Turpinās koalīcijas spēku militārie triecieni Lībijai • IR.lv

Turpinās koalīcijas spēku militārie triecieni Lībijai

57
Foto: AFP/LETA
Dita Krauze

Lībija ziņo par 48 mirušajiem un 150 ievainotajiem

ASV, Francijas un Lielbritānijas armijas naktī uz svētdienu turpināja kara aviācijas uzlidojumus Lībijai. Militārajai operācijai dots nosaukums “Odyssey Dawn” (“Odiseja rītausma”), un to realizē ASV, Francijas, Itālijas, Kanādas un Lielbritānijas bruņotie spēki.

ASV bruņoto spēku pārstāvji informēja, ka no ASV un Lielbritānijas karakuģiem un zemūdenēm palaistas 112 spārnotās raķetes “Tomahawk”, kuru mērķis bija vairāk nekā 20 pretgaisa aizsardzības kompleksi un citi pretgaisa aizsardzības objekti Lībijā, vēstī aģentūra BNS. Savukārt Francijas kara lidmašīnas apšaudījušas Lībijas armijas vienības, kas uzbruka nemiernieku bastionam Bengāzī.

Pēc koalīcijas valstu militārpersonu teiktā, triecieni Lībijas pretgaisa aizsardzībai ir nepieciešami, lai to neitralizētu un līdz ar to koalīcijas valstu militārās lidmašīnas varētu īstenot ANO Drošības padomes rezolūciju par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas.

Lībijas bruņotie spēki sestdienas naktī paziņojuši, ka Rietmvalstu uzlidojumos esot gājuši bojā 48 un ievainoti 150 cilvēki, no tiem daudzi bērni. Tomēr nav iespējams neatkarīgi pārbaudīt, vai šī informācija atbilst patiesībai, ziņo BNS.

Lībijas līderis Muammmars Kadafi pēc uzbrukumu sākuma uzstājās ar īsu uzrunu valsts televīzijā, kurā nosauca Rietumvalstu rīcību par “koloniālistu krustnešu agresiju”, kā arī teica, ka atver ieroču noliktavas, lai viņa atbalstītāji varētu apbruņoties. “Tagad ir nepieciešams atvērt noliktavas un apbruņot visas masas ar visa veida ieročiem, lai aizsargātu Lībijas neatkarību, vienotību un godu,” sacīja Kadafi. Viņš arī pasludinājis, ka viss Vidusjūras reģions uzskatāms par karalauku, ziņo aģentūra LETA. Lībijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka vairs neuzskata ANO Drošības padomes rezolūciju par lidojumu aizlieguma zonas noteikšanu virs Lībijas par spēkā esošu.

Jau svētdien lādiņi trāpīja netālu no Bab al Azizijas, Kadafi Tripoles rezidences. Tam sekoja 40 minūšu ilga Lībijas pretgaisa aizsardzības spēku kanonāde. Lībijas valsts telekanāls ziņo, ka “krustnešu armija” bombardējusi Tripoles civilos rajonus, kā arī degvielas rezervuārus, kas apgādā Misrātas pilsētu valsts rietumos. Tostarp simtiem Kadafi atbalstītāju pulcējās Bab al Azizijā un Tripoles starptautiskajā lidostā, šādi veidojot dzīvo vairogu šiem objektiem, vēsta valsts televīzija.

ASV prezidents Baraks Obama, kurā atrodas vizītē Brazīlijā, sacīja, ka ASV un Vašingtonas partneres neesot vēlējušā šādu notikumu gaitu, taču “nespēj stāvēt malā, kad tirāns saka savai tautai, ka žēlastības nebūs”. Obama uzsvēra, ka nav paredzēts uz Lībiju nosūtīt sauszemes karaspēku. Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons paziņojis: “Tas, ko mēs darām, ir nepieciešams, likumīgs un pareizs,” vēstī aģentūra BNS.

Savukārt Krievijas un Ķīnas Ārlietu ministrijas paudušas nožēlu par starptautisko militāro triecienu sākšanu Lībijai. Āfrikas Savienības Lībijas komiteja, kurā ietilpst piecu Āfrikas valstu vadītāji, pieprasījusi nekavējoties pārtraukt uzbrukumus Lībijai, informē aģentūra LETA. Komitejas tikšanos Mauritānijas galvaspilsētā Nuakšotā apmeklēja arī Mauritānijas, Mali un Kongo prezidenti; Dienvidāfriku un Ugandu pārstāvēja ministri.

Jau ziņots, ka ANO Drošības padome ceturtdien pieņēma rezolūciju, saskaņā ar kuru tiek noteikta lidojumu aizlieguma zona virs Lībijas, lai aizsargātu opozīciju un civiliedzīvotājus no diktatora Muammara Kadafi spēku aviācijas uzbrukumiem.

Lībijā kopš februāra vidus notiek sacelšanās pret Kadafi režīmu, kas tiek apspiesta ar militāru spēku un kurā gājuši bojā simtiem cilvēku. Kadafi nāca pie varas apvērsumā 1969.gadā.

Komentāri (57)

ex.Bergšteine/ Varsl 20.03.2011. 14.27

Es patiesi nesaprotu, kamdēļ ir jāskrien pirdienam pa priekšu unb jālien iekšā Lībijā?
Lai cik tas ciniski arī neskanētu, varēja ļaut Kadafi piežmiegt opozīciju un tad viņu visādi “audzināt”. Tagad būs panākts tas, ka valsts ir sadalījusies divās daļās, ar ilgstoša pilsoņu kara iespējām. Un nu jau nevarēs tā vienkārši “pabumbot un iet mājās”. Vai tiešām tagad ir tāda nepieciešamība šķiesties ar resursiem, kas daudz vairāk ir nepieciešami pašu Eiropas valstu sociālo un ekonomisko problēmu risināšanai?

P.S. Sarkozī vispār ir idiņš ar savu vēlmi spēlēt kariņu. Nemaz nerunājot par to, ka Kadafi nauda tika tērēta Sarkozī vēlēšanu kampaņai.

+9
-5
Atbildēt

2

    atispraulins > ex.Bergšteine/ Varsl 21.03.2011. 00.21

    Nja, pēc tavas loģikas laikam 91. gada janvārī krieviem arī te vajadzēja opozīciju apšaut.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    to raivis_springis
    Apbrīnojami, ka uz pasaules ir pietiekoši daudz antiņu, kam pēdējo sūdu var iebarot, paziņojot, ka tā ir šokolāde. Vai redzēji ka Sarkozī ņēma piķi?

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

atispraulins 21.03.2011. 01.17

Labi, ka mums ir tāda iespēja netā brīvi dirst par Sarkozī naudu vai kaut vai VD, nebaidoties, ka ciemos ieradīsies draugi no drošības struktūrām. Lībijā šādas iespējas nav (nu neesmu gan tur bijis).

Kadafi propaganda apgalvo, ka viņa armija paklausīgi sēžot mājās, Misratu un Bengazi bomardējot rūķīši.

+3
0
Atbildēt

0

vērtīgs relikts 20.03.2011. 20.03

Kad kaut kur sāk mētāt bumbas, izrādās, ka kāds tās ir saražojis. Daudzās valstīs nav bezdarbs, jo ir rūpnīcas, kur ražo kara tehniku (kādreiz arī Latvijā bija Krievijas ražotņu cehi, kur tūkstošiem cilvēku lodēja vadiņus pie plāksnītēm…). Bezdarbs nebija padomju laikā…
Kad visas tās plāksnītes ir salodētas un ir pilnas noliktavas, bet nav kas tās pērk, sākas ekonomiska krīze. Vispirms uzņēmumos, un valstīs, kur tūkstošiem un pat miljoniem cilvēku sēž pie konveijeriem un lodē kontaktiņus…
Bet ir globalizācija un šie nelikvīdie krājumi ir kādam kā akmens kaklā. Un aizrauj līdzi arī citus.

+6
-3
Atbildēt

3

    Edzs > vērtīgs relikts 21.03.2011. 11.11

    karmenab _…krājumus pārvērš par nelikvīdiem krājumiem…_
    ~~~~~~~~~~~~
    jaa, taa tas ir. viss kas nelietots ar laiku maitajas, bet tur jau ir tas skaistums ka ta atjaunoshana vai aizvietoshana nodroshina nepartrauktu procesu.
    vadinji un kontaktinji, te es par krasainiem vadinjiem, – 80-tajos gados krievu inzhenieri atklajushi ka vinju kaujas tehnikai, rakhetem peles mistiska karta pat uz zemudenem sagrauzushas komutaciju, ta ka pie sho ierichu palaishanas sekas ir neparredzamas, neviens vairs nevar zinat bus vai nebus un ja bus tad kur bus jo trajektorijas bus patvaljigas.
    tagad droshi vien izolacijas materiali ir nomainiti uz labaku pelem nedraudzigu teflonu, shis process atkal nodroshinaja cilvekus ar darbavietam.
    bet, – protams vel labak ir visu ko sarazho savlaicigi izlietot neka nelietotu utilizet.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > vērtīgs relikts 21.03.2011. 00.10

    karmenab
    tev taisniba.
    rakhetes ir jaizlieto, ilgstoshi uzglabajot palaishanas shahtas tam peles sagrauzh krasainos vadibas vadinjus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    vērtīgs relikts > vērtīgs relikts 21.03.2011. 09.51

    TanteSidra
    Gan jau arī peles kaut ko sagrauž, bet tas neatrisina situāciju no ekonomiskā viedokļa. Tas tikai krājumus pārvērš par nelikvīdiem krājumiem.
    Lai varētu nodrošināt karojošo valstu ilglaicīgu attīstību un militārās rūpniecības nepārtrauktu ražošanas procesu, tādējādi ar darbu un maizi (un pat ar desu)apgādājot miljonus pasaules iedzīvotāju, kas tup pie konveijeriem un lodē vadiņus un kontaktiņus, gribi vai negribi, ir jākaro.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu