10.Saeimā prognozē citas proporcijas • IR.lv

10.Saeimā prognozē citas proporcijas

74
Grafiks - GfK aptauja
Indra Sprance

Nākamajā parlamentā būs tie paši 9.Saeimas politiskie spēki, rāda pētījums

Jaunās Saeimas vēlēšanām notiekot šonedēļ, vislielākais deputātu skaits Saeimā būtu apvienībai “Saskaņas centrs” un “Vienotība”, liecina pētījumu kompānijas “GfK”sabiedriskās domas pētījuma rezultāti. Tie rāda, ka jaunajā parlamentā būtu pārstāvēti tie paši politiskie spēki, kas patlaban 9.Saeimā, taču proporcijas būtu citas.

GfK vēlētāju aptauju veic katru nedēļu, rezultātā prognozējot, kāds būtu Saeimas proporcionālais sastāvs, ja vēlēšanas notiktu pētījuma nedēļā.

Saskaņā ar aptaujas datiem, šajā nedēļas nogalē notikušās vēlēšanās būtu uzvarējis SC, kas iegūtu 34 mandātus Saeimā, “Vienotībai” būtu 31 mandāts, Zaļo un Zemnieku savienībai (ZZS) – 21, “Par labu Latviju” (PLL) – astoņi, “Visu Latvijai” – “Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK iegūtu sešus mandātus. Ja vēlēšanas notiktu šonedēļ, Saeimā nebūtu pārstāvēta apvienība “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā”.

Salīdzinot ar iepriekšējām nedēļām, “GfK” pētījums liecina par ievērojamu SC popularitātes pieaugumu – salīdzinot ar 34 vietām šonedēļ, iepriekšējās nedēļas aptaujas dati rādīja, ka šim spēkam iespējams iegūt vien 28 mandātus. Pieaudzis arī “Vienotības” un ZZS atbalstītāju skaits –  attiecīgi no 27 līdz 31 un no 18 līdz 21 vietai Saeimā. Sarucis atbalsts PLL – no 12 līdz astoņiem mandātiem. Šonedēļ sarucis arī VL-TB/LNNK atbalstītāju skaits – no 11 līdz astoņiem deputātu mandātiem.

GfK datu vākšanas metode ir telefonintervijas ar datoratbalstu, 30% interviju notiek ar fiksēto līniju, 70% – ar mobilo telefonu abonentiem. Aptaujā iesaistīti 800 respondenti – Latvijas pilsoņi vecumā no 18 gadiem, kurus izvēlas stratificētā nejaušā izlasē ar nejaušu numuru ģenerēšanu (Random Digit Dial).

Komentāri (74)

Bebrs 06.08.2010. 18.41

Priecē, ka Vienotības daļa stabili palielinās. Un tas ir likumsakarīgi:izvērsta pārdomāta kampaņa nedārgos saziņas līdzekļos, bet pats galvenais- ir ko teikt vēlētājiem. Tā turpināt!

+25
-1
Atbildēt

1

    Andris > Bebrs 06.08.2010. 20.06

    Kāda tam nozīme, ja SC + ZZS kopā ir stabīli 55 vietas. Vienalga cik V vietu dabūs, premjerministrs būs Urlanovičs, bet tieslietu ministrs Lembergs.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

mantins7 06.08.2010. 19.03

Patīkami skatīties, kā PLL pārliecinošiem soļiem un pilnīgi pelnīti tuvojas histērisku margināļu statusam. ;)

+23
-1
Atbildēt

0

mxblack 06.08.2010. 18.44

Šī bilde jau izskatās reālāka, tuvāka īstenībai. Cik noprotu, tad tā nav aptauja Rīgā un ap to, bet pa visu valsti. Bet lai nu kā, šīs visas ir tikai spēlītes, totalizātors politiķiem reklāmas pastiprināšanai. Pacietīsimies līdz īstajām vēlēšanām un modināsim snaudošos. Šis nav tas gadījums, kad kārtīgs Letiņš, savas zemes patriots varētu pateikt, es neiešu. Jūs tur iztieciet bez manis, man ir jānoskatās futbols un jāiedzer aliņš, vai jāgulšņā Jūrmalā smiltiņās. Tāds nav cienīgs nest tik ļoti seno un lepno vārdu – LETIŅŠ.Nedrīkstam aizmirst, ka šoreiz mums pretī stāv nopietns pārspēks, kuru ir jānoliek pie vietas ar esošajiem spēkiem, ja negribam laizīt Vaņkām zābakus.

+23
-2
Atbildēt

2

    mxblack > mxblack 07.08.2010. 12.48

    Vai tad arī Brisele mēģina caur kādiem ietekmēt mūsu vēlēšanas? Es gan neesmu to pamanījis. Bet Vaņkas un viņu gājienus gan mēs pazīstam pārāk labi. Ko nevarēja ar spēku, to viņi panāk ar skaitlisku pārsvaru, pamazām izspiežot pamatnācijas no savām teritorijām. Pirms Pētera1. taču Krievija bija sadrumstalota un maziņa. Bet ne jau man Jums mācīt vēsturi, to varat izlasīt pats.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    epicsh1t > mxblack 07.08.2010. 12.31

    Paga Opi – varbūt arī nelaizīsi zābakus, bet, ko Tu teiktu par smalkām Briseles kurpītēm?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu