Koalīcijas spēki sāk militāro operāciju Lībijā • IR.lv

Koalīcijas spēki sāk militāro operāciju Lībijā

37
Foto: EPA/LETA
Dita Krauze

Uzbrukums sestdienas pēcpusdienā sākts pēc Kadafi solītā pamiera pārkāpuma

Francijas kara lidmašīnas sestdien atklājušas uguni pret Lībijas līderim Muammaram Kadafi lojālo spēku tankiem un citiem bruņotiem objektiem, uzsākot starptautiskās koalīcijas militāro iejaukšanos Lībijā, vēsta BBC. Ziņots par vismaz 110 raķešu izšaušanu no ASV un Lielbritānijas militārajām zemūdenēm uz galvaspilsētu Tripoli un citiem mērķiem. Uzbrukums notiek saskaņā ar ANO Drošības padomes rezolūciju, kas pieļauj spēka lietošanu civiliedzīvotāju aizsardzībai pret Kadafi piekritēju vardarbību. 

Par militārās iejaukšanās sākšanu sestdien Parīzē vienojās Eiropas līderi, ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone, ANO ģenerālsekretārs Bans Gimuns un Arābu līgas sūtņi.

Pēc sabiedroto militārās operācijas sākuma Kadafi uzstājies ar īsu uzrunu, kurā aicinājis iedzīvotājus sākt pretošanos uzbrukumiem. “Armijas noliktavas ir atvērtas un tautas masas tiek apgādātas ar visa veida ieročiem, lai aizstavētu Lībijas neatkarību, vienotību un godu,” sacīja Lībijas vadonis. Viņš izteicies, ka militārā iejaukšanās rada nopietnas briesmas Vidusjūras reģionā.

Francijas prezidents Nikolā Sarkozī paudis, ka starptautiskajai sabiedrībai ir jāiejaucas, lai apturētu Kadafi “slepkavniecisko ārprātu”. Viņš apliecinājis, ka sabiedrotie novērsīs jebkādus mēģinājumus Kadafi aviācijai izdarīt uzlidojumus nemiernieku bastionam Bengāzī. “Durvis diplomātijai atkal atvērsies, ja Kadafi pārtrauks uzbrukumus civiliedzīvotājiem,” sacīja Sarkozī, aicinot Lībijas līderi ievērot ANO rezolūciju par uguns pārtraukšanu, “lai izvairītos no ļaunākā”. 

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons paziņoja, ka militārā iejaukšanās ir “nepieciešama, likumīga un pareiza”, jo Kadafi  melojis starptautiskajai sabiedrībai – apsolījis uguns pārtraukšanu, bet pārkāpj šo pamieru. “Viņš turpina brutāli vērsties pret savu tautu,” paziņoja Kemerons. “Ir pienācis laiks rīkoties. Mums ir jāīsteno Apvienoto Nāciju griba, nevaram ļaut turpināties civiliedzīvotāju slepkavošanai.” Arī ASV prezidents Baraks Obama paziņojis: “Mēs nevaram laiski stāvēt malā, ja tirāns saka savai tautai, ka nebūs nekādas žēlastības.”

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Kadafi lojālie spēki izvērsuši uzbrukumu nemiernieku bastionam Bengāzī, lai arī piektdien pēc ANO rezolūcijas pieņešanas Kadafi solīja, ka Lībija nekavējoties pārtrauc visas militārās operācijas. No pilsētas austrumu virzienā bēg tūkstošiem cilvēku.

Latvijas Ārlietu ministrija paudusi atbalstu sabiedroto uzbrukumam un uzskata, ka Lībijas valdošajam režīmam jārespektē ANO rezolūcija un starptautiskās sabiedrības, tostarp savu kaimiņvalstu, aicinājums nolikt ieročus.

“Latvija atbalsta koalīcijas mērķus par vienotu un apņēmīgu rīcību, kas apturētu Kadafi režīmam lojālās Lībijas armijas vardarbību pret savu tautu,” paziņojumā presei norādījis ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (“Vienotība”), uzsverot, ka Latvija izvērtēs iesaistīšanos ANO prasību īstenošanā atbilstoši NATO un partnervalstu nepieciešamībai, kā arī Latvijas iespējām.

Komentāri (37)

andrisskrastins 19.03.2011. 22.34

Par notiekošo – ir skaidrs, ka Kadafi nepadosies neviena priekšā, kā arī pamiera piedāvājums vakar bija blefs, jo sazin kāpēc šī brīža laikā, kāmēr Rietumi vilcinājās, Kadafi jau bija pie opozīcijas galvenās pilsētas vārtiem. Tāpēc ir skaidrs, kāpēc sekoja nekavējoša reakcija no Francijas un Anglijas.

Es arī neliktu cerības, ka kaut kādā brīdī būs diplomātiskas sarunas. Visticamāk tikai tādā gadījumā, ja ja Kadafi spēkos kāds ģenerālis pārņem varu, nometot briļaino onku, un piedāvā pārrunas. Kadafi pats turēsies līdz pēdējam līķim – un tad bēgs prom.

+6
0
Atbildēt

1

    Elīna Stepanova > andrisskrastins 20.03.2011. 11.07

    Pecisk, Vai apzinies, ka non-fly zona nav vērsta uz Kadafi armijas iznīcināšanu, un faktiski nevienai no pusēm nebūs pārspēks un karadarbība turpināsies? Sarunas var nenotikt, padziļināsies pilsoņu karš. Tikko BBC radio intervijā Dānijas aizsardzības ministrei bija ļoti neskaidrs priekšstats par šīs militārās operācijas gala rezultātu. Ja pareizi atceros, arī Irākā pēc Kuveitas kara kurdu teritorijās bija non-fly zona, bet Sadama režīms saglabājās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 19.03.2011. 22.32

Kļūda rindkopā:
“Latvijas Ārlietu ministrija paudusi atbalstu Kadafi armijai un uzskata, ka Lībijas valdošajam režīmam jārespektē ANO Drošības Padomes rezolūcija, starptautiskās sabiedrības, tostarp savu kaimiņvalstu, aicinājums nolikt ieročus un jāpilda sava līdera publiski izskanējušais solījums nekavējoties pārtraukt uguni.”

Drošvien domāts “paudusi atbalstu uzbrukumiem Kadafi armijai…”.

+4
0
Atbildēt

2

    zodarznieks > andrisskrastins 19.03.2011. 23.50

    Paldies, tieši tā!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 20.03.2011. 01.23

    Gribēju vēl piebilst, ka ir.lv varētu uzrakstīt par to, ka Ēģiptē notika tāds neliels sīkums kā ļoti plaši apmeklēts referendums par jauno konstitūciju, kas nosaka prezidenta pārvēlēšanas reižu skaitu, ļoti saīsinot prezidentūras laiku, kā arī citas lietas. Manuprāt tieši Ēģiptes šī gada vēlēšanu iznākums un galvenais norise (godīgas, atklātas, bez vardarbības) ļoti noteiks nākotni šajā reģionā.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

mary75 20.03.2011. 08.39

Bet principā jau nevienam neesot īstas skaidrības, kas tur notiek, vai tā ir tautas sacelšanās, vai tiešām cilšu kari, droši vien jau, ka kaut kas gan no viena, gan no otra, katrā ziņā, ja daļas tautas nemieri, tad ne jau nabadzības dēļ, bet tāpēc, ka, kā te teica Liberālis, ka izveidojusies situācijas, kas līdzīga Eiropas situācijai 1848 gadā ar tām daudzām revolūcijām – politiskā iekārta ir reakcionāra un neatbilst internetlaikmetam, globalizācijai, utt.
Kaut kā nešķiet, ka tai otrā pusē tur varētu tādi Novodvorskas tipa demokrāti un liberāļi.
Vāciešus jau nu nevarētu apvainot humanisma trūkumā, bet, Merkele bija kategoriski pret iejaukšanos, tas arī kaut ko nozīmē.
Kas attiecas uz to progresīvo cilvēci – kur tā bija, kad Putins noslaucīja no zemes virsmas Grozniju un vēl vairākas čečeņu pilsētas, un tur gāja bojā simtiem tūkstoši mierīgo iedzīvotāju?
Ar ko tad situācija Krievijā principiāli atšķiras no patreizējās situācijas Lībijā?
Un par tiem frančiem – nekad neaizmirsīšu, cik ļoti viņi “atbalstīja” Baltijas tautu cīņu par neatkarību, vispār nelaižot Baltijas valstu delegācijas kā atsevišķas delegācijas, nevis PSRS sastāvā, uz kādu tur saietu vēl tad, kad to neatkarības atzīšana bija procesā, un kā toreizējais Francijas prezidents ieteica tām paklusēt.
Bez tam, kā dzirdēts, taisni Francijā patvērumu ieguvuši visasiņainākie Āfrikas diktatori no bijušajām franču kolonijām.
Tā ka ne par kādām sazvērtestības teorijām runa neiet, un Muamars jāsavalda ir bet, dubultstandarti arī acīmredzami.
Nupat kā ziņoja, ka Muamars atvēris ieroču noliktavas un apbruņo visus brīvprātīgos.

+4
0
Atbildēt

7

    raimonds_bossltd > mary75 20.03.2011. 13.07

    to otra puse
    Irākā nav kara bet notiek pretterorisma operācija, kas tagad, kad al-Qaeda vairs nesaņems atbalstu no Lībijas būs elementāri īstenojama. No Afganistānas koalīcija šodien, rīt aizies un atstās krieviju un tumsonīgos Irānas mullas vienus aci pret aci ar Taleban.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > mary75 20.03.2011. 13.00

    to easy
    Lībijas, tāpat kā Irākas un Kuveitas nafta nonāks pasaules tirgos, tikai tā vairs nebaros krievijas militāri rūpniecisko kompleksu un nekalpos Muhomora dēlu piedauzīgām izpriecām. Labāk pasaki, kā tas nācās, ka krievu fašistiskie izdzimteņi, gribēdami izskatīties ar cilvēcisku seju Rietumu acīs un cerēdami, ka Kadafi apjās pasaules sabiedrību, neizmantoja veto tiesības ANO Drošības padomē?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.03.2011. 10.34

    Franči iesāka, amerikāņi dabūs nobeigt, kā savādāk.
    Vispār, gribētos zināt, kā viņi vispār to kariņu nobeigs bez virszemes operācijas, ja tie Kadafi kaujinieki iefiltrēsies starp mierīgajiem iedzīvotājiem.
    Kadafi gan jau sēdēs kādā bunkurī.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 20.03.2011. 12.52

    Dzeri – un kas nobeigs ASV iesāktos kariņus Irākā un Afganistānā?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 20.03.2011. 09.41

    Dubultstandarti (diemžēl) ir diplomātijas neatņemamam sastāvdaļa vēl kopš alu laikmeta. Nedomāju, ka Francija kaut kā īpaši izceļās. Par Latviju vispār labāk nerunāsim, man brīžiem rodas sajūta, ka mums vienkārši nav savas ārpolitikas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 20.03.2011. 13.11

    otra puse – par to jau iet runa, ka tikai arī šeit viss neiet pēc Irakas vai Afganistānas scenārija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > mary75 20.03.2011. 10.04

    Franči neizceļas?! Diemžēl izceļas gan. Neraksim tik dziļi, kā līdz Parīzes miera konferencei pēc pirmā lielkara, kad viņi stabili ielika pamatus otrajam, arī Haiti varam nepieminēt. Ir viena tuvāka un spilgtāka paralēle.
    Reiz jau tieši franči ilgi un nopietni taisīja mēslus Indoķīnā, kad pietrūka spēciņa (Djenbenfu), iejaucās amerikāņu demokrāts un visas progresīvās cilvēces mīlulis Kenedijs. Rezultāts – asisnsplūdi vairāk kā desmit gadus, grandioza izgāšanās un posts vēl šodien.
    Ziemeļāfrikā jaunu karu atkal sāk varonīgie gallu gaiļi, svaigais amerikāņu demokrātu prezidents, tāds pats mīlulis Obama metas palīgā. Gaidām sekas.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu