Ķīnas sapnis • IR.lv

Ķīnas sapnis

6
Viens no pieprasītākajiem Ķīnas modernajiem māksliniekiem Jue Miņdzjuņs. Foto — Corbis/Scanpix

Tas ir vairs tikai laika jautājums – kad Ķīna izstums ASV no lielvalsts pozīcijām. Paļaujoties uz apbrīnojamu saimniecisku uzrāvienu, Pekinas «valdnieki» tagad mērķtiecīgi pūlas, lai ekonomiskā varenība pārvērstos arī politiskā ietekmē. Vai pārējai pasaulei ir pamats uztraukties? 

Internetā nākotne jau ir atnākusi. Debesis liesmo, rīb bungas, un ķīnieši gatavojas prettriecienam. Virs skaistās ainavas parādās gaisa kuģis, mūzika kulminē, un vīrieša baritons paskaidro, ka Ķīna ir «nāciju pirmrindniece» kā pasaulē visattīstītākā valsts. Ir 2060.gads. 14 jauni, nokaitināti un karstasinīgi vīrieši labi zina, ka pirms 200 gadiem naidīgi spēki iznīcināja Vasaras pili Pekinā un tas bija Ķīnas kapitulācijas simbols. Gadsimtu ilgušais pazemojums Rietumu priekšā tika atjaunots tikai 1949.gadā, kad pēc ilga pilsoņu kara komunists Mao Dzeduns pasludināja Ķīnas Tautas Republiku. Tagad 14 atriebējiem ir iespēja atgriezties pagātnē, tas ir, 1855.gadā, kad Cjin dinastija bija «vāja un nespēcīga». Viņiem ir moderni ieroči, tanki un helikopteri. Viņiem ir iespēja pārrakstīt vēsturi… 

Ar interneta spēli Giant Online ir aizrāvušies daudzi ķīnieši un «karo» aiz tīras mīlestības pret tēvzemi. Taču kolektīvais sapnis par Ķīnu kā pasaules milzi vairs nav tikai virtuāla izprieca. 

Šī Āzijas lielvalsts, kurā ir četrreiz vairāk iedzīvotāju nekā ASV un divarpus reižu vairāk nekā Eiropas Savienībā, arī realitātē gatavojas izaicināt un varbūt pat nomainīt veco Rietumu, it īpaši ASV, hegemoniju. Veicot radikālas pārmaiņas pēdējos 30 gados un modernizējoties, puse ceļa jau ir noieta. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu