Jeļena Kustova, kinodzīvnieku audzētāja • IR.lv

Jeļena Kustova, kinodzīvnieku audzētāja

Jeļena ar vienu no savām žurkām un aktieri Mārtiņu Vilsonu kinolentes Dvēseļu putenis filmēšanā. Foto no personīgā arhīva
Agnese Meiere

Jeļena ilgus gadus strādājusi Zooloģiskajā dārzā, tad Rīgas cirkā, tad atkal Zooloģiskajā dārzā par dzīvnieku kopēju. Un arī mājās vienmēr rūpējusies par kādu dzīvnieciņu. Mīlestība pret visu dzīvo radību viņai ir asinīs. Pirms aptuveni 15 gadiem Jeļenai lūdza filmēšanas vajadzībām aizdot 20 kanārijputniņus. Nu dzīvnieku «izīrēšana» kļuvusi par ikdienu. Viena istaba Jeļenas Ķengaraga divistabu dzīvoklī, kā arī vasarnīca Saulkrastos atvēlēta dzīvniekiem.

«Kad man bija 14 gadu, iestājos Rīgas Zooloģiskā dārza jauno naturālistu pulciņā,» atceras sieviete. Pirmajā gadā dalībnieki mācījās par dzīvniekiem, rakstīja referātus un novērojumus. «Bijām gatavi uz visu, lai tikai varētu tikt pie kāda dzīvnieciņa, kaut mēslus vākt, bet mums neļāva.» Atļauju deva tikai otrajā mācību gadā. «Bijām laimīgi!» iesaucas Jeļena. No eksotiskiem dzīvniekiem viņas «izbraukuma sekcijā» bija japāņu makaks, kakadu, geneta, jenots, murkšķis. Un mājdzīvnieki — kaza, gailis, seski, jūrascūciņas un citi. Atsevišķā voljērā dzīvojušas baltās žurkas un divi kaķi Maksims un Leopolds. Viens filmējies detektīvā Dvojnoj kapkan.

«Kad nācās izvēlēties profesiju, šaubu nebija — strādāšu ar dzīvniekiem. Ilgus gadus to darīju algotā darbā, līdz izlēmu izveidot savu izbraukuma sekciju,» stāsta Jeļena. Šādi sievieti un viņas dzīvniekus pamanīja kinocilvēki. «Bija ieraudzījuši sludinājumu, ka pārdodu kanārijputniņus — man to bija vairāki simti —, un lūdza aizdot filmēšanai. Zaļie kanārijputniņi un baloži filmējās kādā zviedru dokumentālajā filmā. Kinopasaule mani tik ļoti fascinēja, ka nolēmu pilnībā pievērsties šai jomai un dzīvniekus piedāvāt tieši filmēšanas vajadzībām,» saka Jeļena. Tas bija arī naudas jautājums — zooloģiskajā dārzā algas bija nelielas, bet «kinocilvēki nekad neskopojas».

Gadu gaitā par Jeļenas ģimenes locekļiem kļuvuši jenots un ausezis, melnās vistas un pitons, kovārnis un dekoratīvās žurkas, kanārijputniņi, baloži, amadina un citi. Šobrīd kopā ar viņu dzīvo kanārijputniņi, jūrascūciņas, truši, žurkas. Ziņas par Jeļenas dzīvnieciņiem kinopasaulē ceļo no mutes mutē. Peles filmējušās Rūdolfa mantojumā, bet īpaši pieprasītas aktrises pēdējos gados ir žurkas. Viņu kinokarjera sākās ar filmu Ausma un turpinās joprojām. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu