personīgais īstermiņa izdevīgums svarīgāks par kopējo labumu, un kuri nesaprot, ka nākotnē pašiem no tā var būt sliktāk.

+9
-2
Atbildēt

1

    lindamarisfam > tocelovskis 18.04.2011. 05.31

    Masas ir neizglītotas, daļa diemžēl ir reālā trūkumā, vēl lielāka tā jūtas… bet jebkurā gadījumā ir ļoti sašūmējušās. Tādēļ arī šādi jautājumi vispār referendumos nav jārisina.

    0
    0
    Atbildēt

    0

liga_balandina 15.04.2011. 20.03

iedotu to naudu ko novirza simtlastniekiem un dažādām apmācības programmām (kas ir jau palicis par biznesu) komandai, kas sasaistītu mūsu vietējos izgudrojumus ar jaunajiem un netikai uzņēmējiem, tad rastos darba vietas tiem simtslatniekiem un bezdarbniekiem….. plus vēl eiropas fondu nauda… resursi ir gana tik nav kas saliek visu pa plauktiņiem.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu