Majestāstiski mēsli • IR.lv

Majestāstiski mēsli

Arhīva foto ar Asian Majesty netālu no Hamburgas ostas
Ieva Jakone

Jau divus gadus jūras līcī pie Rīgas nīkst kuģis ar minerālmēsliem, kas pieder sankcijām pakļautam krievu miljardierim. Dmitrija Mazepina kravas ļāva brangi pelnīt arī Latvijas oligarhiem, bet tagad Putins skandē, ka baltieši bloķē mēslus, lai badinātu pasauli. Risinājumā iesaistās ANO ģenerālsekretārs

Gandrīz divsimt metru garais kravas kuģis Asian Majesty noenkurojies Rīgas līcī jau kopš 2022. gada marta. Apkalpe, galvenokārt filipīnieši, ir nogarlaikojušies. Dienas īsina, makšķerējot zivis no klāja, bet ķeroties švaki, stāsta Jūras administrācijas inspektors Valters Veits, kurš pērn uzkāpa uz klāja veikt pārbaudi.

Apkalpe mainās, un kuģis reizēm dodas tehniskos izbraucienos līdz Liepājai vai Ventspilij, taču pamest Latvijas teritoriālos ūdeņus tam nav ļauts. To Singapūrā reģistrētajam kuģim liedz VID Muitas pārvaldes lēmums.

Iemesls ir krava — kuģī atrodas gandrīz 55 tūkstoši tonnu minerālmēslu aptuveni 17 miljonu dolāru vērtībā, kas pieder sankciju sarakstā iekļautajam Krievijas uzņēmējam Dmitrijam Mazepinam. Viņš ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina tuvākā loka cilvēks, kura bagātību žurnāls Forbes pērn lēsa aptuveni 2,8 miljardu dolāru vērtībā. Viņa minerālmēslu biznesā Rīgā kopš 2013. gada bagātīgi nopelnījušas arī vietējo oligarhu ģimenes.

Ārlietu ministrijas rīcībā esošā informācija ļauj cerēt, ka tuvākā mēneša laikā Asian Majesty beidzot tiks atbrīvots. Risinājumu tam palīdzējusi rast ANO. Bet kas segs miljonos mērāmos zaudējumus par kuģa dīkstāvi?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu