Rīgas Zoo nīlzirgs Funtiks izrādās meitene • IR.lv

Rīgas Zoo nīlzirgs Funtiks izrādās meitene

18

Zālēdāja dzimumu pēc 22 gadiem precizējuši vācu kukaiņu pētnieki

Rīgas Zooloģiskā dārza darbinieki ar Vācijas kolēģu palīdzību konstatējuši, ka Latvijā mītošais nīlzirgs Funtiks tomēr ir meitene, tāpēc ceturtdien tas iegūs jaunu vārdu – Funte, informē Rīgas zoodārza pārstāve Laura Līdaka.

Zoodārza nīlzirdziene Augustīne pasaulē nāca 1988.gadā. Draugs viņai tika atrasts Harkovas zoodārzā. Gadu vecais Funtiks Rīgā ieradās 1990.gada maijā, un jaunajam pārim paredzēja auglīgu nākotni. Tomēr radās aizdomas, ka Funtiks nemaz nav stiprā dzimuma pārstāvis. Tā kā nīlzirgu dzimumu ārēji noteikt ir grūti, tikai tagad ar vāciešu kukaiņu pētnieku palīdzību Rīgas zoodārzs ir nācis pie atziņas, ka 22 gadus vecajam Funtikam oficiāli jākļūst par Funti.

Pirmo nīlzirgu – Augustu – uz Rīgas Zooloģisko dārzu atveda 1946. gadā, kad ziloņu mājai piebūvēja nīlzirgu baseina telpu. 1960.gadā Augusts aizceļoja uz Ķīnu, bet viņa vietā uz Rīgu atveda gadu vecu nīlzirgu meiteni Sindu. Drīz viņai pievienojās nīlzirgu puisis Jonass, un saderīgajam pārim kopumā izdevās izaudzināt 11 nīlzirdzēnu.

1987.gadā Jonass traģiski gāja bojā, jo bija norijis apmeklētāja mesto bumbiņu. Neilgi pēc tam pasaulē nāca viņa un Sindas pēdējais mazulis – Augustīne, kura joprojām dzīvo dzimtajā baseinā.

Līdaka informē, ka nule pabeigta nīlzirgu mītnes atjaunošana. Renovētā ēka ieguvusi jaunus skatu logus un siltinājumu. To atklās ceturtdien. Šie bija beidzamie darbi nīlzirgu mītnes atjaunošanā – jau vasarā abu zoodārza veterānu mītne ieguva jaunu jumtu.

Ēku, kas savulaik būvēta kā ziloņu māja, savulaik bijis paredzēts pamatīgāk atjaunot par Eiropas fondu līdzekļiem, tomēr šis projekts pārtraukts. Līdz ar to uz vairākiem gadiem atlikts plāns Rīgas zoodārzā atkal izmitināt ziloņus, taču ēka atjaunota turpat mītošo nīlzirgu vajadzībām.

Komentāri (18)

silvija_vitina 04.01.2011. 12.46

Cik jauki, ka vismaz kukaiņu pētnieki prot noteikt pareizo dzimumu!

+5
-1
Atbildēt

0

aivarsk 19.10.2015. 21.36

Būs labi. Cilvēki pamazām mostas.
Būs labi. Atkal Lielvārdes jostas
Mēs apsiesim vidukļiem saviem.
Būs kur zobenu asmeņiem
Turēties stingri un stipri,
Kad vajadzēs, tos vīri
Naidnieka miesā grūdīs
Neviens neienāks durvīs,
Ar ļaunu nodomu sirdī.
Latvija, tu mums vienīgā, dzirdi!

+2
-1
Atbildēt

1

    otra puse > aivarsk 20.10.2015. 11.51

    Daži mostas, citi vēl iedzer miegazāles.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrejs_kirsis 04.01.2011. 15.13

Ceru, ka viņas neaizmirsīs paņemt līdzi nākošajā praidā… Citādi var sanākt tiesas darbi par nīlzirgu tiesību neievērošanu.

+4
-3
Atbildēt

1

    astra_ozo > andrejs_kirsis 04.01.2011. 16.24

    Vai šis Funķiks (Funķika?) nebija viens no praidistu pierādījumiem, ka arī starp dzīvniekiem pastāv viendzimuma (gandrīz uzrakstīju homoseksuālas) attiecības?

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu